Polis şiddetini protesto edenlere gazlı müdahale
Siyahi müzisyen Michel Zecler'in polis şiddetine uğraması ve güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan yasa tasarısı, başkent Paris başta olmak üzere Fransa'nın birçok yerinde protesto edildi. Polis eylemlere gazlı müdahalede bulundu.
Fransa sokakları polis şiddetini protesto eden eylemlerin adresi oldu. Başkent Paris’te toplanan eylemciler, Afrika kökenli müzik yapımcısı Michel Zecler’e yönelik polis tarafından uygulanan şiddetini protesto etti.
Göstericiler, görüntülerinin basına sızması ve göçmen kampını dağıtmak isteyen güvenlik güçlerinin kendilerini görüntüleyen basın mensuplarını darp etmesinin ardından gösterilerde, polisin orantısız güç kullanımına tepki gösterip, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'ı istifaya çağırdı.
İşçi sendikaları, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları, göçmen dernekleri ve öğrencilerin de destek verdiği gösteri yürüyüşü, Republique Meydanı ve Bastille Meydanı arasında gerçekleşti.
PARİS SOKAKLARI GERİLDİ
Bastille Meydanı’nda, radikal sol gruplar ve polis arasında kısa süreli arbede yaşandığı ve polisin kendisine taş atanlara göz yaşartıcı gaz sıkarak yanıt verdiği bildirildi.
Başkent Paris'teki gösteriye yaklaşık 46 bin kişi katıldı. Polis, aşırı grupların Bastille Meydanı’nda bir banka ve lokantayı kundaklama girişiminin ardından tazyikli su sıkarak göstericileri dağıttı.
Meclis ve Senato’da grubu bulunan sol parti temsilcilerinin de aralarında olduğu göstericiler, tasarının ifade özgürlüğü ve hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu görüşünü dile getiren pankartlar taşıdı.
Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter'dan Zecler'e saldırı görüntülerinin kabul edilemez olduğunu ve kendilerini utandırdığını açıklarken, müzik yapımcısına şiddet görüntülerine ilişkin ifadeye çağrılan 4 polis gözaltına alındı.
O YASA TASARISINDA NE VAR?
Hükümetin yürürlüğe koymaya hazırlandığı tasarı, bir polis memurunun veya bir jandarmanın "yüzünün görüntüsünü veya diğer kimlik unsurlarını" paylaşanların 1 yıl hapis ve 45 bin euro para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.
Tepkilerin artması üzerine Başbakan Jean-Castex, güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan tartışmalı tasarının 24. maddesinin yeniden yazılması için bağımsız komisyon oluşturulacağını açıklamıştı.