• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Suriye anayasasına ilişkin yeni müzakere turu bugün düzenleniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen dün, Suriye anayasasının hazırlanması ve ülkede dokuz yıldan fazla süredir yaşanan çatışmaya son verilmesine ilişkin müzakerelerde ilerleme sağlanması için baskısını artırdı. Bugün Cenevre'de yeni bir müzakere turu başlayacak.

AFP’nin haberine göre video konferans ile açıklamalarda bulunan Pedersen şunları söyledi:"İlerleme görmek istiyoruz. Önümüzdeki hafta iyi olacağını umduğum kapsamlı müzakereler düzenlenmesini bekliyorum. Böylece biraz daha ilerleyebilir, ardından da Ocak ayında anayasal ilkeler üzerine müzakerelere başlayabiliriz."

Son haftalarda Şam'ın müttefiklerini, Tahran ve Moskova, muhalifler destekleyen Ankara'yı da kapsayan yoğun diplomatik ziyaretler gerçekleştirdiğini açıklayan Pedersen, "Açık bir uluslararası destek, yapmakta olduğumuz iş için kritik derecede önem taşıyor. Desteğin gelmekte olduğunu söylemekten memnuniyet duyuyorum" dedi. Anayasa Komitesi müzakerelerinin ne zaman sona erdirileceğinin henüz belli olmadığını dile getiren Pedersen, görevinin müzakere yolunun yeni bir anayasa temelinde seçimlere götürülmesini gerektirdiğini sözlerine ekledi. Aynı zamanda, "tutuklular ve göz altına alınanlar üzerinde bir anlaşmaya varmanın müzakerelerin ilerlemesi için şart sayıldığını" vurguladı.

Geçen yıl Eylül ayında kurulan mini Anayasa Komitesi’nin yürüttüğü çalışmalar, gündemdeki anlaşmazlıklar ve Kovid-19 salgını nedeniyle engellerle karşılaştı. Ağustos ayında somut ilerleme getirmeyen üçüncü tur görüşmeler yapılmıştı. Ekim ayında düzenlemesi planlanan dördüncü tur ise gündem üzerine uzlaşma sağlanamaması nedeniyle ertelenmişti.

BM desteğini alan barış görüşmelerinin bir türlü sonu gelmeyen turları, hem savaşın sona erdirilmesi yönünde başarı sağlamadı hem de Rusya ile Türkiye liderliğindeki paralel müzakerelerin gölgesinde kaldı.

Anayasa Komitesi, Suriye hükümetinden, muhalefet grubu ile farklı dini, etnik ve coğrafi arka plana sahip bağımsız kişilerden ve sivil toplum gruplarından 50’şer kişilik temsilciden, 150 kişiden oluşuyor.

Komitenin katılımcılar tarafından onaylanan tüzüğü ve önceliklerine göre 45 kişilik küçük bir grup ise öneri hazırlamakla görevli.

Yüzde 75 oranındaki karar alma eşiği, hiçbir bloğun tek başına Anayasa Komitesi’nin sonuçlarını değiştiremeyeceği anlamına gelse de söz konusu öneriler daha sonra 150 üyeden oluşan geniş bir heyet tarafından tartışılıp onaylanıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir