• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Şehid Kamil’in şehadet madalyası 101 yıl sonra ailesine teslim edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sömürgeci Fransızların Kurtuluş Savaşı’nda Gaziantep'i işgal ettiğinde annesinin tesettürüne el uzatan işgalci Fransız askerlerine karşı çıkması sonucu küçük yaşta şehid edilen ve Antep Savunması’nın sembol ismi olan Mehmet Kamil, Gaziantep’in Kurtuluşu’nun 99’uncu yıldönümünde düzenlenen törenle anıldı.

 

Antep Savunması döneminde 21 Ocak 1920'de 14 yaşında şehid edilen Mehmet Kamil’in madalya ve şehadet belgesi şehadetinden 101 yıl sonra ailesine verildi.

Gaziantep Valisi Davut Gül, Mehmet Kamil’in madalya ve şehadet belgesini Şehit Kamil'in kardeşi Kemal Dilek'in oğlu Yalçın Dilek’e takdim etti. Yalçın Dilek, madalya ve şehadet belgesini Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’na teslim etti.

Şehitkamil Sanat Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Vali Gül, Gaziantep’in gazilik unvanını hak ederek alan bir şehir olduğunu söyledi.

Gazilik unvanının çok kıymetli bir unvan olduğunu ifade eden Gül, “Antep Savunması’nda Müslüman nüfusun büyük bir çoğunluğunu şehit vererek, kalanları da gazi ederek bu unvan alındı. Tabi ki alınan unvanın kahramanları var. Şehit Kamil de bu kahramanlardan biridir. Keşke bugüne kadar Mehmet Kamil’in madalya ve şehitlik belgesi verilmiş olsaydı. Bu durumu tespit eden Arif Kurt, Halil İbrahim Yakar, Şehitkamil Belediye Başkanımız Rıdvan Fadıloğlu’na bu çalışmayı yaptıkları için kendilerine müteşekkiriz. Bu çalışmaya destek veren Adalet Bakanımıza, milletvekillerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Mehmet Kamil’in ailesine çok teşekkür ediyorum. Hak yerini bulmuş oldu. Şehit Kamil, binlerce yıl sonra yine bizim gelecek kuşaklarımıza anlatılması gereken kişilerdendir. Bu vesileyle şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, gazilerimize de sağlık, sıhhat ve afiyet diliyorum.” şeklinde konuştu.

Amcasının madalya ve şehadet belgesini teslim alan Şehit Kamil'in kardeşi Kemal Dilek’in oğlu Yalçın Dilek ise, “Madalya ve şehitlik belgesini aile olarak Şehitkamil Belediyesine bağışlama kararı aldık. Çünkü bu tarihe mal olmuş bir olaydır. En iyi koruyabilecek, bunları gelecek kuşaklara aktarabilecek kurum, Şehitkamil Belediyesi olduğu için kuruma bağışlamak istiyoruz.” diye konuştu.

Şehid Kamil’in madalya ve şehadet belgesini teslim alan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da şunları söyledi:

“Mehmet Kamil’in, madalyası ve şehitlik belgesi daha önceden maalesef yoktu. Madalyası ve şehitlik belgesinin verilmesi ile ilgili Adalet Bakanımız, milletvekillerimiz, valimiz, garnizon komutanımız, büyükşehir belediye başkanımızın çok büyük emekleri var. Bu konuda emeklerini esirgemeyen, destek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum. Ben, Şehitkamil Belediyemiz adına verilen bu emaneti, ismini gururla taşıdığımız şehid Mehmet Kamil’in, 800 bin Şehitkamilli adına kabul edeceğim. Bu emaneti de namusum kabul edip, inşallah benden sonrakilere devredecek şekilde sancak mantığıyla hareket ederek koruyacağıma söz veriyorum. Çok teşekkür ediyorum.”

Gaziantep Basın Cemiyeti Başkanı Arif Kurt ise, “Biz, gazeteci olarak şehid Mehmet Kamil’in kardeşi Kemal Dilek ile bir program yaptıktan sonra çok yeni bilgiler öğrendik. Madalyasının, şehitlik belgesinin olmadığını öğrendik. Sonrasında sayın bakanımızın, valimizin ve başkanlarımızın destekleri ile madalyayı getirttirdik. Bugün bu neticeye ulaştık.” ifadelerini kullandı.

Vali Gül, programda madalya ve şehadet belgesi ile ilgili emek verenlere çiçek ve teşekkür belgesi takdim etti.

Antep Savunması’nın ilk kitabı yeniden yayımlandı

Antep Savunması üzerine yazılan ilk kitap olma özelliğini taşıyan Lohanizade Mustafa Nureddin’in kaleme aldığı Hubb-i İstiklâl Abidesi Gazi‘ayıntâb Müdafaası adlı kitap düzenlenen törenle tanıtıldı.

Şehitkamil Belediyesi tarafından Osmanlı Türkçesi ve günümüz Türkçesiyle yeniden düzenlenerek kitaplaştırılan kitabın tanıtımı için Şehitkamil Sanat Merkezi’nde tören düzenlendi.

Antep halkının işgalci Fransızlara karşı verdiği büyük mücadeleyi anlatan İstiklâl Sevgisinin Âbidesi Gazi‘ayıntâb Müdâfaası isimli eserin tanıtımı yapıldı.

Törende konuşan Gül, İstiklâl Sevgisinin Âbidesi Gazi‘ayıntâb Müdâfaası isimli eserin oluşturulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Gül, “Binalar yapılır, 50, 100 ve bin sene sonra binaları yerinde bulamayabiliriz ama bu kitaplar tarihe not düşülüyor. Kitaplar her zaman var olmaya devam edecektir. Bu çalışmaya destek veren başta hocalarım olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Bugün tanıtımı yapılan kitabın da Gaziantep tarih ve kültür hayatına hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Bu vesileyle şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, gazilerimize de sağlık, sıhhat ve afiyet diliyorum.” diye konuştu

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “Bugün, çok özel bir gündeyiz. Çok onurlu, gururluyum. Çok özel bir mekandayız. Cumhurbaşkanımızın himayesinde 100’üncü yıla gidiyoruz. Kurtuluş mücadelesini veren başta şehid Kamil olmak üzere tüm şehidlerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Rabbim, cennetinde buluştursun. Rabbim onlara layık olmayı bize nasip etsin. Gazi şehir, şerefiyle tarihini yazanların şehridir. Şehitkamil Belediye Başkanımıza, hocalarımıza bu yapılan çalışmalardan dolayı müteşekkirim.” şeklinde konuştu.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ise göreve başladıkları günden bu yana Gaziantep’in tarihiyle ilgili çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Prof. Dr. Zeynel Özlü de İstiklâl Sevgisinin Âbidesi Gazi‘ayıntâb Müdâfaası kitabına ilişkin bilgi verdi. (İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir