• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle hayata döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ertan Vuruşkan’ın önderliğinde Doç. Dr. Gökhan Altunbaş ve Dr. Mehmet Kaplan ile gerçekleştirilen işlemle risk faktörleri yüksek olan ve operasyona elverişli olmayan 83 yaşındaki Hüseyin Yıldız, yapılan başarılı operasyonla tekrar hayata döndü.

Konu ile ilgili Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Kaplan, yazılı bir açıklama yaptı.

Kaplan, “Kalpte 4 tane kapağımız var. Bunlardan biri de aort kapağıdır. Aort kapağı yaşa bağlı deforme olursa kalp kapağını değiştirmek durumunda kalıyoruz. Hastalarda ciddi aort darlığı söz konusu olunca yaşam beklentisi ortalama 2-3 yıl olmaktadır. Bu noktada girişim elzem olmaktadır. Bu durumda ise iki yöntem uygulanıyor. Biri ‘açık yöntem’ dediğimiz kalp damar cerrahlarının göğsü açıp cerrahi yapmasıdır. Diğeri ise cerrahi riskinin yüksek olduğu hastalarda kapalı yöntemle uygulanan aort kapağı değişimidir. Bu yöntem bizim merkezimizde de aktif olarak yapılmaktadır. Aort kapağı atar damarlar üzerindeki bir kapak olduğu için kasıktaki atar damardan girip aort kapağını değiştirerek bu işlemi uyguluyoruz.” dedi.

Yıldız’ın kasığının üstündeki her iki atar damarının da tıkalı olduğunu belirten Kaplan, “Bu durum dolayısıyla dünyada sadece bir iki kez yapılan, Avrupa’da ve ülkemizde ise hiç yapılmamış bir yöntemi uyguladık. Transcaval tavı işlemini uyguladık. Alt taraf kasık civarındaki atardamarları tıkalı olan hastada toplardamarlardan girip karın hizasında arter ve ven duvarını özel teknikler ile geçerek işleme devam ettik. Geçtiğimiz yer karın alt duvarında anevrizma denilen zor bir bölgeydi. Toplardamardan atar damara geçtikten sonra da aort kapağı tavı işlemimizi başarıyla uyguladık. Kapağı değiştirdikten sonra ise toplardamardan atar damara geçtiğimiz yeri doğumsal kalp hastalıklarında kullanılan bir cihazla başarıyla kapattık, kontrol görüntülerimizde bir sıkıntı izlemedik.” ifadelerini kullandı.

Yaptıkları işlemin Avrupa ve Türkiye’de de bir ilk olma özelliği taşıdığını belirten Kaplan, “Hastamız 83 yaşında daha önce iki kez koroner bypass operasyonu geçirmiş, dirençli hipertansiyonu olan ve hafif böbrek yetersizliği olan bir hastaydı. Risk faktörleri yüksekti ve cerrahi risk faktörleri de yüksek olduğundan dolayı kalp damar cerrahisi tarafından opere edilememişti. Ancak uyguladığımız bu işlem sonrası hastamızı tekrar hayata kazandırdık. Şu an ise durumu gayet iyi. Bir-iki güne kadar da taburcu edeceğiz. Bu yöntemi uygulamamızda bize destek çıkan ve her türlü imkânı sağlayan GAÜN Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Belgin Alaşehirli’ye, Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Adnan Celkan’a ve Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Sucu’ya teşekkürlerimizi iletmek isteriz.” diye konuştu.

Avrupa’da ve Türkiye’de ilk kez uygulanan işlemle hayata dönen 83 yaşındaki hasta Hüseyin Yıldız ise şunları söyledi:

“Ben daha önce birçok hastaneye başvurdum. Durumumu anlattım. ‘Artık hayatıma devam edemiyorum, beni iyileştirin’ dedim. Fakat kimse ameliyatı kabul etmedi. Daha sonra Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesine başvurdum. Kardiyoloji hocalarıyla tanıştım. Bana çok yardımcı oldular. Bu ameliyattan bahsettiler ve sonra ameliyat ettiler. İyi olacağımı hiç düşünmüyordum. Fakat şimdi çok iyiyim. Allah doktorlarımızdan razı olsun.” (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir