• DOLAR 35.511
  • EURO 36.625
  • ALTIN 3054.91
  • ...
Sıcak ve kıtlama çaya dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Uzman Dr Erkan Doğan, özellikle Doğu ve Güneydoğu`da sıkça rastlanan gırtlak kanseriyle ilgili sorularımızı cevaplandırdı. Bölgede soğuk havalarda daha çok sıcak çayın tüketildiğini ifade eden Doğan, bununda zamanla yemek borusunda yanmalara sebep olduğunu ve gırtlak kanserine yol açabileceğini söyledi.


\"Kanser önlenebilir bir hastalıktır\"
Kanseri anormal bir şekilde hücrelerin çoğalarak olması gereken hücrelerin işlevlerini yitirmesi olarak tanımlayan Uzm. Dr. Erkan Doğan, kanserin bilinen ve bilinmeyen birçok sebebinin olduğunu belirterek, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.


Sıcak çay gırtlak kanserine davet çıkarıyor
Bölgemizde havaların soğuk olduğunu bunun yanında çayların çok sıcak içildiğine değinen Uzm. Dr. Doğan, \"Sıcak çayın kansere etkisi noktasında yapılmış bilimsel bir çalışma olmamakla birlikte sıcak su ile haşlanmış bir deride oluşan yapısal bozukluğa benzer bir bozukluk sıcak çay ile yemek borusunda oluşuyor. Yanık sonrasında hiçbir zaman derinin tamamen düzelmediğini biliyoruz. Yanmış bölgede normal bölgelere oranla artmış bir cilt kanseri riski olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde yemek borusunun içini döşeyen hücrelerden mukoza dediğimiz hücrelerde termal hasar yani sıcaklık hasarıyla birlikte bozulan hücrelerin onarılamamasından kaynaklanan bir kansere sebebiyet söz konusudur\" dedi.


Kıtlama çayın kanserdeki etkisi
Kıtlama çayın kanserdeki etkisine değinen Uzm. Dr. Erkan Doğan şu ifadelere yer verdi. \"Bununla ilgili net bir bilimsel veri yok ancak dünyanın diğer bölgelerinden yapılan çalışmalardan çıkarsamayla elde ettiğimiz verilerle bizler şunu biliyoruz. Kıtlama çay normal içine şeker atılarak içilen çaydan çok daha sıcak içiliyor. Şekeri çayınıza attığınızda bunun soğumasını sağlıyor ayrıca şekerin kendiside soğuk olduğundan çayın sıcaklığını azaltır. Muhtemelen böyle bir etkiden dolayı kıtlama çay normal çaya göre kanser riskini arttırıyor diyebiliriz. Bunun temel sebebi bölgemiz çok soğuk olduğundan insanlar ısınabilmek için çayı çok sıcak içiyorlar. Dolayısıyla bunun tekrarlanması neticesinde sıcak çay maruziyetiyle artmış bir yemek borusu kanseri riski olduğunu biliyoruz. Hatta sadece yemek borusu değil de ağız yutak bölgesinde de böyle bir riskin olduğunu biliyoruz\" diye konuştu.
Kaçak çayın kansere etkisi


Kaçak çay olarak tabir edilen çaya da değinen Uzm. Dr. Doğan, \"Eğer kaçak çaydan anlaşılan Seylan çayı ise kalitesiz bir çay değildir. Ancak bahsi geçen kaçak çay, kaçak yollarla Türkiye`ye sokulan çay ise dışarıdan nasıl işlendiğini ne tür işlemlerden geçirildiğini ve bunu bir bandrolü var mıdır? Bir uygunluğu var mıdır? Tarım bakanlığından uygunluk belgesi almış mıdır? Bilemiyorsun bundan dolayı kaçak çayın çok uygun olmadığını düşünüyorum\" dedi.


Bölgemizde en fazla görülen kanser çeşitleri
Bölgemizde en fazla görülen kanser türlerinin yemek borusu, ağız, mide, kalın ve ince bağırsak kanser türleri olduğunu belirten Uzm. Dr. Doğan ,\"Yani tabloya baktığımızda genelde yeme-içme ile alakalı olduğunu görüyoruz. Burada sıcak çay ve beslenme alışkanlıklarımızın etkisini görmemek mümkün değildir. Batı illerinde ise sıralama çok daha farklıdır\" dedi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir