• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Milyonlarca asgari ücretlinin gözü kulağı "Tespit Komisyonu"ndan çıkacak kararda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşık 8 milyon çalışan ve aileleri Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak kararı bekliyor.

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

 

Asgari ücret miktarını, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanarak oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını 4 aralık cuma günü yaparken, 2'nci toplantı 15 Aralık'ta, 3'üncü toplantı ise 22 Aralık'ta yapılacak.  

Asgari ücretle çalışan milyonlarca çalışan ve ailelerinin gözü kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun açıklayacağı rakamda.

Önümüzdeki günlerde işçi ve işveren sendikalarının da katılımıyla gerçekleştirilmesi beklenen asgari ücret tespit komisyonu toplantılarının ardından yeni tutar açıklanacak.

Peki, 2021 asgari ücret zammı ne kadar olacak ve vatandaşlar asgari ücretin ne kadar olmasını istiyor?

İLKHA'ya konuşan Malatyalılar, hayat şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığını ve asgari ücretle geçinemediğine dikkat çekerek asgari ücretin vatandaşın geçimini sağlayabilecek oranda olması talebinde bulunuyor.

Gıda başta olmak üzere birçok ürünün fiyatının aşırı derecede yükseldiğini belirten vatandaşlar, mevcut asgari ücretle geçinmenin imkânsız hale geldiğine dikkat çekti.

Hükümet yetkililerine seslenen vatandaşlar, Türkiye şartlarına göre mevcut asgari ücretin asla yeterli olmadığını, asgari ücretin en az 3 bin TL olması gerektiğini belirtiyor.

Kadriye Acur

"Asgari ücreti belirleyenler, asgari ücretle çalışanların hayat şartlarını göz önünde bulundurmaları gerekir"

5 nüfuslu bir ailenin asgari ücretinin 3 bin 500 TL olması halinde ancak geçimini sağlayabileceğini kaydeden Kadriye Acur, "Kanaatimce asgari ücret 3 bin TL olsa iyi olur. Asgari ücreti belirleyenler, asgari ücretle çalışanların hayat şartlarını göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Şayet 2 bin 750 TL yapsalar onunla geçim olmuyor. 5 nüfuslu bir aile için asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması gerekiyor. Bir ay önce aldığımız bir ürün şimdi yarı yarıya fark ediyor. Şimdi ki ürün fiyatları ile daha önceki fiyatlar arasında dağlar kadar fark var. Çünkü her şey çok pahalı! Örneğin bir koli yumurtayı daha önce 15 TL'ye alıyorduk şimdi 25 TL olduğu için gerçekten alamıyoruz. Geçim çok zor olmuş!" dedi.

Cemal Perzeli

"Bir ay önce 40 liraya aldığımız 5 litrelik yağ şimdi 56 lira olmuş"

Bulundukları hayat şartlarına göre asgari ücretin en az 3 bin TL olması gerektiğini kaydeden Cemal Perzeli, "Şu anki asgari ücret az, devletimiz buna bir el atsa iyi olur, memnun oluruz. Çünkü ekonomik sıkıntılar çok, her gün her şeye zam geliyor. Bir ay önce 40 liraya aldığımız 5 litrelik yağ şimdi 56 lira olmuş. Yaşam şartları gerçekten çok zor olmuş." diye dert yandı.

Abuzer Babacan

"Asgari ücret 3 bin TL'nin altında olmaması gerekir"

Asgari ücretin 3 bin TL'nin altında belirlenmemesi gerektiğini kaydeden Abuzer Babacan, "Çünkü her şey çok pahalı! Kiralar yükseldi, faturalar yüksek geliyor. Asgari ücret alan bu şartlarda nasıl geçinecek? Geçim çok zor olmuş millet geçinemiyor. Sadece doğalgaz faturası 600-700 TL civarı geliyor. Nasıl olacak?" diyerek asgari ücretle çalışanların yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Turan Günayde

"Vatandaşın alım gücü kalmamış"

Bu şartlarda geçimin çok zorlaştığına dikkat çeken Turan Günayde, "Asgari ücret en az 3 bin TL olmalı. Çünkü bu şartlarda vatandaşın alım gücü kalmamış. 5 nüfuslu bir ailenin gideri en az 2 bin 500-3 bin TL'dir." dedi.

Süleyman Çiçek

"Kirada olan ve çoluk çocuğu olan aileler bu asgari ücretle geçinemiyor"

Asgari ücretin en az 3 bin TL olması gerektiğini söyleyen Süleyman Çiçek ise her şeyin pahalılaştığını, geçimin çok zor olduğunu, kirada olan ve çocuk çoluğu olan ailelerin geçinemediklerini belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir