• DOLAR 34.636
  • EURO 36.544
  • ALTIN 2929.442
  • ...
Muş Ovası tarım ve hayvancılıkta yeterli desteği bulamıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Merkez ilçe başkanı Hüseyin Atli ve Korkut İlçe Başkanı Kemal Elitaş ile birlikte merkeze bağlı birçok köyü ziyaret ederek muhtarlarla bir araya gelen HÜDA PAR İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, köylerin sorun ve taleplerini dinledi.

 

Hayvancılıkla uğraşan köylülerin, tarımla uğraşan çiftçilerin yeterli destek bulamadıklarından dolayı işlerini bırakarak batı ilerine göç etmek zorunda olduklarına dikkat çekti.

 Köy ziyaretlerinin ardından açıklamada bulunan Çağlayan, çiftçilerin desteklenmesi konusunda yetkililere çağrıda bulundu.

Muş'un, gereken destek verildiğinde bölgeyi besleyebilecek, ülke ekonomisine ciddi katkı sunabilecek bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Çağlayan, "Muş, tarım ve hayvancılık sektörünün en yoğun olduğu illerden biridir. Gereken destek verildiği takdirde belki bölgeyi besleyebilecek hatta Türkiye ekonomisine katkı sunabilecek bir potansiyele sahip. Kırsal köylerimiz genellikle hayvancılıkla uğraşmaktadır. Gereken desteği görmedikleri için hem süt ürünleri noktasında hem de hayvan yetiştiriciliği noktasındaki desteklemelerden yeterli derecede destek olmadığı için maalesef insanımız ülke ekonomisine katkı sunabilecek derecede imkana sahip olmasına rağmen işini sevemediğinden dolayı buraları terk edip, batı illerinde sefil hayat yaşamak zorunda kalıyor." dedi.

Tarımsal potansiyele sahip Muş Ovası'na yeterli desteğin sağlanmadığının altını çizen Çağlayan, şunları söyledi:

"Muş Ovası tarımsal bir potansiyele sahip. Araştırdığımız kadarıyla da bu anlamda da yetkililer, Muş Ovası'ndaki arazilerin işletilmesi noktasında gereken desteği yeterince sağlamıyor. Dönemsel olarak yaz mevsimi kısa olmasına rağmen toprak kalitesi itibari ile Muş Ovası ciddi bir potansiyele sahiptir. Çiftçilerimiz girdi noktasında yaşadıkları sıkıntılardan dolayı mazot, gübre ve benzeri masraflarda yeterli imkana sahip olmadıklarından dolayı kazanamıyor. Kazanamadığı için işini sevmiyor, tarım ve hayvancılığı bırakmak zorunda kalıyorum. Özellikle ildeki yetkili kurumların bu anlamda gereken desteği vermesini bekliyoruz. Memleketimiz 5-6 ay kar altında kalıyor. Çetin bir kış dönemini yaşıyoruz. Kış mevsiminde insanlarımızın kendi ailesini ve evini terk edip, başka memleketlere gitmesini engellemek için özellikle sanayi sektöründe çalışmaların yapılması gerekiyor. Özellikle tekstil atölyelerinin daha yoğun bir şekilde açılmasını talep ediyoruz. İnsanlarımız Her mevsim kendi aileleriyle, çocuklarıyla memleketlerinde olmalarını istiyoruz. Bunu sadece ekonomik boyutunu bir tarafa bırakmakla beraber bir de bunu sosyolojik boyutu vardır.  Kültürünü bırakıp, batı illerinde yaşamak zorunda kalan insanlar, sosyolojik olarak da birçok anlamda olumsuz etkilenmelerle karşı karşıya kalıyor. Yetkililerden halkımıza destek olmalarını bekliyoruz. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir