• DOLAR 34.649
  • EURO 36.384
  • ALTIN 2932.005
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Covid-19'a karşı alınan tedbirlerden olumsuz etkilenen meslek kollarından birisi de servis taşımacılığı yapan okul servis şoförleri oldu.

Okul servislerinin 15 Mart'tan itibaren tamamen durmasıyla birlikte bu sektörde çalışan insanlar ciddi anlamda zarara uğradı. 

Servisçiler, çalışmadıkları dönem boyunca hiçbir gelir elde edemedikleri gibi, 2020-2021 öğretim yılı döneminde kontak kapatarak yaklaşık 8 ay gibi uzun bir süre araçlarını garajda bekletmek zorunda kaldı.

Ankara, İzmir, İstanbul ve benzeri batı şehirlerinde imkanların fazla olduğunu bu nedenle servisçilerin farklı sektörlerden de istifade edebildiklerini belirten servisçiler, Siirt'te ise böyle bir imkanın olmadığına dikkat çekti.

Yaklaşık 8 aydır kontak kapatan okul servis şoförleri, sektördeki sorunların çözümü ve esnafa destek verilmesi konusunda hükümete çağrıda bulundu.

"Vergi borçları araba kredileri ve araç bakımlarını dahi yapamaz hale düştü"

"8 aydır 15 arkadaşım ve ben işsiziz, herhangi bir gelirimiz yok, arkadaşlarımız araçlarını satışa sundu." Abidin Kadir Koçyiğit, vergi borçlarını ve araba kredilerini ödeyemediklerini hatta bakımlarını dahi yapamaz hale düştüklerini kaydetti.

Koçyiğit, "Mart 2020 tarih itibarı ile alınan tedbirler kapsamında tüm okullar kapatıldı. Siirt’in konumu itibarı ile servis şoförlüğü haricinde bir gelirimiz yok. Ne bir fabrikamız ne de kurum ihalelerine girip taşımacılık yapma gibi bir olanağımız var. Sadece öğrenci taşımacılığında geçinen insanlarız. 2020-2021 eğitim yılının başlamasını beklerken kısmi olarak açıldı. Bir nebze olsun borçlarımızın bir kısmını azaltır, biraz rahatlama sağlarız diye düşünürken 5 hafta sonra okullar yeniden kapandı."

"Vergi, BAĞKUR, araç muayene ve araç sigortalarının ertelenmesini istiyoruz"

Devletten, okulların açılacağı zamana kadar kredi, vergi, BAĞKUR, araç muayene ve araç sigortalarının ertelenmesini isteyen Koçyiğit, bu borçları ödeyebilme imkânlarının olmadığını yetkililerin ise seslerini duymalarını istedi.

Koçyiğit, şöyle konuştu:

Arabalarımızı satalım, başka bir iş yapalım düşüncesine girdik. Çünkü bir gelirimiz yok, gelirimiz olmadığı gibi giderlerimiz devam ediyor. BAĞKUR, araç vergileri, araç muayenesi, araç sigortası beklemiyor. Herhangi bir para kaynağı da bulamıyor, bir destek de bulamıyoruz. Bu nedenle iş bırakma noktasına geldik. Başka bir iş bulamazsak para da kazanamıyor, çoluk çocuğumuza ekmek götüremiyoruz. İnşallah sesimiz duyulur, çünkü çok çaresiz durumdayız.

15 yıldır servis taşımacılığı yapan Can Güney de, "Çok çaresiz durumdayız, o kadar çaresiziz ki eve gidesimiz yok." diyerek annesinin emekli maaşı ile geçindiğini ve bu paranın da ancak evin elektrik, doğalgaz ve kira giderine yettiğini kaydetti.

 

"Çocuklarım benden harçlık isteyecek diye korkuyorum"

Güney, "Bir arkadaşımdan 50, ondan 100 TL ’derken beni gören arkadaşlarım yolunu çevirir oldu. Acaba benden borç para mı isteyecek? Düşüncesine kapılıyorlar. Çocuklarım benden harçlık isteyecek diye korkuyorum. İki gündür şirketten ayrılmıyorum, sabah saat 6’da işe gidiyormuş gibi evden çıkıyorum, akşam çocuklarım yattıktan sonra gece eve dönüyorum çünkü çocuklarıma harçlık bile verecek gücüm kalmadı. Annemin aldığı emekli maaşı ile geçiniyoruz. Kiramı, elektriğimi, doğalgazımı veriyorum. Ailemin benden beklentileri var ama elim kolum bağlı. Aracım garajda yatıyor. 8 aydır boştayız, ne yapacağımızı şaşırdık. Eve gidesim yok. Hanım arıyor meşgule atıyorum, İŞKUR’a gidiyorum tamam deyip vaatlerde bulunuyorlar ama almıyorlar ki. Her şey torpil olmuş. Yıllardır servis şoförlüğü yapıyorum, bu işi de bırakamıyorum. O kadar psikolojik sorunlarım var ki ne yapacağımı bilemiyorum. Göç edip gitmeyi düşünüyorum ama arkamda çocuklarımı bırakıp gitmek istemiyorum. Böyle giderse eşimden, çocuklarımdan olacağım. Allah sonumuzu hayretsin." diye konuştu.

Son 8 ayda pandemiden dolayı çok sıkıntı çektiklerini ifade eden Vezir Baytekin, işi bırakma noktasına geldiklerini ifade etti.

Tanıdıklarından borç alarak geçimini sağladığını belirten Baytekin, "Moral olarak çöküntü içerisindeyiz, ne yapacağımızı şaşırmışız. Devletten bir destek bekliyoruz. Kredi, araba sigortaları, fenni muayene olsun onların ertelenmesini istiyoruz." dedi.

"Siirt Belediyesinde yaşadığımız plaka sıkıntısı cabası"

Mehmet Erken ise yetkililerden şu taleplerde bulundu: "Devletten bize para verin diye bir beklentimiz yok. Her şeyi devletten beklemiyoruz ama en azından kredi ötelemeleri yapılabilir. Esnaf kefaretten kredi talebinde bulunurken zorluk çıkarmamaları, en azından 3 kefil istememeleri gerekir. Halk Bankası bile artık şoförlere kredi kartı bile vermiyor. Siirt Belediyesinde de ayrıca yaşadığımız plaka sıkıntısı cabası. Hiçbir yetkili bu belediye meclis kararı ile iptal edilen plakalarla ilgili bizimle ilgilenmiyor, kale almıyor, sorunlarımızı çözmeye yönelik hiçbir adım atmıyorlar." (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız