• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
The Times of India: Hindistan ve Çin savaşın eşiğinde mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kanlı bir sınır katliamında 20 Hint askerinin ve kimliği belirsiz sayıda Çinli'nin öldürülmesi iki ülkeyi karşı karşıya getirdi.

Hindistan gazetesi 'The Times India'da "Hindistan ve Çin Savaşın eşiğinde mi?" başlığıyla yayımlanan analiz haber şöyle:

Himalayaların tepelerinde Asya'nın iki rakip gücü, son yıllardaki en tehlikeli çatışmanın ortasında. Hint ve Çin birlikleri, 100.000'den fazla asker kullanarak sınıra takviye, topçu ve zırhlı araçlar çekti.

Hindistan topraklarında konuşlanmış binlerce Çinli asker ve çatışmayı önlemek için yapılan müzakereler çıkmaza girdi, dünyanın en büyük iki ordusu beş bin metrenin üzerindeki yüksekliklerde ve eksi 40 ° C'ye kadar düşen sıcaklıklarda karşı karşıya geliyor.

Kanlı bir sınır katliamında 20 Hint askerinin ve kimliği belirsiz sayıda Çinli'nin öldürülmesi ve ilk olarak savaşlarda kullanılan mikrodalga silahlarla ilgili iddiaların ardından bu yıl sınır üzerindeki çatışma tırmandı. Çatışma, bölge haritasının yeniden çizileceği gerçeğiyle doludur.

Bu çatışma, her iki tarafın da yanlış hesap yapmasının, dünyanın en kalabalık nüfusa sahip iki ülkesini açık çatışmaya götürebileceğine dair endişeleri artırdı. Bazı tahminlere göre, Çin askerleri Mayıs ayında birkaç yerde Ladakh'daki tartışmalı dağ sınırını geçerek Galvan Vadisi ve Pangong Gölü'ndeki stratejik mevzileri ele geçirdiğinden beri Hindistan, stratejik açıdan önemli olan 260 kilometrekareden fazla alanı düşmana devretti.

Söz konusu olan, Çin'in Doğu Türkistan (Sincan) eyaletinden Hindistan'ın sert rakibi olan müttefik Pakistan'a daha iyi erişimini sağlayabilecek olan Karakoram Geçidi'nden antik İpek Yolu geçişinin kontrolüdür. Çin'in Pakistan'daki milyarlarca sterlinlik yatırımı ve Orta Asya'ya açılan ticaret koridoru, Başkan Xi Jinping'in Kemer ve Yol gündeminde kritik önem taşıyor.

Çin'in Hindistan'ı işgali, Delhi'nin Ladakh ve Çin'in Pakistan ile ittifakı tarafından ülkenin kuzey sınırları boyunca zaten sarsılan tartışmalı Keşmir bölgesi üzerindeki kontrolünü daha da zayıflatabilir.

"Bu, Çin için eşi görülmemiş bir adımdı. Eski bir Hintli diplomat ve Hindistan-Çin ilişkileri uzmanı Phunchok Stobdan, Hindistan ekonomisindeki büyük paylarına rağmen, bu düşmanca genişlemeye giriştiler ”dedi. "Bu şüphesiz küresel siyasetle ilgili. Hindistan, Trump yönetiminde Çin'e karşı daha agresif bir tutum sergileyen Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı misilleme amaçlı bir grev için vekil bir hedef olabilir. "

Çin'in ilerleyişine şaşıran Hindistan, ilk başta bunu reddetti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Haziran ayında bir pusuda sopayla vurularak öldürülen ve bir uçurumdan nehre atılan 20 Hintli askerin ardından bile, sınırda "işgal" olmadığını söyledi.

Geçen yıl ulusal güvenlik programı sayesinde ezici bir çoğunluk tarafından yeniden seçilen Modi, Hindistan'ın dev kuzey komşusuyla yüzleşmeyi reddetti ve Çin'in Hindistan topraklarında bir yer edinmeden önce hedefli bir askeri karşı saldırı çağrısı yapan muhalefet ve askeri liderler arasında büyük bir kızgınlık yarattı. Çin, bölgeyi bölen Fiili Kontrol Hattı (LAC) tarafında beton sığınaklar inşa ederek ve üsleri genişleterek Hindistan'daki konumunu güçlendirdi.

Pekin'in Hindistan'ın kararsızlığının cesaretlendirdiği propaganda retoriği daha da keskinleşti. Geçen ay, Pekinli bir profesör, Çin kuvvetlerinin iki stratejik yüksekliği yeniden ele geçirerek dağ zirvelerini bir mikrodalga fırına dönüştürdüğünü ve Hint birliklerini geri çekilmeye zorladığını açıkladı.

Pekin Renmin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde profesör olan Jin Canrong, "Sorunu mükemmel bir şekilde çözdüğümüz için bunu kamuoyuna açıklamadık" dedi. "Onlar [Hindistan] da böylesine küçük düşürücü bir yenilgiye uğradıkları için bunun reklamını yapmadılar."

Hintli yetkililer ve askeri kaynaklar profesörün açıklamasını yalanladı.

"Çin'in [Ladakh'ta] mikrodalga silahların kullanıldığına dair iddiaları inandırıcı değil. Hindistan Kuzey Komutanlığı eski başkanı Korgeneral DS Hooda, Çinliler bunları Hindistan üzerindeki baskıyı artırmak ve misilleme eylemini kışkırtmak için propaganda amacıyla kullanıyor ”dedi.

Hindistan, Pangong Gölü'nün güney kıyısına gece karanlığında binlerce asker göndererek, onlara taktik bir avantaj sağladı ve Çin'in pozisyonlarını izlemelerine izin vererek, Çinlileri bir karşı saldırı ile şaşırttı. 

İki taraf arasındaki gerginlikler daha da artarken, Eylül ayında çatışmalar, kırk yılın ilki olarak, sınır boyunca askeri tırmanışı önlemek için 1962 Çin-Hindistan sınır savaşından sonra empoze edilen bir dönüm noktası ateşkes anlaşmasını ihlal etmek için patlak verdi.

Hindistan, Narendra Modi yönetiminde kuzey sınırı boyunca inşaatı hızlandırdı ve Delhi'nin bölgelere hızla asker göndermesini sağlayacak yeni yollar, tüneller ve hava pistleri inşa etti. Bunlar, geçen yıl tamamlanan Daulat Beg Oldie'deki dünyanın en yüksek pistine giden yeni yolu içeriyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Hindistan'ın aktif inşaatının "gerilimin ana nedeni" olduğunu söyledi. Ancak, Pekin yıllardır sınır boyunca kendi binalarını inşa ediyor ve Hindistan aynı şeyi yapmaya başlayınca şiddetli tepki gösterdi. Ladakh'ın işgali, aynı zamanda, koronavirüs krizi altında tüm bölgede egemenlik iddiasında bulunan Asya'da büyüyen Çin saldırganlığının bir parçası. Çin tartışmalı yeni bir güvenlik yasasını geçirdikten sonra, Hong Kong, özerkliğinden geriye kalanlardan mahrum kaldı ve Tayvan'a karşı tehditler yeniden dile getirildi. Buna ek olarak, yaz aylarında, Çin gemileri bir Vietnam balıkçı gemisini batırdı ve Güney Çin Denizi'ndeki petrol sahalarını araştıran Malezya gemilerini takip etti.

Buna cevaben Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ile karşılıklı bir savunma anlaşması imzaladı ve aynı zamanda Pekin ile diplomatik çatışma içinde olan Avustralya'yı, geçen ay Bengal Körfezi'nde Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya ile düzenlenen yıllık deniz tatbikatına katılmaya davet etti. 

Hareket, Çin'in artan deniz gücüne karşı koymak için kurulan Hint-Pasifik ülkelerinden oluşan bir ittifak olan Quartet'i (QUAD) güçlendiriyor.

Hindistan'ı kasıp kavuran Çin karşıtı milliyetçiliğin ortasında, Delhi, TikTok da dahil olmak üzere düzinelerce Çin cep telefonu uygulamasını yasakladı. Bollywood yıldızları ve iş adamları, Çin mallarını boykot etme çağrılarına katıldı ve Hindistan, diğer ülkeler gibi, Çinli teknoloji şirketi Huawei'nin (Huawei) ülkede bir 5G kablosuz ağ kurmasını yasaklama planlarını yeniden gözden geçiriyor.

Savaşın eşiğinde aylarca dengelendikten sonra Ladakh'taki krizi çözmek kolay olmayacak. Karşılıklı güvensizlik her iki tarafta da büyüdü.

Geçen ay yapılan bir başka üst düzey askeri görüşmelerden sonra, iki ülke ordularının işgal ettiği en yüksek stratejik mevkilerden askerlerin karşılıklı olarak çekilmesi konusunda anlaşmak mümkün olmadı. Ve her iki ülke de kışın hayatta kalması gereken birliklerin tedarikini ve ısınmasını sağlamak için bir lojistik yarışı başlatma ihtiyacına istifa etti.

Daha fazla eylem ve gelişme, büyük ölçüde Çin'in bir sonraki hamlesine bağlı olacaktır.

Korgeneral Huda, "Çinliler Hindistan ile ikili ilişkilerini o kadar riske attılar ki geri çekilmeleri ve yüzlerini kurtarmaları zor olacak" dedi. "Hindistan'ın misilleme amaçlı bir askeri harekatı düşündüğünü sanmıyorum, en azından şimdi değil. Bu nedenle, iki ülke arasındaki ikili ilişkileri tehlikeye atan uzun süreli bir çatışmaya yaklaşıyoruz. "

Kaynak:  Time türk-Globalwarnews

Bu haberler de ilginizi çekebilir