• DOLAR 35.497
  • EURO 36.444
  • ALTIN 3041.54
  • ...

Geçen ay yayınlanan Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ile her proje için 3 milyon TL’ye kadar, Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ile de her proje için 500 bin TL’ye kadar proje tutarının yüzde 50’si kadar hibe desteği verilmektedir.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yayınlanan 2 destekleme programı proje başvuru süreci devam ediyor.

Konu hakkında bilgi veren Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, “Yaşadığımız Covid-19 pandemi süreci tarım ve gıda sektörünün ne kadar önemli olduğunu bir daha gösterdi. Tüm dünyanın büyük sıkıntılardan geçtiği bu süreçte Ülkemiz tarım sektöründe iyi bir sınav verdi. Bu süreçte diğer sektörlerde yaşanan sıkıntılar tarıma olan ilgiyi de arttırdı. Pandemi sonrası toparlanma ve atılım dönemi için tarım sektörü stratejik bir alandır. Bu nedenle tarıma yatırımı geleceğe yatırım olarak görüyoruz.” dedi.

“Van’da değişim kırsaldan başlayacak”

Van’ın kalkınma senaryolarında tüm yolların tarıma çıktığını söyleyen Görentaş, şöyle dedi:

“Van’ın ekonomisinin lokomotifi tarımdır. İnanıyorum ki Van’da gelişim kırsaldan başlayacak artık. Tarım sektörü ne kadar güçlü olursa, kırsalda yaşayan ne kadar mutlu olursa, çiftçimizin refah düzeyi ne kadar yükselirse, Van o kadar zengin, mutlu ve refah düzeyi yüksek olur. Bugün tarım sektöründe sahip olduğumuz potansiyel kullandığımızdan çok daha büyüktür. Bu potansiyeli daha fazla kullanarak ekonomik ve sosyal değer üretmemiz lazım. Bakanlığımız 81 ilde kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik yatırımlara yönelik başvurularına destek veriyor. Uygulanan programlar kırsal alanda üretim potansiyelinin açığa çıkarılmasında çok önemli araçlardır. İlimizin bu programlardan en üst seviye yararlanması için yoğun gayret gösteriyoruz. İl Proje Yürütme Birimimiz, proje hazırlayan yatırımcılara, teknik elemanlara ve danışmalara başvuru dosyası ve proje hazırlama eğitimleri veriyor. Proje başvuru dosyaları elektronik sistem üzerinde yükleniyor. Son başvuru tarihinden sonra elektronik sistem kapanmakta ve proje değerlendirmeleri, sisteme yüklenip İl Müdürlüğümüze beş gün içinde sunulan dosyalar üzerinden yapılıyor. Proje değerlendirme sürecinde eksik veya yanlış yüklenen/hazırlanan belgelerde düzeltme yapılamıyor. Bu nedenle, proje başvurusu yapacak yatırımcıların yatırımlarını iyi analiz etmeleri, projelerini titizlikle hazırlamaları çok önemlidir.”

“Müracaatlar devam ediyor”

Van için çok önemli kırsal kalkınma araçları olan Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 15 Mart 2021 tarihine kadar, Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında da 20 Şubat 2021 tarihine kadar müracaatların devam ettiği söyleyen Görentaş, “Program kapsamında tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi, depolanmasına yönelik yatırımlara, tarımsal üretime yönelik büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yatırımlarına, su ürünleri yatırımlarına, kaz ve hindi yetiştiriciliği yatırımlarına, arıcılığa yönelik yatırımlara, seracılığa, mantar üretim tesislerine, tarımsal işletmeler için yenilenebilir enerji üretim yatırımlarına, hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işleme ve paketleme yatırımlarına; aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemlerine, bilişim sistemlerine, el sanatları ve katma değerli ürünlere, ipekböceği yetiştiriciliğine, ortak tarım makineleri parklarına, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe desteği veriliyor. Programdan yararlanmak isteyen yatırımcıları, başvuru sahiplerine destek sağlamak için İl Müdürlüğümüz bünyesi oluşturduğumuz İl Proje Yürütme Birimimize davet ediyoruz.” dedi. (İLKHA)