• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Sivil Topluma Darbe!  İYİLİK HAREKETLERİNİ  BİTİRME OPERASYONU
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

​"Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi" adı altında meclise sunulan ve içeriğinde STK'lar için ciddi sıkıntılar barındıran yasa teklifinin ilk 19 maddesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. AK Parti'nin kanun teklifine göre, BMGK'nın “terörist” ilan ettiği ya da yaptırım kararı aldığı kişi veya kuruluşlara veya bunlar tarafından doğrudan veya dolaylı olarak kontrol edilen, bunların adına veya hesabına hareket eden kişi veya kuruluşlara her türlü fon toplanması veya sağlanması yasak olacak. BMGK kararlarının kapsamına bağlı olarak bu kararlarda belirtilen kişi, kuruluş veya organizasyonların Türkiye'de temsilcilik açması, her türlü faaliyette bulunması yasak olacak, mevcut olanlar ise sonlandırılacak. BMGK'nın kararlarına konu kişi, kuruluş veya organizasyonların Türkiye'deki mal varlıkları, yasaklı işlem ve faaliyetlerde bulunduklarına ilişkin makul sebeplerin varlığı halinde Cumhurbaşkanının Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla gecikmeksizin dondurulacak. Kararların Resmi Gazete'de yayımlanması ile nihai listeler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından internet sitelerinde gecikmeksizin yayımlanacak. Yasaklama kararları ilgisine göre yetkili kamu kurum ve kuruluşları tarafından derhal yerine getirilecek.

YASAKLARA AYKIRI HAREKET EDENLER ÇEŞİTLİ CEZALARA ÇARPTIRILABİLECEK

Yasaklara aykırı hareket edenler, fiil, daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 1 yıldan 8 yıla kadar çeşitli cezalara veya adli para cezasına çarptırılabilecek. Mal varlığının dondurulmasıyla ilgili alınan kararın gereğini yerine getirmeyen veya yerine getirmekte ihmal veya gecikme gösteren kişilere, fiil, daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilecek. Söz konusu suçların, kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, daha ağır ceza verilebilecek.

İZİNSİZ YARDIM TOPLAYANLARA VERİLECEK CEZALAR ARTTIRILACAK

İzinsiz yardım toplama faaliyetinin internet ortamında yapıldığının tespiti halinde ilgili valilik veya İçişleri Bakanlığı tarafından içerik veya yer sağlayıcıya, yardım toplama faaliyetine ilişkin içeriğin çıkarılması için bildirimde bulunulacak. İçeriğin en geç 24 saat içinde çıkarılmaması, halinde ilgili valilik veya İçişleri Bakanlığı, sulh ceza hâkimliğine başvuracak. Hâkim, talebi en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlayacak ve gereği yapılmak üzere doğrudan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gönderecek. İzinsiz yardım toplayanlara 5 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek. İnternet ortamında izinsiz yardım toplanması halinde ise 10 bin Türk lirasından 200 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak. İzinsiz yardım toplanmasına yer ve imkân sağlayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sonlandırmazsa 5 bin Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılacak. Ayrıca, gerçek kişiler, yardım toplama faaliyeti için en az üç kişiden ibaret sorumlu kurul oluşturmak zorunda olacak. Belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak yurt dışına yardım yapan sorumlu kurul üyelerine, 5 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek. Kendilerinden istenen bilgi ve belgeleri vermeyenlere 5 bin Türk lirasından 20 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak. Makbuzla belirli yerlere kutu koyarak, bankalarda hesap açtırarak, yardım pulu çıkararak, eşya piyangosu düzenleyerek, kültürel gösteriler ve sergiler yoluyla, spor gösterileri, gezi ve eğlenceler düzenlemek veya bilgileri otomatik ya da elektronik olarak işleme tabi tutmuş sistemler kullanmak suretiyle izinsiz yardım toplayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sonlandırmazsa 5 bin Türk lirasından 20 bin Türk lirasına kadar idari para cezasına çarptırılacak.

“BM'NİN BEŞLİ ÇETESİNE SİVİL TOPLUMUMUZA MÜDAHALE YETKİSİ TANIYAN BU TASARI KABUL EDİLEMEZ”

TBMM’de görüşülen yasa tasarısıyla ilgili geçtiğimiz gün sosyal medyada başlatılan #HukuksuzluğaHAYIR tagına yazan HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam şunları ifade etti; “Mecliste görüşülen kanun tasarısıyla, BMGK marifetiyle sivil toplumumuz dizayn edilmeye çalışılmaktadır. BM'nin beşli çetesine sivil toplumumuza müdahale yetkisi tanıyan bu tasarı kabul edilemez. #HukuksuzluğaHAYIR”

Konu ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Abdurahman Cens ise "Filistinli kardeşler! Tasarı yasalaştı. Türkiye Müslümanları olarak size zaten füze müze, silah milah veremiyorduk, şimdi ilaç parası da gönderemeyeceğiz. Allah'a tevekküle devam edin. O, size yeter de huzuruna çıktığımızda bakalım bize ne olacak, sizi bizi bu hale düşürenlere ne olacak?" diye sordu. Kanun Teklifinin görüşüldüğü saatlerde, siyonist işgal rejiminin Gazze'ye yönelik hava saldırısına da değinen Cens, "Yapılan komplimanla cûş u huruşa gelen işgalci siyonist, Gazze'yi gönlünün arzuladığınca bombaladı." ifadelerine yer verdi.

​"KURULUŞUN YETKİLİLERİ ELİNDEN ALINABİLECEK"

Türkiye İktisadi Girişim ve İş ahlakı Derneği (İGİAD) yaptığı yazılı açıklamada “Kitle İmha Silahlarının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi"ne tepki gösterdi. Kanun teklifinin beraberinde birçok sıkıntıyı getireceği dile getirilen açıklamada "Düzenlemeyle 5253 sayılı Dernekler Kanunu’na eklenen 30/A maddesi bu açıdan teklifin en sorunlu maddelerinden biridir. Buna göre bir sivil toplum kuruluşu hakkında terörizmin finansmanı gibi gerekçelerle İçişleri Bakanı tarafından soruşturma açılabilecek, bu kuruluşun yetkilileri bakan tarafından görevden alınabilecek ve kayyum atanabilecektir.  Mahkeme kararı bulunmaksızın yetkililerin görevden uzaklaştırılması Anayasa’ya aykırı olduğu gibi temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı nitelikler taşımaktadır. Düzenlemeyle Dernekler Kanunu’nun 19’uncu maddesinde yapılacak değişiklikle 'risk değerlendirilmelerine göre' gibi muğlak bir ifadeyle derneklerin denetimlerinin arttırılmasının hedeflendiği anlaşılmaktadır." İfadeleri yer aldı.

YAPILACAK İŞLEMLERLE, DERNEKLER CİDDİ MANADA HAK İHLALLERİYLE KARŞILAŞABİLECEK

Derneklerin ciddi manada hak ihlallerine uğrayacağının bildirildiği açıklamada "Risk değerlendirmesinin tanımı açık olmaktan uzak ve suiistimallere elverişli bir ifade olarak durmaktadır. Adli süreçler işletilmeden, muğlak ifadelerle yapılacak işlemlerle, dernekler ciddi manada hak ihlalleriyle karşılaşabilecek ve sivil toplumun hareket alanı daralacaktır. Yine yardım faaliyetleri alanında yapılacak değişikliklerle yoğun denetleme ve ceza uygulamalarının getirilmesi hedeflenmektedir. İzne bağlı olan yardım toplama faaliyetlerinin kapsamı genişletilmekte ve yapılacak denetim ve cezai uygulamaların sınırları belirsizleşmektedir." şeklinde ifadeler kullanıldı.

AGD BAŞKANI TURHAN'DAN "STK'LARIN İŞLEVSİZLEŞTİRİLDİĞİ" UYARISI

Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı Salih Turhan, yasaya tepki göstererek, "Bugün TBMM’de sivil toplum kuruluşlarımızı, vakıflarımızı ve derneklerimizi işlevsizleştirecek ve STK’larımızı siyonist ve emperyalist güçlerin kararlarına mahkûm edecek konular görüşülmektedir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının önlenmesine yönelik yaptırım kararlarının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen kanun teklifi 19 Aralık 2020 tarihinde TBMM Adalet Komisyonundan geçmiş bulunmaktadır. Teklifin hazırlanma nedeni OECD bünyesindeki FATF’nin (Mali Eylem Görev Gücü-Financial Action Task Force), Türkiye ile ilgili 2018 yılı verilerine dayanarak 2019’da paylaştığı tavsiye raporu olarak gösteriliyor. FATF’ın kurucuları ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada tarihte en çok kitle imha silahı kullanan devletlerdir. Bu devletlerin tavsiye kararları sorgulanmaya muhtaçken, teklif FATF’ın tavsiyelerini de aşan bir boyutta sivil toplum alanını toptan işlevsizleştirecek, denetim ve yaptırımları daha da artıran düzenlemeler içermektedir." ifadelerini kullandı.

YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA KÜLTÜRÜNE BÜYÜK ZARARLAR VERECEĞİ AŞİKARDIR

Turhan son olarak, "Zor günler geçirdiğimiz şu günlerde, milletimizin takdirini kazanmış ve dünyaya örnek olmuş STK’larımızın, ağır yaptırım baskısıyla karşı karşıya kalmaması gerekmektedir. Bu hem milletimizin zararına olacak hem de gerçek ihtiyaç sahiplerine yardımların ulaşmasında ve milletimizin yardımlaşma ve dayanışma kültürüne büyük zararlar vereceği aşikardır. Bu sebeple söz konusu Kanun Teklifinin ikinci bölümünü oluşturan ve özellikle Dernekler Kanunu ve Yardım Toplama Kanunu’nda değişiklik öngören maddelerin tekliften çıkarılması gerektiğini vurgularız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir