• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
İstanbullular asgari ücret zammı için ne düşünüyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşık 8 milyon çalışanın maaşını belirleyen ancak neredeyse 83 milyonu dolaylı olarak etkileyen asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantı 4 Aralık Cuma günü yapıldı. Yapılacak görüşmeler sonucunda netleşecek olan asgari ücretin duyurulması ile birlikte işsizlik maaşı, kısa çalışma ödeneği ve diğer birçok ücret de değişecek.

 

Covid-19 pandemisi sebebiyle ekonomik olarak neredeyse her kesim ve devletler ciddi anlamda olumsuz etkilenirken, artan hayat pahalılığı sebebiyle asgari ücret ile çalışan vatandaşlar bu olumsuzluğu 2 kat daha fazla yaşadı.

2021 yılı asgari ücret ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan İstanbullular, mevcut ücretle hiç kimsenin geçinemediğini, artan enflasyon ve hayat pahalılığın göz önünde bulundurularak yeni ücretin belirlenmesi ve ücretin en az 3 bin 500 lira olması gerektiğini ifade ettiler.

"Asgari ücret 3 bin 500, 4 bin lira civarında olursa anca geçinilebilir"

Bu devirde asgari ücretle geçinmenin zor olduğunu söyleyen Ali İpek, "Coronavirus'ten dolayı kimse doğru dürüst çalışmıyor. Her şeye zam geliyor. Ekmek 2 lira oldu. Geçen sene bu vakitlerde doğalgaz faturam 70-80 lira gelirken şimdi ise 150 lira geliyor. Su ve elektrik de aynı şekilde 2 katına çıkmış. Asgari ücret yetmez. Evde 2-3 kişi çalışıyorsa geçinebilirler. Yoksa hayatta geçinemezler. Asgari ücret 3 bin 500, 4 bin lira civarında olursa anca geçinilebilir. Şu anda kiralar 2 bin lira. Bin lira da faturalar olsa yine yetmiyor." dedi.

"Asgari ücret her şeyden önce tamamen vergi dışı kalması gerekir"

Emekli olduğunu ve aldığı maaşla geçinemediğini belirten Mehmet Şerif isimli vatandaş, "Asgari ücretin ne olacağını bilmiyorum. Tek düşündüğüm yılbaşında maaşımıza ne kadar ekleme yapılacağıdır. Umarım güzel bir ücret alırız. Bence asgari ücret her şeyden önce tamamen vergi dışı kalması gerekir. Zaten yeterince düşük bir ücret alıyorlar. Asgari ücret gerçekten yetmiyor. Metropollerde yaşıyoruz. Bir insan asgari ücretle çalıştığında o parayla kirayı mı verecek? Çoluk çocuğunu mu geçindirecek? Asgari ücretliler çok zor durumdalar. Umarız asgari ücretliler için de bir şeyler yaparlar. Asgari ücret en az 3 bin lira olmalı ki normal bir geçim sağlanabilsin." diye konuştu.

"Devlet, 'emeklisin çalışamazsın' diyor"

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş da, "Ben emekliyim ve evim de kira. Elektrik ve su faturasına yetişmiyorum zaten.  Bankaya da borcumuz var. Devlet de 'emeklisin çalışamazsın' diyor. Ölmeyi bekliyoruz. Allah milletin yardımcısı olsun." şeklinde konuştu.

"3 bin lira asgari ücret alan bir kişi ev sahibiyse geçinebilir"

Asgari ücretin 2 bin 800 il e2 bin 850 lira civarında olacağını düşündüğünü ancak bu rakamla geçinilemeyeceğini vurgulayan Osman Öztürk, "Bir ailede bir kişinin evi geçindirmesi zor. Hele bir de kiradaysa Allah yardım etsin. Devletin en az 3 bin lira vermesi gerekir. O da karı-koca çalışıyorlarsa geçinirler. Tek kişi çalışıyorsa ev kendisinin olursa geçinebilir." dedi.

"Evi kendisine ait asgari ücretli de geçinemez"

Asgari ücretli çalışan hiç kimsenin geçinemediğini vurgulayan bir vatandaş da, "Asgari ücretli elektrik, doğalgaz ve su faturalarını verecek. Sonra çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayacak ve eve yiyecek getirecek. Mümkün değil, evi kendisine ait asgari ücretli de geçinemez. Evi olmayansa yanıp gidiyor." diye konuştu.

"83 milyona eşit adalet istiyoruz"

5 çocuklu ailenin gelirinin en az 4 bin 500 TL olması gerektiğini ancak devlet tarafından böyle bir artışın yapılmayacağını Recep Kaplan, "10 bin TL kazanıyorum. 5 tane çocuğum var ama yetmiyor. İnsani ve vicdani bir şekilde düşündüğüm zaman asgari ücretli insanlar için çok üzülüyorum. Bunu sosyal medyada da dile getiriyorum. Maddi ve manevi gücünü milletinden alarak milletinin görüşüne saygı duymayanın hakkı, hukuku ve adaleti olamaz. Bir oyla geleceksin ve krallar gibi yaşayacaksın ama 2 bin 300 lirayı halkına reva göreceksin. Hangi inançta bunun yeri olabilir. Dürüst ve inançlı olan için bunun hesabını yapmaya gerek yok. Çünkü her şey ortadadır. Bugün kiralar bin, bin 500 lira, doğalgaz 500 lira, 150 lira elektrik, 120 lira su. Her şey ortada. 2 bin 300 lira ile bu insanlar nasıl yaşayacak. Bu şekilde insanlık ve Müslümanlık olur mu? 83 milyona eşit adalet istiyoruz. Ayrı ayrı adalet istemiyoruz." şeklinde konuştu.

"Asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması gerekiyor"

Emekli Öğretmen Akif Terzi ise, "Asgari ücret yeterli değil. Açlık sınırının çok altında ve geçim sıkıntısı var. İnsanlar evine giderken utanıyor. Çocukları meyve veya başka bir şey isteyince alamıyor. İş yerlerinde verilen öğlen yemeklerinde çıkan meyveleri ceplerine koyup çocuklarına götürüyorlar. Asgari ücret açlığın ve yoksulluğun çok altındadır. Asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması gerekiyor. 3-4 kişilik ailenin geçimini düşünmek zorundasın. Bizi idare edenlerin tuzu kuru, yükleri de cevizdir. Emeklisi, dulu, yetimi, yoksulluk çekenler var. Tarım konusu büyük bir problem. Köylülük, hayvancılık öldü gitti. Yurt dışından hayvan ve saman getiriyoruz. Bu ayıptır. Tarım ülkesiyiz ama yurt dışından saman ve yulaf getiriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yetkililere sesleniyorum! Kavga etmek yerine bir araya gelip sorunu çözsünler"

Devletin vatandaşın, çiftçinin, garibanın sesini duyması gerektiğini hatırlatan Hüseyin Demir, "Asgari ücret konusunu çok uzatmaya gerek yok. Herkes bunun bilincinde, yeterli değil. En az 3 bin 500 olması gerekiyor. Tüm siyasi partilere sesleniyorum! Asgari ücretin en az 3 bin 500 TL olması gerekir. Ben çiftçiyim ve şu an geçinemiyorum.  Üniversitede okuyan oğlum var. Ben açım yani. Tüm yetkililere sesleniyorum. Asgari ücret görüşülmeleri var. Bunu çok uzatmaya gerek yok. Bu vatandaşın sesini duyun. Çiftçinin, garibanın ve emeklinin sesini duyun. Yetkililere sesleniyorum! Kavga etmek yerine bir araya gelip sorunu çözsünler. Dedelerimizi şehid verdik ama biz aç yaşıyoruz." dedi.

"Siyasilerin çoğu menfaat peşinde, buna son verilmeli"

Bir ailenin geçinebilmesi için 7-8 bin lira gelirinin olması gerektiğini vurgulayan Erol Sarıtaş da şunları söyledi: "Emekliyim ve 10 bin liraya yakın gelirim var. Çalışmadığım zaman sorun yaşıyorum. Çalışmayan arkadaşlar gerçekten mağdur. Özellikle gıda sektöründe yaşayanlar çok mağdur. Bunlar günlük yaşayan insanlar. Derhal bir çözüm getirilmeli ve bu arkadaşlara yardım edilmeli. Asgari ücretin 4 bin olduğunu farz edin bir ailede bir kişi çalışıyor ve iki çocuk okutuyorsa nasıl geçinecek. Azami kiralar bin 500 TL faturalar ile birlikte 2 bin 500 TL'yi geçiyor. Mutfak masrafı 2 bin TL, yol ve diğer giderler bakıldığında bir ailenin geçimi için 6 bin TL gelirinin olması gerekiyor. Tüm siyasilerimiz değil ama birçoğu çıkar peşinde buna bir son vermek lazım." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir