Yılın son İstişare Kurulu toplantısı yapıldı
19'uncu İstişare Kurulu Toplantısı Bakan Pekcan başkanlığında, video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
EKONOMİ SERVİSİ
2020 yılının son İstişare Kurulu toplantısı yapıldı. Toplantıya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün katıldı. Pekcan, toplantıda yaptığı konuşmada, İstişare Kurulu'nun 2020 yılındaki son toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek, gelecek dönemde de bu toplantıları aynı sıklıkla ve çok daha güzel sonuçlarla yapmayı arzu ettiklerini ifade etti.
BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan esnaf ve sanatkarlara yönelik desteklerle ilgili kararın 23 Aralık'ta, karara ilişkin uygulama usul ve esasları belirleyen tebliğin de 24 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Pekcan, destek başvurularının e-Devlet üzerinden en geç ocak ayının ilk haftası alınacağını kaydetti. Pekcan, tüm süreçlerin sağlıklı bir biçimde yürümesi için esnaf ve sanatkarların ihtiyaç duyacağı her türlü bilgi ve desteği sağlamaya Bakanlık olarak devam edeceklerini vurguladı.
"BREXİT SÜRECİNİ NEFES NEFESE TAKİP EDİYORUZ"
Brexit sürecini de yakından takip ettiklerine dikkati çeken Pekcan, "AB ile Birleşik Krallık'ın müzakerelerinin tamamlanmasıyla bizim serbest ticaret anlaşmamızı yürürlüğe koyabilmemiz için bu süreci nerdeyse nefes nefese, dakika dakika, saat saat takip ediyoruz." ifadesini kullandı. Pekcan, Çin'e yönelik ilk ihracat trenin seferini tamamladığını, bundan sonra da bu seferlerin düzenli olarak yapılmasını öngördüklerini belirterek, gerek Uzak Asya ile ikili ticaretin geliştirilmesi, Kuşak Yol inisiyatifindeki etkinliğin artırılması gerekse Türkiye'nin rekabet gücünün artırılması, alternatif taşıma modlarıyla taşımanın yükseltilmesi açısından lojistik altyapıyla ilgili çalışmaların, atılacak adımların önem arz ettiğini bildirdi.
"İHRACATÇI TABANINI GENİŞLETMEK VE İLLER ARASI FARKLILIKLARI AZALTMAK ÖNCELİĞİMİZ"
Pekcan, bir diğer önceliklerinin ihracatçı tabanının genişletmek, bölgeler ve iller arasındaki ihracat farklılıklarını azaltmak olduğunu vurguladı. İhracatı hem ülke geneline hem de KOBİ'lere ve küçük işletmelere, kooperatiflere daha fazla yaymak için çalışmaları sürdürdüklerini ve buna devam edeceklerini anlatan Pekcan, bu kapsamda "81 İlde İhracata İlk Adım" Programını başlattıklarını anımsattı. Pekcan, programın, ihracat ailesine yeni üyeler kazandırma noktasında oldukça başarılı, ses getirici sonuçlar alacağını düşündüğünü ifade ederek, "Çünkü biz bu potansiyel firmalarımıza 6 ay süreçle bire bir mentorluk hizmeti vereceğiz. İhracatçı ve girişimci tabanımızın genişlemesi için işletmelerimize, girişimci ve girişimci adaylarımıza, esnaf-sanatkarlarımıza, kooperatiflerimize ve vatandaşlarımıza yönelik eğitim ve teknik destek çalışmalarımız aynı etkinlikle devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.