• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Cezayir Başbakanı Cerad: Siyonist varlık sınırlarımıza dayanma arzusunda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD'nin bu yöndeki kararına tepkisini, “Cezayir'i istikrarsızlaştırmayı amaçlayan yabancı manevralar var” şeklinde ifade eden Başbakan Cerad, siyonistlere atıfta bulunarak, "Siyonist varlığın sınırlarımıza dayanma arzusu var" dedi.

Fas'ın komşusu ve bölgesel rakibi olan Cezayir, 1970'lerden bu yana Batı Sahra'nın eski İspanyol kolonisinde bağımsızlık kampanyası yürüten Polisario Cephesi'nin en önemli dış destekçisi.

 Fransız sömürge yönetimine karşı gösterilerin yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada Cerad, "Bugün sınırlarımızda, Cezayir çevresinde çatışma ve istikrarsızlık görüyoruz" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Perşembe günü Washington'un Batı Sahra üzerindeki Fas egemenliğini tanıdığına dair açıklaması, Fas güçleri çekilinceye kadar savaşmaya söz veren Polisario tarafından reddedildi.

Polisario, geçtiğimiz ay Fas'ın Sahra altı Afrika'ya tek kara bağlantısı olan komşu Moritanya'ya giden yolu yeniden açmak için Birleşmiş Milletler tarafından devriye gezilen tampon bölgeye asker göndermesinin ardından 1991'de ateşkes ilan ettiğini duyurmuştu.

 Polisario, o tarihten beri, iki tarafı ayıran 2.700 km'lik kum bariyeri boyunca silahlı çatışmaların yaşandığını iddia etti.

Polisario liderlerinin 1976'da ilan ettiği Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti (SADR), Afrika Birliği'nin bir üyesi ancak çoğu insansız çöl olmak üzere bölgenin sadece yüzde 20'sini kontrol altında tutuyor.

Bölgenin ana gelir kaynakları olan fosfat yatakları ve zengin Atlantik balıkçılığı Faslıların elinde.

Polisario büyük ölçüde iç kesimlerdeki üsleri işlettiği ve on binlerce Sahralı mülteci için kamplar bulunduran Cezayir'den gelen desteğe bağımlı.

 Muhtemel büyük çatışmalar yaşanması durumunda Polisario Cezayir'in desteğini bekliyor.

Kaynak; Time türk - El Cezire

Bu haberler de ilginizi çekebilir