• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Esnaf adil hak istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN-Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Gazan, esnafın derdinin çözülmesi gerektiğini ifade etti. SGK`dan norm birliği istediklerini ifade eden Gazan, \"Esnaflar olarak bizde 7 bin 200 günde emeklilik istiyoruz. Bunun için SGK`dan adalet istiyoruz\" diye konuştu.

 

Esnafın en büyük dertleri arasında emekli olabilmek için 9 bin gün olan hizmet süresinin uzunluğu var. Daha fazla prim ödenmesine rağmen emeklilikte ise alınan maaşlar yine esnafları memnun etmiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu`nun norm birliği sağlamak amacıyla tek bir şemsiye altında toplandığını belirten esnaf ve sanatkarlar, buna rağmen özel sektör çalışanlarının prim günleri ile kendileri arasında büyük fark olduğunu ve bu mağduriyetinin hala devam ettiğini kaydetti.
Zor şartlar altında çalıştıklarını ve primlerini bir çok esnafın yatıramadığını belirten esnaf SGK`dan eşitlik istiyor.

 

\"Haksızlık giderilmeli\"
Esnaf ve sanatkarların, satış yapar da para kazanırsa primlerini kendilerinin ödediğini kaydeden Gazan, \"Esnaf ve sanatkarın emekli olması için de 9 bin gün prim ödemesi gerekiyor.Norm birliği olacaksa prim sayısının 7 bin 200 güne indirilmesi gerekli. Aynı dengesizlik emekli maaşlarında da yaşanmaktadır. Uzun süre prim ödenmesine rağmen karşılığında en düşük emekli maaşını esnafımız almaktadır\" dedi.

 

Esnaf ve sanatkarlar olarak sağlık hizmeti alma konusunda kendilerine eşit davranılmadığına dikkat çeken Gazan, şöyle devam etti: \"Diğer sigortalılarda olduğu gibi prim borcu olsa da sağlık hizmetinin verilmesi gerekli. Eğer 60 günden fazla prim borcu olduysa sağlık hizmetinden yararlanamıyor.

 

Ama alamadığı hizmetin karşılığını ise faiziyle ödüyor. Prim borcunun tahsil edilmesi, sosyal güvenlik kurumlarının görevi olduğuna göre, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı, prim borcu ile ilişkilendirilmemelidir.\"

 

`Kadın esnaf unutulmamalı`
Kadın esnaf ve sanatkârların da işçi kadın sigortalılarda olduğu gibi doğum borçlanması yapabilmelerine imkân sağlanmasını istediklerini anlatan Gazan, kadın esnafın unutulmaması gerektiğini vurguladı. Kadın işçilere verilen doğum borçlanması hakkının kadın esnafa da verilmesi gerektiğini belirten Gazan, \"Şu an gündem olan çocuk başına verilmesi planlanan teşviklerden de tüm kesimler eşit olarak yararlanmalı ve esnaf- işçi ve memur ayrımı yapılmamalıdır\" ifadelerini kullandı. (Masum Erden-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir