• DOLAR 35.367
  • EURO 36.512
  • ALTIN 2999.93
  • ...
Eğitim sendikaları tedbirler alınarak yüz yüze eğitimin devam etmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2020-2021 eğitim ve öğretim dönemi, yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında TRT EBA, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve canlı dersler kullanılarak uzaktan eğitim yoluyla 31 Ağustos'ta başlatılmıştı. 13 Kasım Cuma günü ise son ders zilinin çalmasıyla eğitim- öğretim yılının ilk ara tatili başladı.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, Covid-19 salgını gölgesinde geçen 2019-2020 eğitim sezonunun 2’inci dönemi ve 2020-2021 eğitim sezonun 1’inci dönemini İLKHA’ya değerlendirdi.

“Öğrencilerin sosyo-ekonomik durumundan kaynaklı aksaklıklar oldu”

Pandemi sürecinde yapılan uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini hiçbir zaman tutmayacağının açıkça görüldüğünü belirten Gök, “Pandemi sürecinde olağan dışı uygulamalar gerçekleşti. Hepimiz hiçbir eğitim sisteminin, yüz yüze eğitimin yerini tutmayacağını gördük. EBA ve Zoom üzerinden de dersler işlendi ve bir çok alternatifler üretilmeye çalışıldı. Ancak bu süreçte bir takım aksaklıklar oldu. Öğrencilerin sosyo-ekonomik durumundan kaynaklı aksaklıklar oldu. Bilgisayarı olmayan çocuklar oldu. Bir evde aynı anda beş tane çocuğun EBA’ya girmeye çalışması çeşitli sorunlara yol açtı.” dedi.

Pandemi nedeniyle dünya genelinde her 10 öğrenciden 9’unun bu süreçten etkilendiğini belirten Gök, öğrenciler gibi okul yöneticileri ile öğretmenlerinde bu süreçten olumsuz etkilendiğine dikkat çekti.

“Bütün aksaklıklara rağmen bir dönemi geride bıraktık”

Gök, “Öğretmenlerimizin sorunların üstesinden gelebilmesi için yürüttükleri olağanüstü bir çaba ile karşı karşıya kaldı. Buna rağmen aksaklıklar oldu. Bütün bu aksaklıklara rağmen bir dönemi geride bıraktık. Şu anda ara tatildeyiz. Bütün öğrencilerimize zihin açıklığı diliyorum. İnşallah önümüzdeki süreç maskelerimizden kurtulduğumuz ve yüz yüze eğitime başladığımız bir dönem olur. Bütün bu aksaklıklara rağmen eğitim camiasının yoğun çabasını bütün ülke gördü. Gerçekten eğitimcilerimiz fedakârca bir çalışma yürüttü. Hepsini tebrik ediyorum. Çünkü eğitimcilerimiz bir taraftan eğitimle uğraşırken bir taraftan filyasyon ekiplerinde görev alındı. Okullar açılmasına rağmen okul yöneticileri ve öğretmenlerimiz filyasyon ekiplerinde görev verildi.” ifadelerini kullandı.

“Pandeminin gölgesinde eğitim devam edecek gibi gözüküyor”

Pandemi sürecinde herkesin olumsuz etkilendiğini anımsatan Gök, “Toplum olarak bu salgın sürecinin üstesinden gelmemiz lazım. Bu yüzden de hepimizin sorumlu ve bilinçli davranmalıyız. Maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uymamız gerekiyor. Zorunlu olmadıkça topluluk halinde hareket etmemiz gerekiyor. Kalabalık alanlara girmemiz gerekiyor. Hiç olmazsa sağlık çalışanlarına bu noktada destek olmamız gerekiyor. Pandeminin gölgesinde hayat bir şekilde devam edecek gibi görünüyor ve pandeminin gölgesinde eğitim de devam edecek gibi gözüküyor.” şeklinde konuştu.

Gök, uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin her birinin ayrı ayrı önemi daha farklı bir biçimde görünür hale geldiğini belirtti.

“Bu süreçte okulların kapalı kalması da açılması da sorun”

Covid-19 vakalarının arttığı bir dönemde okulların açılmasını “sürü bağışıklığı” olarak değerlendiren Gök, şunları söyledi:

“Pandemi sürecinde okulları açmak demek bir nevi sürü bağışıklığına geçmek demektir. Çünkü çocuk okula gelirken evden virüs getirebilir veya virüsü okuldan alıp eve götürebilir. Toplumumuzun yüzde 90’ının çocuğu eğitimin içerisinde yer almaktadır. Dolayısıyla okulları açtığımızda toplumla bir şekilde öğrencileri iletişim haline sokuyoruz. Bu süreçte okulların kapalı kalması da açılması da sorun. Çünkü bir taraftan kafeteryalar, restoranlar, düğün salonları ve eğlence merkezleri açık. Bu tür yerler açıkken okulların kapalı olması da insan mantığına yatmıyor. Okullar açıldı ve devam ediyor. Bir nevi sürü bağışıklığına geçtik. Sürü bağışıklığına geçtiysek herkes kendi kapısının önünü temizleyecek. Yani herkes kendisini koruyacak. Herkes annesini, babasını, yaşlılarını ve kronik hastaların koruyacak. Çünkü artık bu şekilde tedbir almamız gerekiyor. Şu an gerek ekonomik anlamda gerekse sosyal anlamda alınması gereken tedbirlerin başında bu geliyor.”

“Çocuklarımızın eğitimden geri kalmaması gerekiyor”

Öğretmen ve öğrencilerin okuldan uzak kalmak istemediğini belirten Gök, “Dünyanın her tarafında okullar açıksa bizim çocuklarımızın da eğitimden geri kalmaması gerekiyor. Dolayısıyla burada sağlık ile eğitim arasında bir tercih yapma derecesine getirildik. Sağlıkçılarımız desteklenerek ve gerekli her türlü tedbirleri alarak, maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edip okulları açmamız ve devam etmemiz lazım.” diye konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir