• DOLAR 35.494
  • EURO 36.449
  • ALTIN 3042.06
  • ...
YÖK`te Yeni Değişiklik! Partiler Anlaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Anayasa Uzlaşma Komisyonu `nda, Yükseköğretim Kurulu `nun (YÖK ) yeni adı, görev ve yetkileriyle ilgili maddede mutabakat sağlandı. Siyasi partiler, Yükseköğretim Kurulu`nun anayasada yer alması konusunda uzlaşırken, yeni adının ise Yükseköğretim Düzenleme Kurulu olmasını kararlaştırdı.

MHP`li Faruk Bal başkanlığında toplanan Uzlaşma Komisyonu`na bağlı yazım komisyonunda yükseköğretim maddesi ele alındı. AK Parti, komisyona sunduğu ilk önerisinde YÖK`ün anayasa yerine yasa ile düzenlenmesini önermişti. Komisyonda yapılan müzakerelerde bu kurulun anayasada yer alması konusunda görüş belirtti. Dört partinin de mutabakatıyla yazılan yeni anayasa maddesine göre Yükseköğretim Düzenleme Kurulu, yükseköğretim kurumlarının faaliyetlerini planlayacak, düzenleyecek ve denetleyecek. YDK, bilimsel ve akademik özgürlük, akademik ve kurumsal özerklik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve katılımcılık ilkelerini esas alarak; ülkenin yükseköğretim ihtiyaçları konusunda planlama yapacak ve görüş bildirecek. Yükseköğretim kurumları arasında eşgüdümü sağlayacak, yükseköğretim kurumlarıyla toplumun çeşitli kesimleri arasında işbirliğini teşvik edecek. Niteliği artırıcı önlemler alacak.

Üniversite, fakülte, yüksekokul ve enstitülerin kuruluşları ile programların açılması ve kapatılmasına ilişkin ölçütleri üniversitelerin görüşlerini alarak belirleyecek. Yükseköğretimde değerlendirme ile görevli kurumun raporları çerçevesinde kararlar alacak. Yabancı yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların ve akademik unvanların denkliğini tanıyacak. Yeni üniversitelerin kurulması ile yükseköğretime ilişkin düzenlemeler konusunda görüş bildirecek. Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı kadroları ve öğrenci kontenjanları ile ilgili temel ölçütleri belirleyecek. Yükseköğretim kurumlarının faaliyetlerini değerlendirecek ve gerekli tedbirleri alacak.

-Üyeleri hocalar seçecek-

YDK on beş üyeden oluşacak. Kurulun dokuz üyesi, yükseköğretim kurumlarının kadrolarında bulunan öğretim elemanları tarafından seçilecek. Öğretim elemanları tarafından yapılacak seçimlerde her öğretim elemanı bir adaya oy verecek. Kurulun altı üyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından üye tamsayısının beşte üçü (330) ile seçilecek. Kurulun teşkilatı, görevleri, yetkileri, çalışma esasları ve üyelerinin seçimine ilişkin diğer hususlar kanunla düzenlenecek. Maddede üyelerin seçim usulünün sonra yeniden ele alınması konusu benimsenirken, MHP üyelerin kurayla belirlenmesini istedi. MHP ayrıca YÖK yerine oluşturulacak kurulun Üniversitelararası Kurulun icra organı olmasını talep etti.

SAMANYOLU HABER TV

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir