Taliban Kabil hükümetinin teklifini neden reddetti
Kabil hükümetinin, barış görüşmelerinin Afganistan sınırları içerisinde gerçekleştirilmesi teklifine Taliban olumsuz yaklaştı.
Eşref Gani liderliğindeki Kabil yönetiminin, barış görüşmelerinin Afganistan sınırları içerisinde gerçekleştirilmesi teklifine Taliban olumsuz yaklaştı.
Taliban'ın resmi kaynaklarınca yayınlanan ve hareketin politik uzmanlarından biri olan "Muhammed Celal" tarafından kaleme alınan yazıda, Taliban'ın bu teklife neden olumsuz yaklaştığı detaylı bir şekilde ele alındı.
Yazıda Taliban'ın Katar'daki siyasi ofisini 2013 yılının Haziran ayında, savaşa siyasi bir çözüm bulma amacıyla açtığı ve uzun süren görüşmeler neticesinde ABD ile anlaşmanın 29 Şubat 2020 tarihinde imzalandığı ifade edildi. Aynı zamanda Kabil hükümetinin de dahil olduğu Afganlar arası görüşmelere de atıf yapılan yazıda, "Kabil idaresinin barış sürecini sabote etmek için yapmadığını bırakmadığı" belirtildi.
Yazıda Kabil hükümetinin son teklifine dair şu ifadeler yer aldı:
"Gülünç bir talep"
"Şimdi, Afganlar arası görüşmelerin temel prosedürleri belirlendikten ve ilan edildikten sonra, barış karşıtı çevreler, şayet barış süreci devam ederse kendilerinin sona ereceklerini gördükleri için daha da endişeli hale geldiler. Kabil idaresinin lideri ve ekibi, görüşmelerin Afganistan içerisinde yapılması gibi gülünç ve anlamsız bir talepte bulundular.
Bu talep, kendi gayrimeşru hakimiyetlerine bir meşruiyet kaynağı bulamadıkları için, müzakere masasından kaçmayı amaçlayan bir oyalama taktiğinden başka bir şey değil. Kabil idaresinin, başkanlık sarayından kurşun geçirmez bir araç konvoyu olmadan dahi çıkamayan lideri, İslam Emirliği'ne Afganistan'da görüşmeler düzenlemeyi teklif ederek meydan okuduğunu söylüyor. Bu talep, çatışmaların çözümlenmesine dair tüm norm ve kurallara aykırılık teşkil ediyor.
"Görüşmeler tarafsız bir bölgede sürmeli"
İslam Emirliği hiçbir zaman Afganistan içerisinde görüşmeler gerçekleştirilmesine karşı çıkmadı ve toprakların büyük bölümünü de kontrol ediyor. Fakat Kabil yönetimini bir hükümet olarak tanımadığı için, bu tür teklifleri, onların idareleri kadar gülünç ve anlamsız buluyor. Ülke halen işgal altında olduğu ve savaş devam ettiği için, görüşmelerin tarafsız bir yerde sürmesi, uluslararası norm ve prosedürlere göre, çatışmaların çözümlenmesine dair en uygun seçenektir."
Kabil hükümetinin görüşmeleri geciktirmeye çalışmasının eleştirildiği yazı, ABD ülkeden tamamen çekildiği zaman müzakerelerin Afganistan içerisinde gerçekleştirilebileceğinin ifade edilmesiyle sona eriyor.
Kaynak: Mepa News