• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2836.87
  • ...
ADOSAB Başkanı Çelenk: En büyük sıkıntımız arsa sorunudur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanlığının 21 Ağustos 2020 tarihli kararıyla 5'inci bölge teşvik sisteminden "Yatırımlarda Devlet Yardımları 6'ncı Bölge Destek Paketi" kapsamına alınan Adıyaman'da, sanayi alanının gelişmesi için yer sıkıntısının ortadan kalkması gerektiği belirtildi.

Pandemi dönemindeki üretim, istihdam ve ihracat konusunda İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Çelenk, pandeminin ortaya çıktığı 2020 Mart ayı içerisinde üretimde yüzde 22 azalma yaşandığını ancak gelinen süreçte üretimin normal sürecine girdiğini belirtti.

"6'ncı Bölge teşvikleri bir il için büyük teşviklerdir"

Çelenk sanayinin gelişmesi için teşviklerin önemi olduğuna değinerek, "Adıyaman, 01 Ocak 2021 tarihinden itibaren 6'ncı Bölge teşviklerinden yararlanacaktır. Daha önce bu teşvikten yararlandık ama sonra 5'inci bölgeye indik. Şanlıurfa ve diğer iller 6'ncı Bölge teşviklerinde kaldılar. Sonra bunu düzelterek 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Adıyaman'ın ilçeleri ve köyleri 6'ncı Bölge teşviklerinden yararlanacak. 6'ncı Bölge teşvikleri bir il için büyük teşviklerdir. Burada yatırımcılığın çok büyük yararı var. Bununla birlikte Adıyaman büyümeye başlayacak, yatırımcılarımız da rahat edecekler." dedi.

"Dünya artık eskisi gibi kapalı toplumlar halinde yaşamıyor"

Gelişen teknolojiyle beraber dünyanın küçüldüğünü belirten Çelenk, "Dünya artık eskisi gibi kapalı toplumlar halinde yaşamıyor. Biliyorsunuz dünyada bir iletişim var. Bu iletişimden dolayı dünyanın herhangi bir yerinde bir şey olduğu zaman tüm dünyayı etkiliyor, Zaten pandemi olayının da anlamı budur. Tüm dünyayı etkileyip, ilgilendiriyor. Bu pandemi sürecinde ilk etapta tüm dünya afalladı. Çünkü bunun tedavisi, aşısı yoktu. Ne tür tedbirler alınacak o da belli değil. Organize sanayi bölgesi olarak 15- 20 gün boyunca biz de panikledik ama ondan sonra yavaş yavaş kendimize geldik. Üretimimizde yaklaşık yüzde 22 civarı azalma söz konusu oldu. Bunu kullanılan elektrikten de anlıyoruz. Şuanda üretimimiz eskisinden daha iyi bir şekilde devam ediyor. Sanayicilerimiz işlerinin başında, gerek ihracatta gerekse iç piyasadaki üretim ve satışlarımız devam ediyor, her hangi bir sıkıntımız yok." ifadelerini kullandı.

"Yaklaşık 270 milyon dolar civarında ihracatımız mevcut"

Organize sanayi bölgesi olarak ciddi ihracatlar yaptıklarını dile getiren Çelenk,"Tabii organize sanayi bölgesi, Adıyaman denildiği zaman akla üretim ve istihdam geliyor. Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 270 milyon dolar civarında ihracatımız mevcut. Bunun yanında 14 bin çalışanımız var. Burada en büyük gayemiz üretim ve istihdamı artırmak, bunu da belli bir seviyede karşıladık. Adıyaman Organize Sanayi Bölgesindeki tekstil faaliyetimiz ön plandadır. İkinci sırada gıda ve mobilya geliyor. Ortadoğu'nun en büyük kapalı alanına sahip iplik fabrikası Adıyaman'dadır.  Avrupa'nın en büyük hayvansal aşı üretim merkezi Adıyaman'da bu konuda teknolojik yatırımlarımız var. Güneş paneli üretme çalışmamız var. Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde şuan da çatı üstü GES olarak 80 megavata yakın üretim çalışması var. Bizim amacımız üretim ve istihdamdır. İstihdam bizim için öncelikli işlerden biridir. Ama keşke teknolojik yatırımlarımız ön planda olsaydı. Daha fazla ihracat söz konusu olurdu. Bu sadece Adıyaman'ın değil Türkiye'nin bir sorunu. Buna yönelik nitelikli eleman sıkıntısı oluyor. Devlet inşallah Endüstri Meslek Lisesi ve üniversitelerle kalifiye eleman sıkıntısını hallederse biz de rahatlayacağız." şeklinde konuştu.

"En büyük sıkıntımız yer, arsa üretememe sorunudur"

Çelenk, "En büyük sıkıntımız arsa sorunudur. OSB'mizde hiç arsa bulunmamaktadır. Gerek siyasilerimiz gerekse devlet yetkililerimizin buna çözüm bulmaları lazım. Bu konuda bizim de çalışmalarımız var. Aksi takdirde organize sanayi bölgelerinde 6'ncı Bölge teşviklerinin süresi 12 yıldır. Biz treni kaçırırsak ileride bunun vebalini ne biz ne siyasetçiler ne de devlet ödeyebilir." dedi.

Adıyaman'da sulu tarımın yapılmaya başlanmasıyla birlikte gıda sanayinde büyük gelişmelerin yaşanacağını söyleyen Çelenk şöyle devam etti:

Barajlarımızın tamamlanmasının ardından sulu tarımın yapılmasıyla sanayide tarıma dayalı gelişmeler mesafe kat edecek. Bu konuda da şimdiden hazırlıklı olmamız lazım ve OSB'lerimizi büyütmemiz lazım. Sadece Adıyaman'da değil Adıyaman'ın ilçelerinde de yapmalıyız. İlçelerimizin arsa sıkıntısı var bunların hepsinin sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Bundan dolayı yetkililerimizden ilgi bekliyoruz.

"Adıyaman'da Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmalı"

Gıda, tekstil ve inşaat üretiminin aynı alanda olmasının beraberinde sorunlar ortaya koyduğunu söyleyen Çelenk, "Yıllardan beri söylüyorum ve halen de ifade ediyorum; Adıyaman'da Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması, Toptan Gıdacılar Sitesi'nin, Hayvancılık OSB'nin kurulması şarttır, bunlar olmazsa olmazlarımızdandır. Gıda ile diğer sanayi kuruluşlarımız yan yana yapılmıştır. Bir an önce Toptancılar Organize Sanayi Bölgesi'nin yapılması Adıyaman için zorunla hale geldi." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir