• DOLAR 35.498
  • EURO 36.46
  • ALTIN 3041.45
  • ...
Yarın ilk cemre düşüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Yurdun Batısı ve Güneyi, baharı karşılamaya hazırlanıyor. Ancak Doğu Anadolu`da çetin kış şartları etkili oluyor. Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen, Arapça `ateş halinde`, `yanmış halde` veya `kor` anlamına gelen ve ısınmayı ifade eden cemrelerin ilki 20 Şubat`ta havaya düşecek.

 

Anadolu`da yaygın olarak kullanılan geleneksel halk takviminde yıl, `kasım günleri` ve `Hızır günleri` olarak kış ve yaz diye ikiye bölünüyor. Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasım`da başlıyor ve 179 gün sonra 5 Mayıs`ta sona eriyor. Kasım günleri, 4 yılda bir şubat ayı 29 çektiği zaman 180 gün oluyor.

 

Hızır günleri ise 6 Mayıs`ta başlıyor ve 7 Kasım`a kadar 186 gün sürüyor. Cemrelerin düşmesi, Kasım günlerinden Hızır günlerine, başka bir ifadeyle kıştan bahara geçişin sembolleri olarak gösteriliyor. Halk takvimine göre, Kasım günleri 100. güne yani miladi takvimde 15 Şubat`a geldiğinde artık kış hükmünü kaybetmeye başlıyor  ve bu tarihten 5 gün sonra ilk cemre düşüyor. 20 Şubat`ta havaya düşen cemrenin soğuk havayı yere indirdiği kabul ediliyor.

 

İlk cemreden bir hafta sonra, 27 Şubat`ta ikinci cemre suya düşüyor ve suları ısıtıyor. Üçüncü ve son cemre de 6 Mart`ta toprağa düşüyor ve kır çiçekleri kendisini gösteriyor. (Yusuf Çevlik-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir