Tarihini ve kültürünü bilmeyen nesiller yüzünden yıllarımız heba oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tunceli Müzesi, Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi ve Bursa Türk-İslam Müzesi restorasyonu sonrası açılış töreninde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunceli Müzesi, Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi ve Bursa Türk-İslam Müzesi Restorasyonu Sonrası Açılış Törenine, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden video konferans yöntemiyle bağlandı.
Açılışları yapılan müzelerin hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzelerin şehirlere kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.
Tunceli’de şehrin Cumhuriyet tarihindeki ilk müzesinin eski askerî kışla binasında kurulduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konser ve tiyatro etkinliklerine uygun avlusuyla bu binada, Tunceli’nin zengin tarihini yansıtan eserlerin sergileneceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimizi dalından kopan bir hazan yaprağı gibi küresel rüzgârların önünde savurmak isteyenlere meydanı bırakmayacağız. Edebiyatından mimarisine, insani, dini ve fikri değerlerinden coğrafi varlıklarına kadar tüm unsurlarıyla medeniyetimize sahip çıkacağız." İfadelerini kullandı.
"Tunceli’yi ülkemizin turizm merkezlerinden biri hâline getirmeyi amaçlıyoruz"
Yaklaşık 38 milyon liralık bir yatırımla hayata geçirilen müzenin Tunceli’ye hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizin turizm potansiyeli en yüksek illeri arasında yer alan Tunceli, huzur ve güven ikliminin tesisiyle büyük bir sıçramanın eşiğindedir. Gerçekten hayranlık verici tabi güzellikleri yanında tarihî zenginliklerini de yansıtan bu müzeyi açarak Tunceli’yi ülkemizin turizm merkezlerinden biri hâline getirmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa’da da ilk Osmanlı medreselerinden Yeşil Medrese veya Sultaniye Medresesi olarak bilinen binanın Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmete açıldığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi olan bu binadaki müzemizde Selçuklu, beylikler ve Osmanlı dönemine ait pek çok çini, seramik, ahşap, oyma ve kakma eser, tombak gibi metal eserler, sikkeler, giysiler yer alıyor. Restorasyonu üç yıl süren bu müzenin maliyeti 7 milyon 600 bin lirayı buldu. Üç kıta yedi iklimde hüküm süren tarihin gördüğü en büyük devletlerden Osmanlı’nın kurulduğu bu kadim şehrimizin sembolleri arasında yer alacağına inandığım müzemizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.
Konya’nın Akşehir ilçesine de önemli bir müze kazandırıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Akşehir Taş Eserler Müzesi, Selçuklu döneminden kalma 770 yıllık geçmişe sahip medrese, türbe, imaret, çeşmeden oluşan bir dönem darüşşifa olarak da muazzam bir tarih hazinesidir. Bu taş medresede ayrıca Akşehir ve çevresinde keşfedilen mezar taşları, sandukalar, kitabeler ve diğer taş eserler de sergileniyor." açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzlerce eserin yer aldığı müzeyi Akşehir’e kazandırmak için 5 milyon liranın üzerinde kaynak kullandıklarını söyledi.
“Milletimize yepyeni bir gelecek inşa etmek için gece gündüz çalıştık”
"Ülkemizin tabii ve tarihî güzelliklerine her baktığımda bu toprakların bir evladı olarak dünyaya geldiğim, bu millete hizmet etme şerefine eriştiğim için Rabbime hamd ediyorum." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabi bu güzelliklere sahip olmak kadar onun kıymetini bilmek, korumak, üzerine eklemek, geleceğe daha büyük zenginlik bırakmak da önemlidir. Türkiye bir dönem maalesef tarihiyle, medeniyetiyle, kültürüyle bağını koparmak için özel gayret sarf eden faşist bir zihniyetin tasallutu altında kalmıştır. Ecdadın bin bir emekle kurduğu şehirlerimiz, binlerce yıllık medeniyet değerlerimiz bilinçli şekilde tahrip edilmiştir. Bu zihniyetin yol açtığı yıkım sadece ecdadın kemiklerini sızlatmakla kalmamış, nesiller arasında kopukluğa da yol açmıştır. Tarihini bilmeyen, kültürüne yabancı, değerlerine bigâne nesiller yetiştirme çabaları yüzünden ülkemiz milletimize huzura ve zenginliğe ulaştıracak altın kıymetinde yıllarını ve imkânlarını heba etmiştir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yandan yatırımlar ve hayata geçirilen projelerle Türkiye’yi kalkındırırken, diğer yandan da medeniyete sahip çıktıklarını vurguladı.
"Geçmişin eksikliklerini telafi etmenin ötesinde, maziden atiye kurduğumuz köprüyle milletimize yepyeni bir gelecek inşa etmek için gece-gündüz çalıştık, mücadele ettik." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümetleri döneminde Türkiye’nin demokrasisine ve kalkınmasına çok büyük katkılar sağlarken, medeniyet ve kültür davalarında aynı mesafeyi kat edemediklerinin üzüntüsünü yaşadığını belirtti.
"Tüm unsurlarıyla medeniyetimize sahip çıkacağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunda kendi ihmalimiz yanında dünyadaki büyük iletişim devriminin yol açtığı zorlukların da etkili olduğunu elbette biliyorum. Buna rağmen daha fazla gayret göstermeli, daha fazla bu konunun üzerine eğilmeli, yürütülen çalışmaları daha sıkı takip etmeliydik. İnşallah önümüzdeki dönemde önceliklerimizin en başında ülkemizi medeniyet ve kültür alanında geleceğe dönük bir vizyonla hedeflerine uygun bir konuma ulaştırma hususundaki çalışmalar yer alacaktır. Gençlerimize 2053 vizyonunu, 2071 vizyonunu işaret etmemizin sebebi işte budur." değerlendirmesinde bulundu.
"Milletimizi dalından kopan bir hazan yaprağı gibi küresel rüzgârların önünde savurmak isteyenlere meydanı bırakmayacağız." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Edebiyatından mimarisine, insani, dini ve fikri değerlerinden coğrafi varlıklarına kadar tüm unsurlarıyla medeniyetimize sahip çıkacağız. İnşallah önümüzdeki dönem bizden sonraki nesillere bırakacağımız en iftihar verici eserimiz bu olacaktır. Açılışını yaptığımız müzeleri bu çerçevede atılmış mütevazı adımlar olarak görüyorum." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından tören alanlarında bulunan yetkililere talimat vererek, müzelerin açılışını gerçekleştirdi. (İLKHA)