• DOLAR 34.116
  • EURO 38.102
  • ALTIN 2864.826
  • ...
Müslüman Kadının İş Başvurusu Başörtüsü Sebebiyle Reddedildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsviçre’nin Basel kentinde 22 yaşındaki başörtülü Müslüman kadın, meslek eğitimi için yaptığı iş başvurusunda, başörtüsü nedeniyle reddedildi. Yaşanan olayda genç kadının yaptığı başvuruya yönelik doktorun verdiği cevapta, “Görüşünü bu denli görünür şekilde taşıyan birisinin muhayenehaneme uyacağından emin değilim.” ifadeleri yer aldı. Doktor ayrıca kendisinin Müslüman bir ülkeye gittiğinde oranın şartlarına uyduğunu ve kültürüne saygı duyduğunu belirtirken, “Sizden de aynı davranışı bekliyorum. Ancak uyum sağlamanız takdirde bir iş görüşmesi söz konusu olabilir.” diye kaydetti.

“BU BENİM İÇİN AYRIMCILIK VE IRKÇILIKTIR”
Müslüman kadın, aldığı cevapla ilgili açıklamalarda bulunurken, “Bunları gerçekten beni düşman olarak gören birisinin yazdığını düşündüm ve şok oldum. Bu benim için ayrımcılık ve ırkçılıktır.” diye konuştu. Başörtüsü nedeniyle reddedilmete alışık olduğunu belirten genç kadın, fakat bu durum sınırı aştığını ifade etti. “Okulda derslerim hep iyiydi, ayrıca beş dil konuşabiliyorum. Tüm bu ret cevaplarına başörtümden başka bir neden bulamıyorum.” diye kaydetti.

“BAŞÖRTÜMÜ KESİNLİKLE ÇIKARMAK İSTEMİYORUM”
Öte yandan iş başvurularını fotoğrafsız olarak gerçekleştirdiğinde, denemeye çağrıldığını belirten genç kadın, fakat çoğu zaman başörtülü olması nedeniyle, işe başlamasnın mümkün olmadığının kendisine söylendiğini belirtti. Kız arkadaşlarının bazılarının iş için başörtülerini çıkardıklarını ve hemen iş bulduklarını da sözlerine eklerken, “Ben başörtümü kesinlikle çıkarmak istemiyorum. İsviçre’de bu, iş başvurusu için kriter olmamalı.” ifadelerini kullandı.

İsviçre’de 2019 yılı boyunca 352 ayrımcılık mağdurunun bulunduğu tespit edildi. Bunlardan 50’sinin iş yerleri ile ilgili olduğu belirtildi. Tespit edilemeyen vakaların ise çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.(bb)

Bu haberler de ilginizi çekebilir