• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Türkiye’de uygulanacak aşı hakkında en çok merak edilenler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir yandan COVID-19 aşı çalışmaları hakkında güzel haberler gelirken, diğer yandan bu konuda merak edilenler gündemin ilk sırasında yer almakta. En çok merak edilen soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

Dünyayı saran ve vefat edenlerin sayısının 1,5 milyonu aştığı yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınında, dünyada hızla devam eden aşı çalışmalarından müjdeli haberler gelmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin sözleşme yaptığı aşının ilk kısmının 11 Aralık’tan sonra gelmesinin beklendiğini açıkladı.

Bu açıklamanın ardından, aşıların güvenilirliği, kimlere ne zaman yapılacağı, aşı için ücret ödenip ödenmeyeceği konuları tartışılmaya başlandı. Anadolu Ajansı yayınladığı bir afişte bazı konulara açıklık getirdi.

1 – COVID-19 aşısı Türkiye’ye ne zaman gelecek?
Çeşitli aşı çalışmalarının hepsini yakından takip eden Türkiye, bir “inaktif” virüs aşısının temini için sözleşme imzaladı, bir mRNA aşısı için de görüşmeler devam ediyor. Sözleşme yapılan Çinli SinoVac şirketinin geliştirdiği Kovid-19 aşısının ilk kısmının Türkiye‘ye 11 Aralık‘tan hemen sonra gelmesi bekleniyor.

2 – İnaktif aşı ne demek?
Türkiye‘de geliştirilen aşılardan ilk klinik çalışmalara ulaşan aşılar “inaktif” adıyla bilinmekte. “Ölü aşı” olarak da isimlendirilen inaktif aşılar, çeşitli hastalıklar için uzun yıllardır Türkiye‘de kullanılan ve uzun süreçte güvenilirlikleri bilinen aşılar olarak tanımlanıyor.

3 – Aşıların güvenli olup olmadığı nasıl test edilecek?
Türkiye‘deki bilim insanları ve Sağlık Bakanlığı aşının menşeini değil, güvenilirliği ve etkililiğini yakından izliyor. Bir aşının Türkiye‘de kullanıma girmesi, o aşıyla ilgili bütün çalışmaların yapılması ve bitmesi anlamına geliyor. Aşılar konusunda verilecek kararları ve atılacak somut adımları, geliştirilen aşıların kısa ve uzun dönem güvenilirliği ile etkililiği belirleyecek. Aşılar geldiğinde öncelikle Uluslararası Akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları tarafından ithal edilen tüm aşılarda da uygulanan incelemeler yapılacak.

4 – Aşı olabilmek için ücret ödenecek mi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşı için ilk etapta 50 milyon doz anlaşma yapıldığını, vatandaşların herhangi bir ücret ödemeden aşıya erişebileceklerini açıkladı.

5 – Aşılamalar ne zaman başlayacak?
TİTCK (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu) Laboratuvarları tarafından yapılacak incelemelerde aşının güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması ve Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanması gerekiyor. Bunların ardından ortaya çıkacak bilgiler ve veriler TİTCK tarafından değerlendirilecek, Türkiye standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek. Aşıların halka uygulanmasına bu aşamadan sonra geçilecek.

6 – İlk başta kimler aşılanacak, aşılama uygulaması nasıl yürütülecek?
Aşılama çalışmalarının dört aşamada uygulanması planlanıyor.

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar ile kalabalık yerlerde yaşayanlar aşılanacak.

İkinci aşamada, toplum işleyişi için gerekli sektörlerde, kritik işlerde çalışanlar, 50 yaş ve üzeri en az 1 kronik hastalığı olanlara aşı yapılacak.

Üçüncü aşama 50 yaş altı en az 1 kronik hastalığı olanları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve meslek çalışanlarını kapsayacak.

Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

7 – Aşı geldiğinde Türkiye eskiden olduğu gibi normal hayatına dönecek mi?
Gelişmeler olumlu seyredecek olursa Türkiye, dünyada COVID-19 aşılama çalışmalarına erken dönemde başlayan ilk ülkelerden biri olacak. Ancak bilim insanları, aşı bulununca her şey normale dönecek diye beklenmemesi, tedbirlere devam edilmesi uyarısında bulunuyor.

 

G

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri