• DOLAR 34.563
  • EURO 36.259
  • ALTIN 2996.727
  • ...
Astım ve Alerji Derneği: Kuruyemişler toplu taşımalarda ve okullarda yasaklanmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kuruyemiş alerjisinin çok ciddi sorunlara neden olabileceği ile ilgili yapılan açıklamada kuruyemişin çok küçük bir parçasının alerjik reaksiyon oluşturmasına neden olabileceği belirtildi.

Kuruyemiş alerjisinin en yaygın besin alerjisi türlerinden biri olduğunu ve çok kısa sürelerde ortaya çıkarak ciddi etkilere neden olabileceğini ifade eden Akçay, alerjik şokların en yaygın sebebinin kuruyemiş alerjileri olduğunu dile getirdi.

"Kuruyemiş alerjisi genellikle çocukluk döneminde başlar ve genel olarak ömür boyu devam eder"

Akçay, "Kuruyemiş alerjileri, bağışıklık sisteminin kuruyemişte bulunan proteinlere karşı aşırı tepki vermesi sonucu oluşur. Bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak görünen bu proteinlere karşı vücut tehdit altında olduğunu düşünür ve kendini korumak için bu duruma karşı tepki verir. Bu tepkinin sonucunda alerjik reaksiyon meydana gelir. Yediğiniz ya da soluduğunuz bir parça bile bu alerjinin meydana gelmesini sağlar. Kuruyemiş alerjisi genellikle çocukluk döneminde başlar ve genel olarak ömür boyu devam eder." dedi.

Kuruyemiş alerjisi olan kişilerde deri döküntüsü, kurdeşen, burun akması, mide bulantısı, kusma gibi durumların olabildiğini ve anafilaksi (alerjik şok) gibi şiddetli reaksiyonların da oluşabileceğini vurgulayan Akçay, kuruyemiş alerjisi olan kişilerin yanlarında adrenalin oto enjektörü bulundurması gerekiyor aynı zamanda bu alerjinin ömür boyu devam edebileceğini ifade etti.

"Kuruyemiş alerjisi, alerjik şok nedeniyle acil servise en sık başvuru nedeni olabilen besin alerjisi türüdür"

Akçay, "Kuruyemiş alerjisi olan kişilerde kuruyemiş yedikten ya da soluduktan itibaren bazı belirtiler kendini göstermeye başlar. Bu belirtiler; deri döküntüsü, kurdeşen, burun akması, mide bulantısı, kusma gibi durumlar olabilirken anafilaksi (alerjik şok) gibi şiddetli reaksiyonlar da olabilir. Anafilaksi acil müdahale edilmesi gereken ciddi bir durumdur. Kuruyemiş alerjisi olan kişilerin yanlarında adrenalin oto enjektörü bulunması gereklidir. Adrenalin oto enjektörü, alerjik şok gibi durumlarda hayat kurtarıcı bir tedavidir. Kuruyemiş alerjileri ve yer fıstığı alerjilerinin ömür boyu sürme ihtimali yüzde 90 civarındadır. Özellikle fındık alerjisinin düzelmesi çok zordur. Kuruyemiş alerjisi, alerjik şok nedeniyle acil servise en sık başvuru nedeni olabilen besin alerjisi türüdür." diye konuştu.

Toplu ve kapalı alanlarda kuruyemiş yasaklanması gerektiğini belirten Akçay, uçaklarda, otobüslerde, trenlerde, okullarda, özellikle okul kantinlerinde kuruyemişin bulunmaması oluşabilecek ciddi durumların önüne geçebileceğini dile getirdi.

"Okul kantinlerinde kuruyemiş satışının yapılmaması gerekir"

Akçay, "Kuruyemiş alerjilerinin hayatı tehdit eden, komaya hatta ölüme neden olabilen sonuçları olabilir. Kuruyemiş alerjisi olan kişilerde, kuruyemişin çok küçük bir parçasını solumak bile alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu sebeple toplu ve kapalı alanlarda kuruyemiş tüketilmemesi oldukça önemlidir. Yolculuk sırasında; uçaklarda, otobüslerde, trenlerde, okullarda, özellikle okul kantinlerinde kuruyemişin bulunmaması oluşabilecek ciddi durumların önüne geçebilir. Kuruyemişin çok yaygın olması ve tüketilmesi, kuruyemiş alerjisi olan kişilerin farkında bile olmadan kuruyemişe maruz kalmasına sebep olabilir. Uçak, tren, otobüs gibi kapalı alanlarda açılan kuruyemiş paketleri, alerjisi olan kişilerin kuruyemiş solumasına ve akabinde şiddetli belirtiler vermesine neden olabilir. Okul kantinlerde kuruyemişin satılıyor olması, kuruyemiş alerjisi olan çocukların, bu durumdan etkilenmesine yol açabilir. Çocuklar yanlışlıkla alerjisi olan kuruyemişi tüketebilir ya da kuruyemiş yenen bir ortamda bulunabilir. Bu sebeple özellikle okul kantinlerinde kuruyemiş satışının yapılmaması gerekir." şeklinde konuştu.

"Alerjik şoka sebep olabilen kuruyemiş alerjisi için okul idaresinin ve toplu ulaşımdaki görevlilerin eğitim alması gerekir"

Uzun süreli yolculuklarda kuruyemişlerin tüketilmesinin yasaklanması gerektiğini aktaran Akçay, şunları kaydetti:

Uçak, tren ve gemi yolculuğu gibi uzun süreli olan ve ambulansa ve hastaneye ulaşma şansının düşük olduğu ortamlarda, kuruyemiş alerjisi olan bir çocuk veya yetişkinin alerjik olan besinle karşılaşması sonrası acil müdahale yapılmasında gecikme olabilir. Özellikle alerjik şok konusunda eğitim alan personelin olmaması veya acil müdahale ilaçları ve adrenalin oto enjektörü olmaması durumunda alerjik kişinin hayatını kaybetmesine neden olabilecek sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle bu tür yolculuklarda bu tür riskli gıdaların yasaklanması çok önemlidir. Besin alerjisi yaygın bir alerjidir ve bu yaygınlık zaman ilerledikçe artma eğilimi gösteriyor. Besin alerjilerinin en sık görülen türlerinden biri olan kuruyemiş alerjileri ise en ciddi sonuçlara neden olan alerjiler arasında yer alıyor. Kuruyemiş tüketimin bu kadar yaygın olması kuruyemiş alerjisi olanlar için tehlike oluşturuyor. Uçaklar ya da trenler gibi toplu taşıma araçlarında kuruyemişin bulundurulmaması ve tüketilmemesi konusunda hem görevlilere hem de yolculara bilgi verilmesiyle, kuruyemiş alerjisi olan kişilerin ciddi belirtiler yaşamasının önüne geçebilir. Okul kantinlerinde kuruyemiş satışının yapılmaması gerekir. Çünkü kuruyemiş alerjisi olan çocukların arkadaşları, yanlışlıkla alerjik çocuğa kuruyemiş ikram etmesi hayati tehlike oluşturmaktadır. Özelikle kuruyemiş alerjisi olan çocukların gittiği okullarda, okul personeline, öğretmenlere detaylı bir bilgilendirme yapılmalıdır. Alerjik şoka sebep olabilen kuruyemiş alerjisi için, okul idaresinin, toplu ulaşımdaki görevlilerin, adrenalin oto enjektörünü uygulayabilmesi konusunda eğitim alması gerekir. Olası bir alerjik şok durumunda adrenalin oto enjektörünü doğru bir şekilde uygulamak hayat kurtarıcı olacaktır.

"Moleküler alerji testi ile çok ayrıntılı bilgiler elde edilebilmektedir"

Kuruyemiş alerji teşhisi ile ilgili bilgi veren Akçay, "Alerji uzmanları kuruyemiş alerjisi belirtisi olan çocuklarda ciltten alerji testi ve kandan alerji testi ile teşhis koymaktadır. Özellikle ciddi alerjik şok geçiren çocuklarda hangi gıdalara karşı alerjik şok riski olduğunu belirlemede yeni geliştirilen moleküler alerji testi çok ayrıntılı bilgi sağlamaktadır. Çünkü kuruyemiş alerjisi olan çocuklarda ayrıca susam, haşhaş, kabak çekirdeği gibi tohumlara ve yer fıstığı gibi baklagillere de alerji olabilmektedir. Bu nedenle çok ayrıntılı olarak tüm kuruyemiş, tohum ve yer fıstığı alerjilerini inceleyen, gerçek alerji, çapraz reaksiyon, alerjik şok riski açısından incelemek için moleküler alerji testi yapılması çok faydalı olacaktır. Kuruyemişlerin moleküllerine kadar alerjiyi inceleyen moleküler alerji testi ile çok ayrıntılı bilgiler elde edilebilmektedir." dedi.

Ölümcül sonuçları olabilen kuruyemiş alerjisinin tedavisi ile ilgili bilgi veren Akçay, "Kuruyemiş alerjisinde en önemli tedavisi diyettir. Alerjik olan kuruyemişler yasaklanmalıdır. Bu yıl mart ayında yer fıstığına karşı aşı tedavisi olarak bilinen dezentizasyon tedavisi için ağızdan kapsül tedavisi onay almıştır. İleriki yıllarda diğer besin alerjileri için de umut olabilecek sonuçlar bekliyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir