Bal üreticileri emeklerinin karşılığını alamamaktan dertli
Pervari Herekol Dağının 2 bin 300 rakımlı Çemê Karê Yaylasında el değmeden, doğal yöntemlerle ürettikleri balı değerinde satamayan bal üreticileri bu durumdan şikâyetçi.
Osmanlı döneminden bu yana dedelerinden kalma eski bir gelenek olarak sepet örme kovanları ile Pervari Herekol Dağının 2 bin 300 rakımlı Çemê Karê Yaylasında el değmeden, doğal yöntemlerle yılın ilk bal hasadını gerçekleştirdiklerini ifade eden Pervari Bal Kooperatifi Başkanı Orhan Korkusuz, Pervari balı adı altında satılan sahte balın önüne geçmek istediklerini söyledi.
"Hakiki Pervari balını biz üretiyoruz fakat başkaları kazanç elde ediyor." diyen Korkusuz, Pervari balının zamanında tanıtımının yapılamasından dolayı hak ettiği değerde satılamadığına dikkat çekti.
Şifa kaynağı hakiki Pervari balının elde ediliş aşamalarını anlatan bal üreticisi Musa Akın, arı kovanlarını bıraktıkları Çemê Karê Yaylasında, ışık görmeyecek şekilde üstlerini kapattıklarını, soğukların hâkim olup don düşmeye başladığı zamana kadar hiçbir şekilde müdahale etmediklerini söyledi.
"Hakiki Pervari balı tüm hastalıklara şifadır"
Hasat zamanı gelince üstünü kapattıkları kovanları açtıklarını anlatan Akın, "Ben bal üretimiyle ilgileniyorum. Bin tane bal kovanım var. Bal üretimini dedelerimiz yapıyordu, biz de onların izinden gidiyoruz. 100 yıldır biz bu kovanlarla hakiki Pervari balı elde ediyoruz. İlkbaharda bal kovanlarını yaylaya bırakıyoruz. Allah-u Teâlâ bize ne verdiyse onu alıyoruz. Dünyada bu balın üzerinde bal tanımıyoruz, çünkü bu bal tüm hastalıklara şifadır. Kim bu baldan yerse Allah şifasını veriyor." diye konuştu.
"Biz üreticiler olarak yoğun çaba gösteriyoruz ama çabamızın karşılığını alamıyoruz"
Bu yılki bal hasadının geçen yıla göre biraz daha düşük olduğunu belirten Akın, "Ama biz yine de bal hasadından memnunuz. Bizden bal almak isteyenler düşük fiyata gidiyor. Biz üreticiler olarak yoğun çaba gösteriyoruz ama çabamızın karşılığını alamıyoruz. Çünkü balımız hak ettiği değerde satılamıyor. Birçok satıcı Pervari balı adı altında malını satmaktadır ama gerçekte o bal Pervari balı değildir. Halbuki Pervari balı şifalıdır ve buraya hastır ve başka yerde de bulunmaz. Bal üreticileri olarak bize yapılan haksızlığı önlemek için bir araya geldik ve kooperatif kurduk ve üretime başladık ki kimse bizim adımıza bal satmasın ve bilinsin ki Pervari balı bizim ürettiğimiz baldır." şeklinde konuştu.
"Hakiki Pervari balını biz üretiyoruz fakat başkaları kazanç elde ediyor"
Dedelerinden kalma yöntemlerle Pervari'de 100-200 yıldır bal üretimi yapıldığını dile getiren Kooperatif Başkanı Orhan Korkusuz, Herkes en iyi balın Anzel balı olduğunu söylüyor ama Pervari balı ondan daha iyi bir baldır." dedi.
Pervari'de ilk bal üretimine dedelerinin başladığını, şimdi de kendilerinin bu işi devam ettirdiklerini belirten Korkusuz, "Pervari balı adı altında sahte bal satılıyor. Hakiki Pervari balını biz üretiyoruz fakat başkaları kazanç elde ediyor, Pervari balının eski değerine, marka haline getirmek ve tüm Türkiye'ye servis etmek için Pervari'de arıcılıkla uğraşanları olarak toplandık ve bir kooperatif kurduk. Neden herkes Anzel balı daha iyi diyor? Çünkü zamanında reklamını güzel yaptılar, ballarını tanıtmayı başardılar." ifadelerini kullandı.
"Kimse bizim adımızı kullanarak sahte bal satamayacak"
Pervari balının hem tanıtımını hem de Pervari balı adı altında satılan sahte balların önüne geçmek için kurdukları sitenin faaliyete geçeceğini ifade eden Korkusuz, herkesin organik ve el değmemiş doğal Pervari balına ulaşabileceğine dikkat çekti.
Korkusuz, "Bizim internet sitesi var ve herkes oradan bal sipariş edebilir. Baldan memnun olmayanların bize geri iade etme şansları da var. Herkes siteden bu yıl ne kadar bal üretildiğini bilecek ve yapılan her satış da belirtilecek. Bu şekilde kimse bizim adımızı kullanarak sahte bal satamayacak. Balın hasat zamanı ekim ayının 20'sinde başlıyor, kasım ayının sonlarına kadar devam ediyor. Bu tarihlerden önce piyasaya çıkan 'Pervari balı' sahtedir." dedi. (İLKHA)