• DOLAR 35.427
  • EURO 36.346
  • ALTIN 3059.46
  • ...

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ökten, 17 Kasım tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' ile ilgili olarak işveren ve sigortalılara yönelik yazılı açıklama yaptı.

İl Müdürü Ökten, yapılandırma kanunu kapsamında genel olarak 2020 Ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait olan genel sağlık sigortası primleri, 4/b sigortalıların primleri ve daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak kurum alacaklar, yersiz ödenen gelir ve aylıklar, iş kazası, meslek hastalığı, malullük durumlarından kaynaklı rücu alacakları, kurum tarafından kesilen idari para cezalarının fark işçilik tutarları yapılandırma kapsamında yeniden hesaplanarak peşin ya da taksitler halinde ödenebileceğini ifade etti.

"Taksit imkânı"

Ökten, yapılandırma kapsamına giren prim borçlarının gecikme cezası ve gecikme zammının silindiğini, bunların yerine tahakkuk edecek Yİ-ÜFE faizinin hesaplanarak borçların yeniden yapılandırıldığını, borçların peşin olarak ödenmesi halinde Yİ-ÜFE faizinin yüzde 90'ının silindiğini, borçlarını taksitler halinde ödemek isteyenlerin ise 2'şer aylık dönemler halinde 18 taksitte borçlarını ödeyebileceğini de belirtti.

Ökten, SGK tarafından tahakkuk ettirilen idari para cezalarının ise borç aslının yüzde 50'sinin silindiğini, ayrıca gecikme cezası ve zamlarının da silinerek Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan faizin ilave edilerek yeniden yapılandırılan bu borçlarının da peşin ya da taksitler halinde ödenebileceğini kaydetti.

Ökten, peşin ödeme ve ilk taksit ödeme süresinin son gününün 1 Mart 2021 olduğu, başvuranların yapılandırmalarının bozulmaması için mutlaka birinci ve ikinci taksitlerin süresinde, tam olarak ödenmesi gerektiğini, ayrıca bir yılda ikinden daha fazla taksitleri aksatmamaları gerektiğini vurguladı.

4/B (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalıların da ilgili hükümlerden faydalanarak borçlarını taksitler halinde veya peşin olarak ödeyerek indirimlerden faydalanabileceklerini belirten Ökten, "Prim borcu bulunan Bak-Kur sigortalıları 1 Şubat 2021 tarihinde kadar borçlarını ödeyememeleri veya ilgili kanun kapsamında yapılandırmamaları durumunda 31 Ekim 2020 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmet süreleri durdurularak prim borçları silinecektir. Eğer faaliyetleri devam ediyor ise sigortalıkları 1 Kasım 2020 itibari ile yeniden başlatılacaktır. Bununla birlikte, geçmiş yıllarda sigortalılık sürelerini durduran 4/B sigortalılarının da 1 Şubat 2020 tarihine kadar başvurmaları halinde, bu sürelere ilişkin, yapılandırma kanunu kapsamında hesaplanan borçlarını 1 Mart 2021 tarihine kadar bir seferde defaten ödeyerek tekrar durdurulan günlerini geri kazanabileceklerdir." dedi.

Genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerden daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olanların 31 Mart 2021 tarihinde kadar gelir testine başvurması halinde geliri asgari ücretin 1/3'den az olduğu tesit edilenlerin borçlarının silineceğini ve primlerinin devlet tarafından ödeneceğini söyleyen Ökten, "Genel sağlık sigortalılarının da 31 Ağustos 2020 ve öncesine ait genel sağlık sigortası prim borçlarının ana parsını 30 Nisan 2021 tarihine kadar öderlerse gecikme cezası ve gecikme zammı silinecektir." diye konuştu.

"Online başvuru"

Yapılandırma kanunundan faydalanarak indirimlerden faydalanmak isteyen işveren ve sigortalıların 31 Aralık tarihinde başvuru süresinin biteceğini hatırlatan Ökten, işverenler ve sigortalılar yapılandırma başvurularını şahsen veya posta yolu ile yapabileceklerini ancak pandemi nedeni ile offline başvuruya öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti. Ökten, "İşverenlerin yapılandırma başvurularını 31 Aralık saat 23.59'a kadar e-sigorta aracılığı ile Bağ-Kur sigortalıları ise yine 31 Aralık saat 23.59'a kadar e-devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinde yer alan 'SGK Borçlarının Yapılandırılması' uygulamasına girerek hem yapılandırmalarını yapabilir hem de ödeme planlarını çıkartabilirler." ifadelerini kullandı.(İLKHA)