• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
ILO: Covid-19 maaşların düşmesine neden oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayınlanan yeni rapora göre, resmi verilerine yer verilen ülkelerin üçte ikisinde, 2020 yılının ilk yarısında Covid-19 küresel salgını nedeniyle aylık ücretler düştü veya daha yavaş arttı.

Raporda ayrıca krizin yakın gelecekte ücretlerin düşmesi yönünde çok büyük baskı yaratabileceği öngörülüyor.

Kadınlar ve düşük ücretli işçilerin kazançlarının, krizden orantısız biçimde etkilendiğine dikkat çekilen raporda, ülkelerin üçte birinde ise ortalama ücretlerin arttığı ancak bunun sebebinin düşük ücretle çalışanların işlerini kaybetmesinin ardından ortalama maaşın yükselmesi olduğu belirtildi.

İstihdamı korumak için güçlü önlemlerin alındığı ülkelerde ise krizin etkileri büyük çaplı iş kayıplarından ziyade ücretlerde düşüş olarak hissedildiğine işaret edilen raporda,

Raporda, krizden tüm işçiler eşit biçimde etkilenmediği; kadınların erkeklerden daha fazla etkilendiği kaydedildi.

Krizin, düşük ücretli işçileri de ağır biçimde etkilediğine dikkat çekilen raporda, düşük vasıf gerektiren mesleklerde çalışanların çalışma saatlerinin, yüksek ücretli yönetici ve profesyonel işlerde çalışanlara göre daha çok azaldığı belirtildi.

Rapor, 28 Avrupa ülkesinin verilerine dayanarak, geçici destekler olmasaydı, en düşük ücretli işçilerin yüzde 50’sinin, ücretlerinin tahminen yüzde 17,3’ünü kaybetmiş olacağını gösteriyor.

ILO Genel Direktörü Ryder: "Covid-19 krizi sosyal ve ekonomik istikrarsızlık tehlikesi yaratıyor"

ILO Genel Direktörü Guy Ryder, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, desteklerin yapılmaması halinde tüm işçi gruplarında ortalama ücret kaybının yüzde 6,5 civarında olacağını ifade etti.

Ryder, "Covid-19 krizinin neden olduğu eşitsizlik artışı, büyük yıkıma yol açacak yoksulluk, sosyal ve ekonomik istikrarsızlık tehlikesi yaratıyor. Toparlanma stratejimiz insan odaklı olmak zorunda. İşlerin ve işletmelerin sürdürülebilirliğini göz önüne alan, aynı zamanda da eşitsizlikleri ve talebi sürdürme gereğini ele alan yeterli ücret politikalarına ihtiyacımız var. Daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyorsak, bakım işlerinde çalışanlar ve öğretmenler gibi sosyal değeri yüksek işlerin niçin sıklıkla düşük ücretli olduğuna ilişkin birtakım rahatsızlık verici soruları cevaplamak zorundayız." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir