• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Bölgemiz ciddi bir arıcılık sahasıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bölgede ciddi bir bal üretimi olduğunu belirterek, sektörlerinin bir taraftan ithal ve sahte ballarla mücadele ederken öte tarafta da herhangi desteğin olmamasından muzdarip olduğunu söyledi.

 

\"Sektörümüze Herhangi Bir Destek Yok\"
Özellikle doğu Anadolu bölgesinin ciddi bir arıcılık sahası olduğunu belirten Halil Tandoğan, \"Bölgemiz ciddi bir arıcılık bölgesidir. Ciddi bir bal üretimi var. Bugün arıcılık yapmak istiyorum diyen birine herhangi hibe ve ya kredi desteği yok. Bugün en basitinden çiçek ekimine bile destekler mevcuttur. İkincisi mevcut işletmelerimizi büyütme anlamında makine ve ekipman yada nasıl temin edeceğimize yönelik bir hibe yada kaynak desteği yoktur.\" dedi.

 

\"Sahte Bal Sağlık Faciasıdır\"
Van ve bölge arıcılarının en büyük sıkıntılarının kaçak, ithal ballar olduğunu aktaran Tandoğan, \"Kaçak ithal ballar kayıt dışı olduklarından hem ekonomi alanında bizlere zarar vermektedir. Bununla birlikte korsan balcılar dediğimiz herhangi bir işletmesi olmayanlar bu balların piyasaya düşmesinde bunlara ön ayak olmaktadır. Kaçak balların en önemli sıkıntıları yapay bal olmaları ve glikozdan üretilmeleridir. Bu bal tabiri caizse zehirdir. Çünkü sindirimi çok zordur özellikle şeker hastalarının kullanmaları halinde krize hatta ölüme kadar götürebilir. Bununla ilgili devlet denetimlerini biraz daha arttırmalı ve yapay bal üretimine izin vermemelidir. Çünkü bu bir sağlık faciasıdır bal yiyeyim derken Allah muhafaza zehir yiyebilirsiniz.\" Uyarısında bulundu.

 

\"Yapay Ballar Tüketiciyi Baldan Soğutuyor\"
Yapay ve sahte ballardan dolayı tüketicilerin gerçek baldan da soğuduğuna işaret eden Tandoğan, şunları söyledi. \"Bundan dolayı tüketici bu sefer bala karşı bir ön yargıda bulunuyor. Yani şüpheyle yaklaşıyor. Acaba gerçek mi değil mi diye bu anlamda tüketicilerimiz kayıt dışı olmayan marka tescili olan paketleme yeri belli ve kontrol altında olan resmi yerlerde ve resmi markalarda bal almalarını tavsiye ediyoruz.\"

 

\"Bal Reklamları Sektöre Zarar Veriyor\"
Bal reklamlarına değinen Tandoğan, \" Bal reklamları da son zamanlarda hayatımıza girdi. Bununla beraber farkında olmadan sektöre de zarar veriliyor. Balın bir itibarı var. Bala bir güven var. Bu güveni ayaklar altına alıyorlar. Tüketicilere iyi bal gösterilip sıradan bal gönderiliyor. Bu ise sektörde kısa vadeli çok büyük yaralar açmakta ve sektörü itibarsızlaştırmaktadır. Bu anlamda bizler defalarca yetkilere şikâyetlerde bulunduk. Gerek sözlü ve ya yazılı ancak burada bürokrasinin hantal davrandığını ve bunlara bir çözüm getiremediğini gördük. \" ifadelerini kullandı.
Tüketicilere uyarılarda bulunan Gündoğdu, \"Bizler tüketicilerimizden bunlara itibar etmemelerini öneriyoruz.\" diye konuştu.

 

\"Seyyar Balcılara Güvenmeyin\"
Daha sonra konuştuğumuz balcı esnafından Mesut Elaslan Seyyar satıcı veya korsan balcı olarak tabir edilen balcıların sektörlerine ciddi anlamda zarar verdiğini ve sahte balları piyasaya sürdüklerini iddia ederek \" Bunlar genelde İran balı dediğimiz glikozdan elde edilmiş balı satıyorlar. Fiyat olarak çok uygundur. Ancak glikozdan üretildiği için hiçbir faydası da yoktur. Ayrıca bu satışı gerçekleştirenlerin ne gıda üretim izinleri, paketleme, tescil belgeleri yoktur ancak bizde bunlar hepsi mevcut ve ayda bir Gıda Tarım İl müdürlüğü tarafından da denetleniyoruz. Onun için tüketicilerimizin biraz daha bilinçli olması gerekir.\" Şeklinde konuştu.

 

Nerde O Eski Ballar!
Ayrıca 71 yaşındaki Hacı Mehmet Elaslan ise Bal ile ilgili bilinmeyenleri anlattı. Babalarından devraldıkları bu mesleği çocuklarına ve torunlarına devrettiğini söyleyen Elaslan, \"Bu meslek babamızdan bize geçti bizlerde çocuklarımıza devrettik. Eskiden daha zor şartlarda bu işleri yapıyorduk. Tabi kara kovan balını tek üretiyorduk. Arılarımıza ilaç şeker ve ya benzer hiçbir şey vermiyorduk. Hakiki bal üretimi yapıyorduk. Çok daha güzeldi. Bir süre bu balları bekletiyorduk daha sonra satışa sunuyorduk.\" Dedi.

 

\"Günümüzde Üreticiler Mecburen İlaç Kullanıyorlar\"
Günümüzdeki bal üretimine de değinen Elasan şimdiki üreticiler mecburen ilaç kullanıyorlar. Başta rutubet için ve farklı alanlarda çeşitli ilaçlar kullanılmakta. Ve ballar eski tadını vermemektedir.\" İfadelerini kullandı.

 

Bal Tüketicilerine Altın Tavsiyeler
Bal Tüketicilerine tavsiyelerde bulunun Elasan Balın iyisini ayırt etmenin püf noktalarını ise şöyle sıraladı. \"Birincisi tadı aşırı tatlı olmayacak. Güzel bir kokusu olacak. Rengine kanmayın rengi sizi yanıltabilir. Ayrıca aldığınız bal petek balı ise mumu ağzınıza yapışmayacak bal gibi eriyip gidecek.\" ( Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir