• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Diyarbakır Dil Bayramı Kutlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- 21 Şubat Dünya Anadil Günü etkinlikleri çerçevesinde Diyarbakır İstasyon Meydanı`nda yapılan mitingde Kürtçenin her alanda konuşulması gerektiğine vurgu yapıldı.
 
Yüzlerce kişinin katıldığı mitingde katılımcılar, anadilde eğitim başta olmak üzere kamusal alanda anadilde hizmet talebi dile getirilerek, katılımcılardan Kürtçe`nin sokakta, iş yerinde pazarda her yerde konuşulması istendi.
 
"Zimanê me rûmeta me ye" sloganıyla anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması amacıyla düzenlenen mitingde konuşan Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana tek dil, tek devlet cümlesi kurulduğunu ve 1924 den bu yana devam ettiğini söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan`ın, "Tek dili kabul etmeyenler çekip gitsin" yönündeki sözlerine atıfta bulunan Birtek, "Sen hangi yetki, hangi cüretle kimi kimin ülkesinden kovuyorsun?" diye sordu. Birtek daha sonra, "Sayın başbakanın idrak edemediği birşey var; Kürtler artık 1946`ın Kürtleri değildir. Ortadoğu`da ve dünyada tüm insanlığa perspektif sunabilecek düşünce sistemine sahiptir. Sömürüsüz bir dünya için güçlü bir dünya felsefemiz vardır. Dünyanın neresinde olursanız olun, hangi bilimsel kaynağa başvurursanız vurun göreceksiniz, dilleri yasaklanan kendi dilleri ile eğitim görülmesine izin verilmeyen halkların kendisi olmaktan çıktığını görürsünüz" dedi.

Birtek son olarak 15 Şubat olaylarında polis tarafından öldürüldüğü belirtilen Şahin Öner`in ölümüne de değinerek, "Şahin Öner açıkça polis tarafından katledildi. Bu çok açıkken valiliğin yaptığı açıklama büyük talihsizliktir. Sayın Mustafa Toprak bu çarpıtmaları ile meşhurdur. Bu açık katliam karşısında böyle bir çarpıtma içerisinde olacaksa bu valinin koltuğunda oturmaması gerekir. Derhal görevinden alınmalıdır. Meşru olarak bundan sonra bu valiyi kabul etmiyoruz" şeklinde konuştu.

Kurdî-Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin, Kurmanci ve Zazaki yaptığı konuşmada, Kürt halkının yüzyıllardır dili, kimliği ve kültürü için verdiği mücadeleye değinerek, anadilde eğitimin önemine vurgu yaptı.

Miting olay çıkmadan sessiz bir şekilde dağıldı. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir