• DOLAR 35.335
  • EURO 36.827
  • ALTIN 2994.21
  • ...
Japonya'da halkın çoğu aşılara güvenmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Japonya'da herhangi bir ilacın onaylanması için deneklerin Japon olduğu klinik araştırmalar yapılması gerekiyor (Reuters)

Japonya, nüfusundan daha fazla sayıda Kovid-19 aşısı almaya yönelik anlaşmalara ve bunu ücretsiz dağıtma planlarına sahip olsa da uzmanlar ülkenin normale dönme süresi konusunda epey endişeli. Zira Japonya, dünyada aşıya güvenin en düşük olduğu ülkelerden biri.

DAHA FAZLA OKU

Yeni koronavirüs mutasyonuna dair merak edilen her şey

İki aşıya da izin veren ilk ülke ABD
Saygın hakemli tıp dergisi Lancet’te yayımlanan bir araştırma, Japonya’daki halkın sadece yüzde 30’undan biraz daha azının aşıların güvenli, önemli ve etkili olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. Japon NHK kanalının yaptığı son anket de katılımcıların yüzde 36’sının Kovid-19 aşısı olmayı istemediğini gösterdi.

Ülkedeki bu şüpheci tutum, yakın tarihte sosyal medyada yayılan Batılı aşı karşıtı hareketten öncesine, hükümeti aşılama konusunda pasif bir tutum sergilemeye teşvik eden yasal hükümlere ve aşıyla ilgili geçmiş olaylara dayanıyor.

Tokyo Üniversitesi’nden Halk Sağlığı Uzmanı Haruka Sakamoto, halkın aşılar hakkında çok temkinli olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

Çünkü eskiden beri muhtemel yan etkilerle ilgili sorunlar bulunuyor. Hükümet, bu sorunla ilgili çeşitli davalara karışmış durumda. Bu da halkın derin endişesini artırıyor.

Söz konusu problemin kökleri kızamık kızamıkçık kabakulak (KKK) aşısına dayanıyor çünkü bazı kişiler aşının 1990’ların başında aseptik menenjit oranını yükselttiğinden şüpheleniyor. Bu olayların yaşanmasından sonra ikisi arasında kesin bir bağlantı kurulmasa da aşılar durdurulmuştu. Japonya hala üçünün birlikte olduğu KKK aşısını önermiyor.

Kitasato Yaşam Bilimleri Enstitüsü’nden Profesör Tetsuo Nakayama’ya göre bir diğer faktör de 1992’deki bir mahkeme kararı. Bu karar, hükümeti aşıya karşı gelişen zararlı reaksiyondan sorumlu kılarken şüpheli yan etkilerin epey zararlı olarak kabul edilmesine de zemin hazırladı. Bu olaydan iki yıl sonra hükümet, aşı yasasını değiştirmiş ve zorunlu aşıları kaldırmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir