• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Tiroid cerrahisinde kalıcı ses kısıklığına çözüm
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev alan akademisyenler kendi branşlarında tıbbi ve cerrahi müdahalelere devam ediyor. 

Doç. Dr. Kanat, Tiroid cerrahisinde sinir monitörizasyonu kullanılarak ses kısıklığı riski en alt düzeye indirgenme işlemi hakkında bilgiler aktardı.

Tiroid cerrahisinde hem doktorların hem de hastaların en çok korktuğu durumun kalıcı ses kısıklığı olduğunu belirten Doç. Dr. Burhan Hakan Kanat, Bu durumun nedeninin ses tellerini uyaran sinirin tiroid bezine olan yakın komşuluğu olup diseksiyon sırasında bunun hasar görmesi olduğunu, tecrübeli ellerde bu riskin yüzde 1’in altına indirgenebileceğini belirtti.

Kanat, “Biz hastanemizde tiroid cerrahisinde bu siniri ameliyat sırasında monitörize ediyoruz. Bu sayede sinirin anatomik haritasını ortaya koyup, çalışıp çalışmadığını, herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol ediyoruz. Bu yöntem sinirin gözle görülmesine tamamlayıcı bir rol üstlenerek cerraha yardım etmektedir. Sinirin fonksiyonu hakkında fikir verir.” dedi.

“Avrupa’da nerdeyse yüzde 80-90 oranında bu yöntem standart olarak uygulanmaktadır”

Avrupa’da bu yöntemin yaygın olarak kullanıldığını belirten Kanat, “Sinir monitörizasyonunun en faydalı olduğu hastalar ise daha önce boyun cerrahisi geçirmiş olanlar, tiroid kanseri olanlar, nüks vakalar ve büyük guatrı olan hastalardır. Bugün Avrupa’da nerdeyse yüzde 80-90 oranında bu yöntem standart olarak uygulanmaktadır. Bu yöntem hem hastaya daha fazla güven vermekte hem de cerraha yardımcı olmaktadır. Ayrıca ameliyat süresini de kısaltmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Kanat, bu yöntemi Malatya Turgut Özal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de kullandıklarını belirtti. (İLKHA) 









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri