• DOLAR 34.651
  • EURO 36.413
  • ALTIN 2925.922
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman'daki çiftçileri buğday ekme telaşı sardı. Yağmurun yağmasını fırsat bilen çiftçiler buğday ekimi için erkenden tarlalarını sürerek ilk hazırlıklarını yapmaya başladılar.

Buğday ekimi nedeniyle ilk tohumu atmak için tarlalarını süren çiftçiler, artan girdi maliyetlerinden dolayı umudunu üründen iyi verim elde etmeye bağladı.

“Masrafların altından kalkamıyoruz”

Covid-19 gölgesi altında buğday ekimine başladıklarını söyleyen çiftçi Sameddin Atlak, “Buğday ekimi için ilk önce tarlamızı sürdük. Ardından gübremizi, şu anda da buğdayımızı ekiyoruz. Buğday ekiminden sonra traktörle çift süreceğiz. Bu yıl hâlâ istediğimiz gibi yağmur yağmadı. Şimdi kuru havada buğdayımızı ekiyoruz. Eğer birkaç güne yağmur yağmazsa sulamayı kendimiz yapacağız. Bu yıl ekim için buğday tohumunun kilosunu 2,50 kuruşa aldık. Geçen yıl gübrenin torbasını 80 liraya alıyorduk. Bu yıl 130 lirayı geçmiş. Biz bu masrafların altından kalkamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İş yapamayacak hale geldik”

Tarlaları hazine arazisi olduğu için devletten herhangi bir destek alamadıklarını ifade eden Atlak şöyle devam etti:

“Geçen yıl bu tarlamız baraj suyu altında kaldığından dolayı bir kilogram buğday bile alamadık. Devlet bize ektiğimiz tohumun bile parasını vermedi. Tarlamızı başkası kendi adına aldığı için arazimiz hazine arazisi gözüküyor. Arazimiz tapulu olmadığından dolayı devletten de herhangi bir destekte alamıyoruz. İşimiz çiftçiliktir, hükümetten isteğimiz mazot ve gübre fiyatlarının indirilmesidir. Fiyatlar o kadar yükselmiş ki iş yapamayacak hale geldik.”

“Buğday ve gübre fiyatlarına yüzde 50 zam geldi”

Buğday ekmeye başladıklarını belirten bir diğer çiftçi Harun Atlak, “Geçen sene de burada buğday ekmiştik fakat Ilısu Barajı’nın altında kaldığından dolayı tarlamızdan ürün alamadık. Bu sene her şeye rağmen yine tarlamızı ekiyoruz. Fakat buğday ve gübre fiyatlarına geçen yıla nazaran yüzde 50 oranında bir zam geldi. Geçen sene gübreyi 80 liraya alırken, bu yıl en uygununu 120 liraya aldık. Masraflarımızda gittikçe artıyor. Mazot fiyatları da almış başını gidiyor. Her şeye rağmen yine de ekimimizi yaptık. Bu sene baraj suyu tarlamıza geldi mi bu ekimden faydalanmayacağız. Şayet gelmese inşallah tarlamızın faydasını göreceğiz.” dedi.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız