• DOLAR 35.392
  • EURO 36.632
  • ALTIN 3028.01
  • ...
Hayvan Bakım Evi’nde sokak hayvanlarının bakım ve tedavileri yapılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sokak hayvanları ile ilgili toplumda yanlış bilinen konulara da değinen Allahverdi, sokak hayvanlarının tok olması ve gerekli tedavilerinin yapılması durumunda saldırmalarının söz konusu olmadığını belirtti. Vatandaşlar tarafından gelen şikayetlerin en hızlı şekilde değerlendirildiğini ve gerekli adımların hemen atıldığını söyleyen Allahverdi, saldırgan olan ve insanlara zarar veren hiçbir hayvanın doğal ortamına bırakılmadığını ifade etti.

Sokak hayvanlarının yasa gereği gerekli tedavi ve rehabilitasyon işlemlerinden sonra tekrar alındıkları yere bırakılması gerektiğine dikkat çeken Allahverdi, Hayvan Bakım Evi’nin toplama yeri değil, tedavi yeri olduğunu vurguladı.

 

Hayvan Bakım Evi’nde 37 personel ile faaliyet yürüttüklerini bunların 5’inin veteriner hekim olduğunu dile getiren Allahverdi, “Diğer ekip arkadaşlarımız ise teknikerler, toplama ekipleri, bakım, beslenme ekiplerimiz olmak üzere, çalışmalarımızı 7/24 faaliyetlerimizi yürütüyoruz” dedi.

“Yabani hayvanlar için de yem bırakıyoruz”

Hayvan Bakım Evi’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Allahverdi, “Öncelikli olarak bizim Bakım ve Rehabilitasyon Merkezimize günlük ortalama 55 hayvan gelmekte ve bu hayvanlara kısırlaştırma, aşı, küpe, iç ve dış parazit ve tedavileri yapılmak üzere 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 7’nci maddesi kapsamında bu hayvanlardan rehabilite edilmesi gerekenler bizim barınağımızda kalmaktadır. Dolayısıyla bütün hayvanların işlemleri yapıldıktan sonra bahsettiğim kanun kapsamında doğal yaşam alanlarına geri gönderilmektedirler. Bizim barınağımızda ortalama 120 köpek ve 45-50 civarı da kedi bulunmaktadır. Tabii bahsettiğimiz gibi rehabilitasyon merkezi olunca sirkülasyon devam etmektedir.

Rehabilitasyon merkezi olarak sadece sokak hayvanlarına yönelik değil aynı zamanda yabani hayvanlara yönelik de çalışmalarımız var.  Çetin bir kış sürecine girmek üzereyiz dolayısıyla biz sokak hayvanları ile beraber diğer yabani hayvanların tamamı için de tedbirlerimizi alıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Tedavisi yapılan hayvanlar doğal ortamlarına bırakılmaktadır”

Ortalama olarak 70 civarında teknik mama odağının olduğunu, buna ilave olarak da 30 tane de doğal odağın olduğunu söyleyen Allahverdi, “Arkadaşlarımız mama noktalarına günlük ortalama 200 kilogram mamayı bırakıyorlar. Hava şartları çetinleştikçe günlük 300 kilogramı bulabiliyor. O da şu demektir, yılda biz 75 ton ortalama kedi ve köpek mamasını sokak hayvanlarının istifadesine sunuyoruz. Bizim Bakım ve Rehabilitasyon Merkezimizde günlük 20 kısırlaştırma yapılmakta ki bu da yılda 4 bin 800 civarı bir rakama tekabül ediyor. Baktığımız zaman 13-14 bin civarı yine yıllık hayvan tedavisi gerçekleşmektedir. Biz bu süreçleri işletirken, İl Hayvanları Koruma Kurulu kararı doğrultusunda, ilçelerden gelen hayvanlar için de yine bahsettiğimiz süreçler işlenerek doğal ortamlarına geri gönderiliyor." dedi

“7/24 esasına göre çalışıyoruz”

"Biz hizmetlerimizi bütün ilçelerimize yönelik gerçekleştiriyoruz." diyen Allahverdi, " Zaman zaman acil vakalar için de araçlarımız bir ilçemizin en ücra noktasına kadar gidiyorlar. 7/24 usulünde çalıştığımız için gece bir vaka olduğunda biz o ilçenin uzaklığına, yakınlığına bakmayız, bizim rehabilitasyon merkezimiz direkt noktaya intikal eder ve onun gereğini yapar. Ama rutin çalışmalarda bütün ilçelerimizle koordineli çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Saldırgan olan hiçbir hayvanı Rehabilitasyon merkezinin dışına çıkarmıyoruz”

Saldırgan olan ve vatandaşlara zarar veren hayvanların doğal ortamlarına bırakılmadığına dikkat çeken Allahverdi, “Biz saldırgan olan tek bir hayvanın Rehabilitasyon Merkezinin dışına gönderilmesine müsaade etmiyoruz. Saldırgan olan ortalama 120 köpek barınakta ve bu sirkülasyon sürekli devam ediyor. Özellikle de ifade edeyim (0432) 217 24 50 numaradan kim ararsa veya 444 44 65'ten hangi vatandaşımız arıyorsa, aramasının akabinde ekibin en hızlı bir şekilde o noktaya intikal ettiğini görecektir.  Biz saldırgan olan hiçbir hayvanın doğal yaşamda kalmasına müsaade etmiyoruz, onu alıp mehabilitasyon merkezimize getiriyoruz. Bu hayvan kısırlaştırılır. Hayvan bir hastalığından dolayı da saldırgan olabilir, farklı bir sebepten de olabilir. O yüzden biz rehabilite etmediğimiz hiçbir hayvanı normal yaşam ortamında kalmasına hiçbir şekilde müsaade etmiyoruz. Hava şartları çetinleştiğinde bugün biz 200 kilogram ortalama mama dağıtırken 300-350 kilogram mama dağıtımına gideceğiz.” diye konuştu.

“Yaşamanın yolu yaşatmaktan geçer”

Allahverdi, sözlerinin sonunda şu tavsiye ve temennilerde bulundu, “Cenab-ı Allah inşallah milletimizi memleketimizi bütün insanlığı bu Coronavirus pandemisinden de tezinden muhafaza etsin, Rabbimiz tezinden bu sıkıntıyı üzerimizden defetsin. Vatandaşlarımızından talebimiz şudur, bir problem gördüklerinde durumu bize aktarsınlar. Hayvanlar bizim için çok önemlidir. Allah Resulü (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Efendimiz’in en yakınında bulunanlardan Ebu Hureyre, kedileri çok sevdiği için Allah'ın Resulü ona ‘Kedilerin Babası’ lakabını takmıştır. Onun dışında Biz Ashab-ı Kehf'in köpeğinin Cennete gideceğine inanıyoruz. Dolayısıyla şu demektir, hayvanlara sahip çıkmak, hatta bütün mikroorganizmaya makroorganizmaya ve tüm canlılara sahip çıkmak gerekir. Bütün vatandaşlardan bu hususta duyarlı olmalarını, bir problem gördüklerinde, saldırgan bir hayvanla karşılaştıklarında bize ulaşmalarını istiyoruz. Ekipler çok hızlı bir şekilde o noktaya intikal edeceklerdir.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir