• DOLAR 34.521
  • EURO 36.129
  • ALTIN 2973.46
  • ...
Pandemi nedeniyle işleri düşen esnafın Hüsn-i hat sanatına rağbeti arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'de Coronavirus (Covid-19) pandemisi tedbirlerinin artırılmasının ardından birçok sektör adeta durma noktasına gelirken pandeminin en çok etkilediği kesimlerin başında ise esnaf geliyor.

Pandemi nedeniyle işleri büyük bir oranda düşen esnaftan kimisi müşterisiz kalırken kimileri de satış yapamayınca iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı. Ancak satışlardaki durgunluğa rağmen satış yapma ümidiyle işyerini açan kimi esnaf da bu durumu fırsata çevirip boş zamanlarını hat sanatını öğrenerek değerlendiriyor.

 

Şahinbey ilçesindeki Tarihi Mecidiye Han’da bulunan Sahaflar Çarşısı’nda kitap satışı yapan esnaf, son günlerde satışlarının düşmesiyle çarşı içerisinde Hüsn-i hat atölyesi bulunan Hattat Mehmet Bali’den Hüsn-i hat eğitimi alıyor.

Esnaf, İslam dünyasının vazgeçilmez sanatlarından olan ve “Kur'an-ı Kerim’i en güzel şekilde yazma sanatı” olarak nitelendirilen Hüsn-i hat sanatını öğrenmek için boş vakitlerinde Bali’nin yanına gidiyor.

Pandemi nedeniyle Covid-19 tedbirlerini de elden bırakmayan esnaf, kısa sürecek şekilde ders tekrarı yaptıktan sonra iş yerlerinde eğitimlerine devam ediyor. Hüsn-i hat sanatını öğrenen esnaf, böylece hem boş vakitlerini değerlendiriyor hem de sanat öğrenmiş oluyor.

Gaziantep Üniversitesi başta olmak üzere kentteki çeşitli üniversitelerde, imam hatip okullarında ve kurslarda Hüsn-i hat eğitimi veren Bali de üniversite ve okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesinden dolayı boş kalan zamanını esnafa hat eğitimi vererek değerlendiriyor.

Gaziantep’te cazetli Hüsn-i hat sanatı hocası olan Bali, 33 yıldır büyük emekler vererek ve severek sürdürdüğü mesleğini öğretmenin mutluluğunu yaşıyor.

Öğrencilik yıllarında severek başladığı Hüsn-i hat sanatına öğrenci yetiştirerek devam eden Bali, İLKHA muhabirine, bu durumun kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Hüsn-i hat sanatının Kur'an-ı Kerim'i güzel yazma sanatı olduğunu belirten Bali, “Hüsn-i hat sanatı Kur'an-ı Kerim sanatı olduğundan dolayı elbette ki sadece öğrenciler ve eğitim kurumlarındaki eğitim ile kalmıyor. Halk arasında Hüsn-i hat sanatının birçok aşığı, seveni var. Yıllarca Kur'an-ı Kerim'i, bir ayeti veya bir tabloyu güzel yazmak isteyen yüzlerce kişi var. Gaziantep'te sadece bir tane Hüsn-i hat atölyesi var. Birçok arkadaşımız da işlerinden dolayı bu sanatı öğrenmeye zaman bulamamışlar. Tabi ki bu pandemi sürecinden dolayı öğrencilerimizin okula ve kurslara devam edememesinden dolayı da işlerin sakinleşmesine yol açtı. İşleri düşen esnafımız Hüsn-i hat sanatını öğrenmek için bize müracaat ettiler. Biz tabi ki herkese bu sanatı öğretmeye hazırız. Tamamen ücretsiz ve Allah rızası için bu sanatı öğretiyoruz. Çünkü biz de hocalarımızdan öyle gördüğümüzden dolayı bu arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalıştık. Arkadaşlarımız işlerinin bu sakinlik döneminde yıllarca içlerinde kalan ukdeyi, aşkı ve sevgiyi pratiğe dökmek istediler ve elhamdülillah döküyorlar.” dedi.

“Esnaf arkadaşlarımız Hüsn-i hat sanatını güzel bir şekilde öğrenmeye çalışıyorlar”

Emek ve sabır isteyen Hüsn-i hat sanatına son yıllarda ilgi gösterildiğini ve bu sanatı öğrenmek isteyen birçok kişinin olduğunu ifade eden Bali, “Esnaf arkadaşlarımız da Hüsn-i hat sanatını güzel bir şekilde öğrenmeye çalışıyorlar. Ellerinden geldikleri kadar boş zamanlarında tekrar ediyorlar. Bu arada hem işlerini yaparken hem de İslam, kültür ve Kur'an sanatı ile uğraşmak gibi güzel bir haslete sahip olmuş oluyorlar. Aynı zamanda kurslarda Hüsn-i hat sanatını öğrettiğimiz ev hanımları, öğrenciler ve diğer kursiyerlerden işittiğimiz tespitlerle Hüsn-i hat sanatı aynı zamanda psikolojik bir terapiye dönüşüyor. Hüsn-i hat sanatı, insanı çok rahatlatan, insana huzur veren ve aynı zamanda Kur'an-ı Kerim harfleri olduğundan dolayı insanın psikolojisini düzelten, rahatlatan bir özelliğe sahiptir. Hatta ilk hattatımız Hazreti Ali efendimiz, ‘Hatta cennet tadı var’ diyor. Hat yazarken dünyevi meşgaleleri, sıkıntıları ve problemlerinizi atıyorsunuz. Adeta dünyayı unutuyorsunuz, sadece Kur'an ve cennet tadı alacak bir şekilde manevi ve hoş bir ortama giriyorsunuz. Esnaf arkadaşlarımız da ev hanımlarımız da bu şekilde çok güzel tespitlerde bulunuyorlar. Bizde arkadaşlarımızın çalışmalarından memnunuz.” ifadelerini kullandı.

“Hüsn-i hat sanatını öğrenemeye çalışıyoruz”

Pandemi nedeniyle işlerinin düştüğünü belirten esnaf Mustafa Dağ da iş olmadığı için gün boyu boş oturmak yerine Hüsn-i hat sanatını öğrenerek zamanını değerlendirdiğini söyledi.

Hüsn-i hat sanatını severek öğrenmeye başladığını belirten Dağ, “3-4 aydır elimizden geldiği kadar ve hocamızın gösterdiği kadarıyla Hüsn-i hat sanatını öğrenmeye çalışıyoruz. Kadim medeniyetimiz olan Osmanlı döneminde de bu dil vardı. Zaten dinimizin de harfleridir. Bu harflerin ruhumuzda karşılığı muhakkak var. Karşılığı olduğundan dolayı bu sanatı severek yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

“Hüsn-i hat sanatını severek yapıyoruz”

Hattat Mehmet Bali’nin Sahaflar Çarşısı’nda bulunmasının kendileri için büyük bir şans olduğunu ifade eden Ömer Almas ise Kur’an-ı Kerim’e olan sevgisinden dolayı Hüsn-i hat sanatını öğrenmek istediğini belirterek şunları söyledi:

“Peygamber Efendimiz, ‘Sizin en hayırlınız Kur’an-ı öğrenen ve öğreteninizdir’ buyuruyor. Kur'an-ı Kerim'e olan yoğun ilgimden dolayı ve yakın çevrede esnaf olduğum için Mehmet hocamız ile tanıştık. Sağ olsun, Mehmet hocamız, Peygamber Efendimizin Hazreti Ali'ye tavsiyesi ettiği Hüsn-i hat sanatını atölyesinde bize öğretiyor. Bizde hat derslerine başladık. Kendisine teşekkür ediyoruz. Zaten Hüsn-i hat sanatı da Kur'an-ı Kerim'den gelen bir sanattır. Biz de bu sanatı severek yapıyoruz. Zaten sevgi olmadan hiçbir şey olmaz. Hüsn-i hat sanatı da sevgi ile yapılmalıdır.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir