Konuşmalarınızı sürekli dinliyorlar mı?
Her geçen gün yaygınlaşan dijital asistanları telefonumuzda, evimizde, arabalarımızda kullanıyoruz. Peki, dijital asistanlar konuşmalarımızı sürekli dinliyor mu?
TEKNOLOJİ SERVİSİ
Her geçen gün yaygınlaşan dijital asistanları telefonumuzda, evimizde, arabalarımızda kullanıyoruz. Konuşarak iletişim kurduğumuz dijital asistanlar bizim için internette arama yapıyor, gitmek istediğimiz yer için yol tarifi veriyor ya da bizim için alışveriş listesi oluşturuyor. Ancak kullanıcıların bu uygulamaların güvenilir olup olmadığı, özellikle sesle komut verilen dijital asistanların konuşmalarını sürekli olarak dinleyip dinlemediği konusunda endişeleri var.
Dijital asistanlar belirli kelimeler ile aktif hâle geçiyor. Şu an en sık kullanılan dijital asistanlardan Google Asistant, “OK, Hey ya da Hi Google”; Apple Siri, “Hey, Siri”; Amazon Alexa, “Alexa, Amazon, Echo, Computer”; Microsoft Cortana ise “Cortana” denildiğinde uyku modundan çıkıp sizi dinlemeye başlıyor.
Northeastern Üniversitesi ve Londra Kraliyet Kolejinden bilim insanları, dijital asistanların aktif olmadığı zamanlarda kullanıcıları dinleyip dinlemediğini belirleyebilmek için bir araştırma yaptı.
Araştırmacılar bunun için çok fazla diyalog içeren 12 tane popüler TV dizisi seçti ve bu dizilerdeki konuşmalar sırasında dijital asistan uygulamalarının aktif hâle geçip geçmediğini belirledi. Sonuçta deneyde kullanılan dijital asistanların hiçbirinin sürekli olarak kullanıcıların seslerini kaydettiğini gösteren kanıtlara ulaşılamadı. Ancak cihazların kısa süreliğine olsa da sık sık hatalı olarak aktif hâle geçtiği belirlendi. Cihazlar hatalı olarak uyku modundan çıktıktan sonra aktif şekilde kaldıkları süre ise 8-10 saniye arasında değişiyor.
Dijital asistan uygulamalarının hatalı olarak aktif hâle geçmesini sağlayan en belirgin iki sebep ise konuşmanın net olmaması (örneğin ana dili İngilizce olmayan bir kişinin İngilizce ifadeleri doğru şekilde telaffuz edememesi) ya da konuşan kişinin cihaza uzak olması nedeniyle cihaza ulaşan ses düzeyinin düşük olması.
Ayrıca araştırmacılar dijital asistan uygulamalarının uyku modundan çıkmasını sağlayan gizli bir kelime olduğu ile ilgili de bir kanıt bulamadıklarını söylüyor.
Bilgisayar korsanlarının ya da dolandırıcıların dijital asistanlara erişmesi kredi kartı bilgilerinize, internet şifrelerinize ya da kişisel bilgilerinize ulaşmalarını sağlayabilir. Bu nedenle diğer teknolojik cihazları ya da uygulamaları kullanırken olduğu gibi dijital asistan uygulamalarının gizlilik ve güvenlik ayarlarını kontrol etmeyi unutmayın.
Kaynak, BilimGenç