• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Worldometer internet sitesi nedir? Covid-19 pandemisindeki rolü nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Web sitesi, gelirini reklamlardan ve lisansladığı sayaçlardan kazanıyor. Covid-19 krizi şüphesiz web sitesinin popülaritesini artırdı ve şu anda Coronavirus istatistikleri için Google arama sonuçlarında en üst sıralarda yer alıyor.Worldometer’in sayfaları, 2019'un ilk altı ayında sadece 65 kez paylaşılırken pandeminin ardından günlük milyonları bulan sayıda paylaşıldı. Pandemiden önce, Worldometer sitesi, “dünya nüfusu”, “bu yıl üretilen otomobil sayısı” gibi canlı veriler sunan sayaçları ile biliniyordu.

Worldometer sitesi, 2004 yılında ABD'ye Rus göçmen Andrey Alimetov tarafından kuruldu. Bu site adını Ocak 2020'de "Worldometers" yerine "Worldometer" olarak değiştirdi ve tekil alan adına taşınacağını açıkladı.

Web sitesi, “uluslararası geliştirici, araştırmacı ve gönüllüler tarafından oluşan bir ekip tarafından yönetiliyor” ve “ABD merkezli küçük ve bağımsız bir dijital medya şirketi tarafından yayınlanıyor” iddiasında bulunuyor.

COVID-19 pandemisi

2020'nin başlarında, web sitesi Covid-19 salgını sırasında popülerlik kazandı. Mart 2020'de siber saldırıya uğradı, bu da yaklaşık 20 dakika boyunca Covid-19 istatistik sayfasında yanlış bilgilerin gösterilmesine neden oldu.

Saldırı nedeniyle, Vatikan'daki Covd-19 vakalarında bazı sosyal medya kullanıcıları arasında paniğe neden olan bir artış gösterdi. İspanyol hükümeti rakamlarını diğer dört ülkeden daha fazla test yaptığını iddia etmek için kullandı.

Worldometer; şeffaflığı, veri kaynaklarına atıfta bulunulmaması ve Covid-19 istatistik ve sıralamalarının güvenilmezliği konusunda eleştirilerle karşılaştı.

Axios'a göre web sitesi, Nisan 2020'de dünyada en çok ziyaret edilen 28. web sitesi oldu. Ziyaretçilerin çoğunluğu (yüzde 25,8) Amerika Birleşik Devletleri'nden geldi, ardından Hindistan (yüzde 8,67), İngiltere (yüzde 6,6), Kanada (yüzde 5,18), Almanya (yüzde 3,13), Avustralya (yüzde 2,49), Polonya (yüzde 2,18), Fransa (yüzde 1,73), Türkiye (yüzde 1,66) ve Brezilya (yüzde 1,65).

Türkiye'nin de dahil olduğu pek çok ülkede, basın ve resmî kurumlar Worldometer'a atıfta bulunmaya devam ediyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir