BioNTech'in aşısında yeni gelişme: 6 saat taşınabilecek
Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği koronavirüs aşısının son çalışmalarla birlikte 2 ila 8 derece arasında 6 saate kadar taşınabildiği açıklandı.
Pfizer ve Biontech’in geliştirdiği koronavirüs aşısının İngiltere'de onay almasının sonrasında bir basın toplantısı yapıldı.
Biontech CFO’su Sean Marett, son yapılan çalışmalar sonrasında aşılarının 2 ila 8 derece arasında 6 saate kadar taşınabildiğini açıkladı.
5 GÜN SAKLANABİLİYOR
Bununla birlikte Marett, soğutma sağlayan depolarda 5 gün saklanabileceğini, ancak donma noktasının üzerindeki sıcaklıklarda aşının beş günün ardından bozulacağını aktardı.
İngiltere’nin Pfizer-Biontech aşısının etkisini kabul etmesi üzerine ise Marett, İngiltere'nin üretilen bütün dozları almayacağını, adil bir dağıtım olacağını açıkladı. Marett, aşıların İngiltere’ye uçak ve gemi ile gönderileceğini açıklarken Brexit’in geçiş dönemi sonrasında ise başka bir yol bulunacağını belirtti..
DİĞER ÜLKELERLE MÜZAKERELER SÜRÜYOR
CFO Marett, on ülkeyle sözleşmelerinin olduğunu, diğer ülkelerle de müzakerelerin sürdüğünü söyledi.
Konuya ilişkin açıklama yapan BioNTech’in Baş Tıbbi Sorumlusu Doktor Özlem Türeci de, Pfizer ile birlikte geliştirilen aşının İngiltere’den acil kullanım onayı almasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, aşının İngiltere’ye dağıtım sürecinin sürecinin başladığını açıkladı.
AVRUPA VE AMERİKA İÇİN DE BAŞVURU YAPILDI
Türeci yaptığı açıklamada, aşının birkaç gün içinde ülkede olacağını söyledi. Bununla birlikte Profesör Türeci, aşının şartlı piyasa kullanımı için Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) ve acil kullanım onayı için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’ne başvurduklarını hatırlatarak, “FDA ve EMA’nın kararının Aralık ayının ortasında belli olmasını umuyoruz" dedi.
Türeci, önümüzdeki günlerde üçüncü aşama klinik deneylere ilişkin daha fazla detay paylaşılacağını belirterek, aşının tüm cinsiyet, yaş ve etnik kökenlerde etkili sonuç verdiğini, ayrıca daha önce Covid-19’la enfekte olanlar ile olmayanlar arasında da koruma oranlarında farklılık görülmediğini belirtti.
"GÖNÜLLÜLERİ İZLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Bununla birlikte Türeci, aşının ne kadar bağışıklık sağlayacağına konusuna ilişkin, “Aşılanan gönülleri izlemeye devam edeceğiz” yorumunu yaptı.
Biontech CEO'su Uğur Şahin de, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Aşı m-RNA bazlı olduğu için virüs vektörü içermiyor, enfeksiyon riski yok, ulak RNA molekülleri bağışıklık sistemini harekete geçirdikten sonra birkaç gün içinde doğal bir şekilde vücutta yok oluyor.
"UZUN VADELİ KORUMA SAĞLADIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR"
Aşı bağışıklık sistemindeki T ve B hücrelerini de aktif hale getiriyor. Bu sayede virüse karşı uzun vadeli koruma sağladığı düşünülüyor.
Aşının -20 derecede ne kadar stabil olduğuna dair araştırmalar devam ediyor. Önümüzdeki haftalarda bu konuda daha fazla bilgi sahibi olacağız.
2-8 derece arasında saklanabilmesi için çalışmalarımız devam ediyor.
Aşının tüm ırk, cinsiyet ve yaşlarda aynı etkinliği gösterdiği tespit edildi.
Aşıda kullanılan Mesajcı RNA 50 yıldan uzun süredir bilim insanları tarafından araştırılıyor ve bu teknolojinin kısa sürede çok sayıda doz üretilmesini mümkün kılıyor.
Deneklerdeki uzun vadede sonuçları 2 yıl boyunca takip etmeyi ve verileri paylaşmayı sürdüreceğiz."
İNGİLTERE ONAY VERDİ
Öte yandan İngiltere, Pfizer'in yüzde 95 etkili olduğu açıklanan koronavirüs aşısına ilk onay veren ülke oldu.
YÜZDE 90'A KADAR ETKİLİ
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech koronavirüs için ortak aşı geliştirdi.
BioNTech ve Pfizer, 9 Kasım'da Kovid-19'a karşı geliştirmekte oldukları potansiyel aşının koronavirüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğunu duyurdu.
Yüzde 90'ın üzerindeki etkililik oranı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve uzmanların beklentilerini aşarken, aşının piyasaya sunulması için gerekli acil durum onayının da önünü açtı.