• DOLAR 35.392
  • EURO 36.514
  • ALTIN 2999.93
  • ...
2020’nin 4 mühendislik gelişmesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

2020, bütün dünya için zor bir yıl oldu. Yılın başında ortaya çıkan orman yangınları ve tüm yıl devam eden yeni tip koronavirüs salgını milyonlarca insanı olumsuz etkiledi. Bu olumsuz durumlara odaklanmışken 2020 yılında özellikle mühendislik alanında yaşanan gelişmeler dikkatinizden kaçmış olabilir. Üzülmeyin! İşte 2020 yılında gerçekleşen önemli mühendislik olaylarından bazıları...

Airbus, Maveric Uçağını Tanıttı 

Airbus

Airbus şirketi, Şubat 2020’de, hava taşımacılığına yeni bir bakış açısı getiren Maveric adlı fütüristik yolcu uçağını tanıttı. 

Geleneksel yolcu uçaklarını çoğunlukla gövde, gövdeye bağlı kanatlar ve kanatlarda bulunan motorlar aracılığıyla tanırız. Maveric ise kanatlar ile gövde arasında net bir ayrım bulunmayan sabit kanatlı bir yolcu uçağı. Hibrit kanat gövdesi ya da karma gövde olarak bilinen bu tasarımı sayesinde Maveric’in kabin bölgesi geleneksel uçaklara göre daha geniş. Uçağın motorları ise gövdenin kuyruk kısmına yerleştirilmiş.

Airbus

Şimdilik prototip olarak üretilen Maveric’in uzunluğu 2 m, genişliği ise 3,2 m. Maverick’in sahip olduğu kanatlı gövde tasarımının sağladığı üstün aerodinamik koşullar ile karbon emisyonlarının geleneksel uçaklara göre %20 oranında azalabileceği düşünülüyor.

Saniyede 178 Terabit ile Dünya İnternet Hızı Rekoru Kırıldı

Londra Üniversitesi Akademisi mühendisleri tarafından 2020 yılında mevcut fiber optik kablolar kullanılarak saniyede 178 terabit (178.000.000 megabit) hıza erişebilen internet geliştirildi. Mevcut internet altyapısı üzerine inşa edilen yeni teknolojinin uygulanabilirliği hayli yüksek.

Rekor hıza sahip internet hâlihazırda kullanılan fiber optik kablolar ile daha fazla bilgiyi daha küçük veri paketlerine sıkıştırabiliyor. Bu teknoloji sayesinde saniyede 150 terabite ulaşılması dünya internet rekorunun da kırılmasını sağladı.

Geliştirilen teknolojide ışığı fiber optik kablolardan geçirmeden önce düzenleyecek ve sıkıştırabilecek bir yöntem kullanıldı. Mevcut teknolojilerin sunduğu çoğu internet alt yapısı maksimum 4,5 Thz (Terahertz dalga frekansı) bant genişliğine ulaşırken, araştırmacılar rekor hıza ulaşmak için 16,8 THz bant genişliğini kullandı. 

Kanser Teşhisinde Radyologlara Rakip Olabilecek Yapay Zekâ

 

2020 yılının başında Google tarafından geliştirilen DeepMind adlı yapay zekânın kanser teşhisinde pozitif çıkan yanlış test sonuçlarını neredeyse %6 oranında, negatif çıkan yanlış test sonuçlarını ise %9,5 oranında azalttığı açıklandı. Göğüs kanseri hastaları üzerinde yapılan test sonuçlarını değerlendiren yapay zekâ, uzman radyologlardan daha doğru tespitler yapabiliyor.

“Yapay Güneş” olarak Adlandırılan Nükleer Füzyon Reaktörü Test Edildi

Çin tarafından tasarlanan ve üretilen HL-2M Tokamak isimli termonükleer reaktör, bir tür nükleer füzyon (iki hafif elementin nükleer tepkimeler sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturması) deneysel araştırma cihazı. Güneş’te gerçekleşen nükleer tepkimelere benzer tepkimeleri gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanan cihazda yakıt olarak hidrojen ve döteryum (hidrojenin çekirdeğinde bir proton ve bir nötron bulunan izotopu) kullanıldı. Nükleer reaktörün içinde 150 milyon °C’den (Güneş’in merkezinden 10 kat daha sıcak) daha yüksek sıcaklıklarda plazma üretilebiliyor. Cihazdan güçlü bir temiz enerji kaynağı olarak yararlanılabileceği düşünülüyor. 

2019 yılında yapımına başlanan HL-2M Tokamak termonükleer reaktörü, Güneş’tekine benzer şekilde nükleer füzyon tepkimesi sonucu büyük miktarda enerji elde edildiği için, “Yapay Güneş” olarak adlandırılıyor. 

Kaynak, BilimGenç

Bu haberler de ilginizi çekebilir