Halkı tedirgin eden sokak hayvanları kanun gereği barınaklarda tutulamıyor
Siirt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Aydın Yolbaş, zaman zaman hırçınlaşarak halkta korkuya neden olan sokak hayvanlarının toplatılmasının ve barınaklarda tutulmasının 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile yasak olduğunu belirtti.
Sokaklarda başıboş dolaşan hayvanların giderek artması nedeniyle halkın tedirginlik yaşadığını aktaran Siirt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Aydın Yolbaş, şikâyete konu olan meseleler hakkında açıklamalarda bulundu.
Sokak hayvanlarının düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirildiğini söyleyen Yolbaş, sokak köpeklerinin sağlık kontrolleri ve bakımların yapılması halinde insanlara ve özellikle çocuklara herhangi bir tehlike arz etmeyeceğini kaydetti.
Sokak hayvanlarından sorumlu kuruluşlar hakkında bilgi veren Yolbaş, 155 Haydi uygulaması, polis, jandarma ve Doğal Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğünün bu konuda yetkili olduğuna dikkat çekti.
"Sokak hayvanlarının toplatılması, başka bir yere alınması yasaklanmıştır"
Belediye olarak 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde işlem yürüttüklerini ifade eden Yolbaş, "Sokak hayvanları da ilimizin bir gerçeği, bu nedenle şehirleşmeyle birlikte sokakta gezmeleri çoğalmaktadır. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda, hayvanların toplatılması, başka bir yere alınması yasaklanmıştır. Bu konuda belediye olarak tedaviye muhtaç, yaralı ve belirli yerlerde beslenme odakları yaparak besleme çalışmaları yürütüyoruz. Sokakta gezen her hayvan zararlı ve alınması gereken bir hayvan değildir. Vatandaşlar bu hayvanları gördüklerinde tedirgin oluyorlar. Ancak yaralanma, hastalık ve kısırlaştırma çalışmaları yürüttüğümüz zamanlarda bu hayvanları alır, tedavi ve gereken işlemleri yaptıktan sonra alınan yere bırakmakla mükellefiz. Bunu haricinde sokak hayvanlarının toplatılması veya başka bir yere alınması yasaktır." diye konuştu.
Belediye olarak sokak hayvanlarının tedavi ve kısırlaştırma çalışmalarını yürüttükleri için aşırı bir tepki gösterilmediği sürece saldırgan olmayacaklarını belirten Yolbaş, sokak hayvanlarının bir can taşıdığının unutulmaması gerektiğini hatırlattı.
"Sakin olunması durumunda hayvanların saldırganlıkları azalır"
"Hayvanlar bir yerde oyun oynamak, ilgi görmek istiyorlar ama vatandaş tepki gösterdiğinde onlar da hırçınlaşıyor." diyen Yolbaş, "Hayvanları küpeleyip tedavi ettikten sonra aldığımız yere bırakıyoruz. Sokak hayvanlarını genelde kısırlaştırdığımız için hayvan hormonal bir değişikliğe uğruyor saldırganlığı da azalıyor. Bu noktada vatandaşların sakin olmaları durumunda saldırganlıkları azalır. Ama aşırı saldırganlık gösteren sokak hayvanları, '155 Haydi' uygulaması, polis ve jandarma, Doğal Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü de yetkili durumdalar. Zaten olası saldırganlık durumlarında belediye ekipleri müdahalede bulunup gereken işlemleri o esnada yürütüyoruz." şeklinde konuştu.
"Beslenmesi yasak olan hayvanlar rehabilitasyon merkezinde koruma altına alınıyor"
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği, hasta hayvanların tedavisi bittikten ve kısırlaştırılma operasyonu bittikten sonra alındıkları bölgeye tekrar geri bırakıldıklarını, ama saldırgan hayvanların istisnai bir durum olduğunu söyleyen Yolbaş, son olarak şunları söyledi:
"Hayvanlar da birer canlıdır, şefkat ve ilgi beklerler"
Yolbaş, "Vatandaşlardan ricamız, sokak köpeklerinin de bir canlı olduklarını unutmamaları ve kendilerine yaklaştıkları zaman aşırı tepki göstermemeleri veya sakin davranmalarıdır. O zaman saldırganlıkları azaltacaktır. Çünkü hayvanlar da birer canlıdır, şefkat ve ilgi beklerler. Özellikle çocukları boyutsal olarak eşit gördükleri için oyun oynamak istiyorlar. Çocuklar da bu tür durumlara alışık olmadıkları için doğal olarak biraz korkuya kapılabiliyorlar. Türkiye genelinde beslenmesi yasak olan hayvanlar Doğal Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğüyle işbirliği ile sahiplerinden alınıp el konuluyor. Bunlar Hayvan Bakım Rehabilitasyon Merkezimizde koruma altına alınıyor. Bu hayvanlara el konulduğu için çok fazla sıkıntı olmuyor. Ekiplerimiz de diğer kurumlarla birlikte 24 saat çalışma usulüne göre ihbar ve şikâyetlere müdahalemiz gerçekleşiyor." (İLKHA)