ABD'de Rusya 'hack' çatlağı!
Geçtiğimiz günlerde ABD Ulusal Nükleer Güvenlik Yönetimi birimine siber saldırı yapıldı. Fakat bu saldırının ABD yönetimindeki yansımaları farklı oldu…
TEKNOLOJİ SERVİSİ
ABD Başkanı Donald Trump, ülkede birçok federal daire ve özel şirketleri etkilediği belirtilen bilgisayar sistemlerine yönelik siber saldırıyla ilgili ilk kez yorum yaptı ve olayın gerçekte olduğundan çok daha büyütüldüğünü savundu.
Trump, dile getirilen tahminlerin aksine, saldırıdan Rusya’nın sorumlu olduğunun net olmadığı yönünde ifade kullanırken, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Trump’ın Twitter mesajı öncesinde yaptığı açıklamada, siber saldırının arkasında Rusya’nın bulunduğunun “epey açık” olduğunu belirtti.
“Ne olsa hemen ‘Rusya, Rusya, Rusya’
VOA'nın aktardığına göre Trump Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Siber Korsanlık, Yalan Haber Medyasında, gerçekte olduğundan çok daha büyük boyutta (yansıtılıyor). Konuyla ilgili tam kapsamlı bilgilendirildim ve her şey kontrol altında” dedi. Mesajında, “ne olsa hemen ‘Rusya, Rusya, Rusya’ diye bağrıldığını” belirten Trump, bunun nedeninin, medyanın çoğunlukla mali nedenlerden ötürü, olayın arkasında Çin’in bulunması ihtimalini tartışmaktan “ödünün kopması” olduğunu öne sürdü.
Siber saldırıda korsanların neyi amaçladığı henüz tam olarak net değil ancak uzmanlar, olası amaçlar arasında nükleer sırlar, gelişmiş silah teknolojisine dair tasarımlar, Corona virüsü aşısıyla alakalı araştırmalar ve kilit konumdaki hükümet ve sanayi liderleriyle ilgi dosyalara ulaşma gayretinin olabileceğini belirtiyor.
Pompeo: "Net söyleyebiliriz ki bu faaliyeti yürütenler Ruslar’dı
Pompeo, radyo programı sunucusu Mark Levin’in programında Cuma gecesi yaptığı açıklamada, “Tam olarak neler olduğu üzerinde hala çalışıyoruz ve eminim ki bunların bir kısmı gizli kalacak. Ancak şunu söyleyebiliriz; Amerikan hükümet sistemlerinin içerisine kodlar yerleştirmek için üçüncü taraf yazılım parçalarını kullanma yönünde ciddi boyutta bir girişim oldu. Şimdi öyle görünüyor ki özel şirketler ve dünya genelindeki şirketler ve hükümetlere ait sistemler de buna dahil edildi. Bu çok büyük boyutta bir çaba ve bence şu anda şunu epey net söyleyebiliriz ki bu faaliyeti yürütenler Ruslar’dı” diye konuştu.
Daha önce olayın Rusya’yla bağlantısının olabileceği yönünde tahminler dile getirilmişti ancak Pompeo, Trump yönetimi içerisinde saldırıyı doğrudan Rusya’ya bağlayan ilk üst düzey yetkili oldu.
Rusya suçlamaları reddediyor
Rusya ise suçlamaları reddediyor, siber saldırıda hiçbir rolünün olmadığını vurguluyor.
Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Brian Morgenstern dün yaptığı açıklamada, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien’ın bazı günlerde birkaç kez olmak üzere, saldırının etkilerini azaltmanın yolları üzerinde FBI, İç Güvenlik Bakanlığı ve istihbarat daireleriyle toplantılar yaptığını bildirdi. Olayla ilgili yönetim den gizli brifing alan Temsilciler Meclisi’ndeki dört komisyonun Demokrat liderleri ise yazılı bir açıklama yayımlayarak, brifingden “yanıtlardan ziyade daha fazla soruyla ayrıldıklarından” şikayet etti.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya'yı ABD'nin düşmanları arasında yer aldığını söyledi. Pompeo'ya göre ABD'li resmi kurumlara yönelik siber saldırıların arkasında Ruslar var.
ABD'deki popüler radyo programı Mark Levin Show'un konuğu olan Pompeo, ABD'nin düşmanları ve resmi kurumlara yönelik saldırılarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Sputnik'n aktardığına göre Pompeo, "Bana her zaman düşmanımızın kim olduğu soruluyor. Cevabım şöyle: Yaşam tarzımızı, devletimizi, temek demokratik ilkelerimizi yok etmek isteyen çok sayıda ülke var. Rusya da kesinlikle bu listede yer alıyor" dedi.
Pompeo'ya Rus hackerların ABD'nin resmi kurumlarına yönelik siber saldırılarda parmağı olduğuna dair haberler de soruldu.
Pompeo: "Çin, ABD için daha önemli bir varoluş tehdidi"
Pompeo, "Bu tür vakaları, yani ABD'ye bedel ödetebilecekleri noktalara nüfuz etmek için asimetrik potansiyeli kullanma girişimlerini çok uzun süredir görüyoruz. ABD hükümetinin sistemlerine ve şimdi de dünyanın her yerindeki özel şirketlerin ve hükümetlerin sistemlerine kod yerleştirilmesi için üçüncü taraflara ait bazı yazılımları kullanmaya dönük önemli çaba sarf edildiğini söylemek yeterli. Bu çok önemli bir çabaydı ve sanırım şimdi bunu Rusların gerçekleştirdiğini gayet net bir şekilde söyleyebiliriz" yanıtını verdi.
Rusya yönetiminin özgürlük isteyen ülkeler için gerçek bir risk olduğunu iddia eden Pompeo, "Rusya'nın oluşturduğu tehlikeyi küçümsemek istemem ancak Çin, ABD için daha önemli bir varoluş tehdidi" diye ekledi.
Genelde ABD'li yetkililer, Rusya'yı düşman değil, rakip olarak niteliyor. Pompeo, bu hafta yaptığı açıklamada Washington'un Moskova'ya bakışı konusunda 'gerçek bir meydan okuma' tabirini kullanmıştı.
Kaynak: türkrus