• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Mardinli öğretmen sosyal medyada açtığı kanalında otomobilleri Kürtçe tanıtıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mardin merkez Artuklu ilçesine bağlı Yalım (Mensurîye) Mahallesi’nde yaşayan ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde Kürtçe öğretmenliği yapan Mehmet Emin Cırık, açtığı Youtube kanalı “Otomobîla Min” üzerinden araba tanıtımlarını Kürtçe yapıyor.

 

Şu anda Artuku ilçesindeki Bağlıca köyünde görev yapan Cırık, 2 ay önce hobi olarak bir sosyal medya kanalı açtı. Otomobillerin markalarına ve modellerine göre, özellikleri ve kullanımlarını anlatan videolar çekerek kanalında yayınlayan Cırık, kısa sürede büyük beğeni alarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Her hafta farklı bir otomobilin tanıtımını yapıyor

Her hafta farklı bir otomobilin tanıtımını yaptığın anlatan Cırık, İLKHA muhabirine, bu işi hobi olarak yapmanın dışında amacının bu alanda bir video arşivi ve Kürtçe dilinde literatür (edebiyat) oluşturmak olduğunu söyledi.

Herkesten olumlu mesajlar alıyorum”

2 ay önce kendine Youtube’de “Otomobîla Min” isimli bir kanal açtığını anlatan Cırık, otomobillerin tanıtımını Kürtçe yapma fikrinin oluşmasını şöyle anlatıyor:

“Bir araba almak için araştırma yaptım. Daha sonra teknik anlamda merak saldım arabalara. Arabayı aldıktan sonra araştırmaya devam ettim. Tüm modelleri araştırdım. Sonra kendime neden Kürtçe araba tanıtımı yapmayayım ki diye bir soru sordum. 2 ay önce ‘Otomobîla Min’ isimli bir kanal açtım. Otomobilleri Kürtçe tanıtıyorum. Özelliklerini, otomobil modellerini, marka fark etmeksizin hepsini tanıtıyorum. Büyük bir ilgi var ve buda beni mutlu etti. Yani binlerce kişi şu anda kanalı takip ediyor ve izliyor. Toplum tarafından, akrabalar tarafından yani herkesten olumlu mesajlar alıyorum.”

“Çekimlere amatör bir şekilde başladık”

Video çekimlerine amatör bir şekilde başladığını beliren Cırık, “İlk başta yeğenim çekimleri yapıyordu, sonra arkadaşım çekmek istedi, son videolarımı o çekiyor telefonlar. Tabi gönlümüz isterdi ki daha profesyonel bir çekim yapmak, ama imkânlar kısıtlı. Şu an arkadaşım telefonla çekiyor, o montajlıyor be sunuyorum. Çekimler öncesi araştırıyorum, bütün dillerden araştırma yapıp izliyorum. Sonra Kürtçe diline çevirip sunuyorum.” diye konuştu.

“Amacım video arşivi ve Kürtçe dilinde literatür oluşturmaktır”

Cırık’ın Youtube kanalı dışında bir de blog hesabı var. Blog hesabında tanıttığı araçların özelliklerini Kürtçe yazıyor.

Cırık, “Araştırmalarıma göre; Kürtçe alanında böyle bir uygulama daha önce hiç yapılmamış. Amacım bu işi hem hobi olarak yapmak hem de bir video arşivi oluşturmak. Tabi en önemli amacım da Kürtçe dilinde literatür oluşturmak. Bu bölgede daha çok Kürtler yaşadığı için bir gereksinim olarak duydum, gördüm ve yaptım. Tanıttığım otomobilin parçalarını ve özelliklerini Kürtçe yazıp bloğumda yayımlıyorum.” dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir