• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Slovenya ve Letonya'dan Lübnan Hizbullah’ı kararı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İki ülke, geçen ay Çek Cumhuriyeti’nin bu yönde aldığı karardan sonra Avrupa ve Latin Amerika’da Hizbullah’ı terör örgütü kabul eden ülkeler kervanına katılmış oldu.

Slovenya, Hizbullah’ın askeri kanadını terör örgütü olarak niteleyen ancak siyasi kanadını buna dahil etmeyen yedinci AB üyesi oldu.

Slovenya hükümetinin pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Hizbullah grubunu barış ve güvenliğe tehdit eden bir suç ve terör örgütü muamelesi yapma kararı aldığını” duyurdu.

Middle East Monitor'de yer alan habere göre açıklamada Slovenya meclisinde alınan bu kararın, "Hizbullah'ın faaliyetlerinin organize suç, küresel ölçekte terörist veya paramiliter faaliyetlerin yürütülmesiyle iç içe geçtiğine" dair kanıtlara dayandığı belirtildi.

Açıklamada Hizbullah'ın dünya çapında birçok ülke ve kuruluş tarafından bir terör örgütü olarak tanımlandığı da bildirildi.  

Her iki devletin aldığı bu karar ABD'den övgü alırken, bunun diğer ülkeleri Hizbullah'ın tamamını terör örgütü ilan etmeye teşvik ettiği kaydedildi.  

ABD Dışişleri Bakanlığı Baş Sözcü Yardımcısı Cale Brown, Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Letonya, ABD'nin Hizbullah’a yaptırım uygulanmasını desteklemektedir ve Hizbullah ile bağlantılı bireylere ulusal seyahat yasağı koymaya hazır olduğunu ifade etmiştir."

Brown, düzenlemenin "Hizbullah'a ve İran'daki destekçilerine yeni döneme dair güçlü bir mesaj gönderdiğini" sözlerine ekledi.

ABD'li yetkili, "Hizbullah ajanları artık Avrupa topraklarından operasyon yapamayacak ve Avrupa Birliği, Hizbullah'ın sözde askeri ve siyasi kanatları arasındaki yanlış ayrımın oluşturduğu boşlukları kapatarak, bu konuda bir dizi Avrupa hükümetlerini izleyecektir" dedi.

ABD, geçtiğimiz aylarda İran destekli grubu finansal olarak sıkıştırmak amacıyla çok sayıda Hizbullah üyesine yaptırım uygulama kararı aldı.

ABD ekim ayında, Hizbullah'ın İran'la mali bağlantıları ve üç önemli finansör olarak belirlediği Muhammed Kasir, Muhammad Kasım Al Bassal ve Ali Kassir hakkında verilecek bilgiler için 10 milyon dolarlık bir ödül açıkladı.

ABD geçen ay da, Lübnanlı tanınmış siyasetçi Gebran Bassil'e Hizbullah’la olan bağları nedeniyle yaptırımlar uygulayacağını açıkladı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın damadı olan Bassil, yaptırımların adaletsiz olduğunu ve Hizbullah ile bağlarını koparmayı reddetmesinin siyasi nedenlerden kaynaklandığını savunmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir