Havaların soğumasıyla aktarlarda yoğunluk başladı
Sonbahar mevsimiyle birlikte havaların soğumaya başlamasıyla bağışıklık sistemini güçlendirmek, gripten ve soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşlar, bitkisel ve doğal ürünlerin satıldığı aktarların yolunu tutuyor.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla vücut dirençlerini korumak için vatandaşların bitkisel, doğal ve baharat tüketimini arttırdığı gözlemlendi. Havaların soğuması nedeniyle zencefil, zerdeçal ve kekik ile zahter başta olmak üzere diğer bitkisel ürünlere olan ilginin arttığı ifade ediliyor.
Bitkisel ürünlerin akciğer rahatsızlıkları, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok sağlık problemine karşı yararlı olduğu bilinirken kan dolaşımını hızlandırmak ve daha dinç olmak için çeşitli baharatların tüketimi de arttı.
Covid-19 salgının yanı sıra havaların iyice soğumaya başlamasıyla birlikte mevsim değişikliğine bağlı gribal hastalıklar da baş göstermeye başladı. Vatandaşlar gribal hastalıklardan korunmak için soluğu aktarlarda alırken aktarlar da soğuk havalar ile birlikte işlerinin arttığını belirterek müşterilerine özel hazırlanmış bitkisel ürünleri sunuyor.
Gaziantep'in Tarihi Almacı Pazarı’ndaki aktarlar, vatandaşların soğuk havalarda hasta olmamak için bitkisel ürünler aldıklarını ve soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara karşı doğal tedavi imkanı sunan aktarları tercih ettiklerini ifade ettiler.
Aktarlar, bitkisel ürünler alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda vatandaşları uyararak özellikle toz haline getirilen bazı ürünlere farklı maddeler katıldığını, vatandaşları böyle bir durumla karşılaşmamaları için güvenilir yerlerden alışveriş yapmaya ve kaliteden vazgeçmemeye davet etti.
Soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara yakalanan birçok kişinin, kışın aktarların yolunu tuttuğunu belirten aktar Erhan Tabur, soğukların başlamasıyla birlikte yoğunluğun başladığını ve vatandaşların özellikle kış aylarında bitkisel ürünlere rağbet gösterdiğini söyledi.
Tabur, sonbahar mevsiminde soğuk algınlığı ve Covid-19 salgınından korunmak isteyen vatandaşların aktarlara büyük ilgi gösterdiğini belirterek, “Şu anda en çok zerdeçal, zencefil, kekik, adaçayı hibiskus gibi bitkisel ürünler mevsimsel geçişlerden dolayı gerek bağışıklık sistemine gerekse sağlık olarak daha faydalı olduğu için çok tercih ediliyor.” dedi.
“En çok taze zencefil satılıyor”
Zencefil, zerdeçal, kekik ve tarçın gibi ürünlerin çok tüketildiği bu dönemde müşterilerin nelere dikkat etmesi gerektiği hususunda bazı uyarılarda bulunan Tabur, “Bitkisel ürünleri alırken taze ve orijinal olmasına dikkat edilmelidir. Piyasada özellikle de son zamanlarda bitkisel ürünlere katkı hat safhada ve ucuz olsun diye vatandaşlar 3-5 liranın hesabını yapıyor. Nerede ucuz bitkisel ürünler varsa oradan almaya çalışırken eski, bayat ve karışımlı ürünleri alıyorlar. Ama bu ürünleri alırken bilindik ve sağlam ürün satan aktarlar tercih edilmelidir. Zaten tanıdık olduktan sonra herhangi bir sıkıntı olmaz. Şu an en çok taze zencefil satılıyor. Zencefil yurtdışından geldiğinden dolayı pek fazla bulunan bir ürün değil ve vatandaş zencefili çok tercih ediyor. Tazesi olmadığından dolayı toz ve kurtulmuş halinde satılıyor. Biz de zaten bu şekilde olan zencefilleri tavsiye ediyoruz. Bağışıklık sistemi ve öksürük için özellikle bu mevsimde zencefil çok önemlidir. Zencefil, Covid-19 salgını nedeniyle revaçta olan ürünlerin arasında yer almaktadır. Kekik aşırı derecede tüketiliyor. Kekik yağı ve gri adaçayına talep var. Bunun yanı sıra diğer bitkisel çaylarımız da tercih ediliyor.” ifadelerini kullandı.
“Paket ürünler pek fazla tercih edilmemelidir”
Coronavirus nedeniyle hastaneye gitmek istemeyen vatandaşların, hastalıklardan korunmanın yolunu bitkisel ürünlerde aradığını belirten Aydın Şenkaya da “Bitkisel ürünlerin yoğun olarak ve her zaman satılan aktarlardan almak daha faydalıdır. Paket ürünler pek fazla tercih edilmemelidir ve açık ürünler daha iyidir. Çünkü her zaman taze olur. Yine aktarlarda bitkisel ürünlerin fiyatı daha uygun olur. Kışın ıhlamur, zahter yeşil çay tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Kırmızı biber de bol bol kullanılmalıdır. Kırmızı biberin çok faydası var. Yine pekmez ve diğer şire ürünleri tüketilmelidir. Pekmezin kan yapıcı özelliği vardır. Özellikle çocuklara çok faydalıdır. Kış mevsimi yaklaşıyor ve genelde pekmez satılıyor. Helva ve tahin çok satılıyor. Çünkü bu yiyecekler doğal yiyeceklerdir. Bu ürünleri bol bol tüketmek gerekiyor. Ihlamur ve tarçın da içmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“Bitkisel ürünlere bu mevsimlerde yoğun bir talep var”
Vatandaşların havaların soğumasıyla birlikte doğal koruyucu bitkisel ürünlere ilgisinin arttığını ifade eden Mehmet Dal ise şunları söyledi:
“Sonbahar mevsimindeyiz, kış mevsimine de yaklaşıyoruz. Bitkisel ürünlere bu mevsimlerde yoğun bir talep var. Zahter çayına yoğun bir talep var. Deve gözü, zencefil ve zerdeçal gibi ürünler gribe çok iyi geldiğinden dolayı bayağı bir talep var. Covid-19 sürecinde ise sumak çok tercih edildi ve ediliyor. Şu anda yoğun olarak sumak da satıyoruz. Aktarlar olarak Covid-19 için sumak ve diğer gribal enfeksiyon hastalıklar için zencefil ve zerdeçal başta olmak üzere diğer bitkisel ürünleri tavsiye ediyoruz. Çünkü bu ürünler mevsimsel geçişte gribal hastalıklara çok iyi geliyor. Zahter çayını da tavsiye ediyoruz.” (İLKHA)