Tekstil işletmeleri kapanma riskiyle karşı karşıya
Batman Tekstil Sanayi İş Adamları Derneği (TEKSİAD) Başkanı Mehmet Ali Öztürk, tekstil sektörünün ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu, önlem alınmaması durumunda işletmelerin kapanma riski ile karşı karşıya kalacağını söyledi.
Sektörün büyük bir sıkıntı içinde olduğunu belirten Öztürk, “Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi, ülkemizde dövizin dengesiz yükselişi, müşterilerin siparişlerini iptal etmesi ve olan siparişlerinde fırsatçılık yapılarak düşük fiyatlarla üreticilere dayatılması sektörümüzü çok ciddi bir sıkıntıya düşürmüştür. Çoğu firma kredi taksitlerini ödeyemiyor. Üretim ve imalat yapan firmalar makina taksitlerini, elektrik ve doğalgaz faturalarını, kira ödemeleri gibi giderlerini karşılayamıyor. Tüm bu sorunlardan dolayı birçok firma işine ara vermek zorunda kalmıştır.” dedi.
“Ertelenebilir faizsiz kredi veya hibe desteği sağlanmalı”
Sektörün beklentilerinin olduğunu belirten Öztürk, “Şehrimizin yarısına iş kapısı olan sektöre hiçbir şart aranmadan kapasite ve istihdamı baz alınarak bir limit açılmalı, can simidi olabilecek ertelenebilir faizsiz kredi veya hibe desteği sağlanmalıdır. Kredi taksitlerinin mutlak suretle pandemi bitene kadar şirketlerin siciline işlenmeden faizsiz ertelenmesi hayati önem taşımaktadır. Aksi takdirde sürecin sonunda çoğu işletme kapanmayla riskiyle karşı karşıya. İşsizliğin yoğun olduğu ilimizde, önlemlerin alınmaması durumunda işsizliğin çok daha yüksek rakamlara çıkacağı aşikardır. Sanayi odası, siyasiler ve yetkililerimizin bu sürecin takipçisi olmasını umuyor ve bekliyoruz.” diye konuştu.
“Acilen somut önlemlerin alınması lazım”
Açıklamanın devamında Kısa Çalışma Ödeneği almayıp devlete yük olmadan üretimlerine devam eden işletmelerin işlerine devam edebilmesi için mutlak suretle devletin sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Öztürk şöyle devam etti:
“Bankaların kredi borçlarını ertelemesi bankaların sadece iyi gün dostu olmadıklarını göstermeleri gerekmektedir. Faizsiz ertelenebilir kredi desteği sağlanmalıdır. Elektrik, doğalgaz ve benzeri giderlerin ertelenmesi sağlanmalıdır. Vergi ve SSK ödemeleri ertelenmelidir. Aksi takdirde tekstil sektörünün sıkıntılarını görmezden gelmek kalıcı ve ciddi boyutlu işsizliğe neden olacağı vurgulandı.”(İLKHA)