2 bin 300 rakımda el değmeden üretilen Pervari balının ilk hasadı yapıldı
Pervari Herekol Dağının 2 bin 2300 rakımlı Çemê Karê yaylasında el değmeden doğal yöntemlerle üretilen kara kovan balının ilk hasadı gerçekleştirildi.
Pervari balı adı altında satılan sahte balların önüne geçmek ve Pervari balının hak ettiği değeri kazanması amacıyla Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleriyle bir araya getirilen 13 arı üreticisinin ilk bal hasadına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, video konferans yöntemiyle katıldı.
Bal hasadının bereketli ve hayırlı olmasını dileyen Bakan Pakdemirli, Bakanlık olarak bal üreticilerinin yanında olacaklarını ifade ederek, üreticilerin 3 bin kovan talebiyle de ilgileneceğini kaydetti.
Kilosunun 280 TL’den satıldığı kara kovan balı kısa sürede tükeniyor. Uzun ve yorucu uğraşlarla verilen emek, büyük sabırla beklenilen ve hiçbir el değmeden üretilen kara kovan balında, bu yıl rekolte düşük.
"Çemê Karê yaylasında ilk hasadımızı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz"
Siirt’in Pervari ilçesinde bal üreticiliği yapan ve bin arı kovanı bulunan Mehmet Zeki Akın, 6 ay boyunca kovanlara hiç müdahale etmeden organik bal üretimini gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Akın, “Bu gün ilk bal hasadını gerçekleştirmekten dolayı çok mutluyum. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile video konferans yöntemiyle balımızın hasadını gerçekleştirdik. Sepet kara kovan arılarımız, Osmanlı dönemi ve dedelerimizden kalma eski bir gelenek sepet örme kovanlarımızdır. Herekol Dağının 2 bin 2300 rakımlı Çemê Karê yaylasında ilk hasadımızı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
"Pervari’de bütün arıcıları bir araya getirmeyi hedefliyoruz"
Pervari’de arıcılarla birlikte 2 yıldır organik bal üretmek üzere projeler yürütüldüğünü belirten Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, son iki yıl içerisinde 300 bin TL tutarında projelerin hayata geçirildiğini kaydetti.
Bugün heyecanlı, keyifli ve aynı zamanda mutlu olduğunu dile getiren Demirhan, “Bu projelerin sonucunda 13 arı üreticimize ait 1000 kovanda üretimi yapılan organik balın ilk hasadını gerçekleştirdik. Pervari arıcısını bir araya getirerek, Pervari balına hak ettiği değeri kazandırmak ve gerçek Pervari balını tüm Türkiye’ye arzını gerçekleştirmek üzere bütün arıcıları bir araya getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.
"Hiçbir kimse bizim adımızı kullanarak bal satışı yapamayacak"
Pervari balı adı altında sahte bal satılmasın önüne geçmek amacıyla 13 arı üreticisinin kooperatif kurduğunu belirten Pervari Bal Kooperatif Başkanı Orhan Korkusuz, hiçbir el değmeden organik üretilen balın şifa niyetine kullanılabileceğini söyledi.
Korkusuz, "Arı kovanlarını Herekol Dağının 2 bin 2300 rakımlı Çemê Karê yaylasına yerleştiriyoruz. Arılarımız doğal bir şekilde hiçbir el değmeden bal üretiyor. Kooperatifimiz bir hafta sonra internet sitesini de kuracak ve bal ürünlerimiz oradan halka sunulacak. Kaç kilo bal üretmişiz, kaç kilo bal satılmış? Bunların detayları sitede görülebilecek ve balımız bittiğinde ise hiçbir şekilde kimse bizim adımızı kullanarak bal satışı yapamayacak.” diye konuştu. (İLKHA)