• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Pfizer/BionTech aşısı yola çıkıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pfizer’dan tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada , Alman BionTech SE firmasıyla geliştirilen deneysel coronavirüs aşısının, klinik denemelerin son aşamasında başarılı olduğu duyuruldu. 43 binden fazla gönüllüyle yapılan çalışmanın ara verilerinde de aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu görüldü. Aşının başarısının son testlerde tekrarlanması halinde bu durum birçok insanın haftalar sonra coronavirüse karşı aşılanabileceği anlamına geliyor.

Bununla birlikte İngiltere ve ABD, karar mercileri tarafından onaylanması halinde aşının yıl sonundan önce kritik durumda bulunan insanlar için kullanılabileceğini duyurdu. Pfizer’ın ABD ile 100 milyon doz, İngiltere ile 10 milyon dozluk bir aşı anlaşması bulunuyor.

YAZ AYLARINDAN BU YANA YÜZ BİNLERCE DOZ AŞI ÜRETİLDİ
Diğer yandan, pandemi öyle bir acil durum yarattı ki Pfizer de dahil olmak üzere Oxford/AstraZeneca, Sinovac ve daha pek çok ilaç şirketi, aşılarının işe yarayacaklarına dair herhangi bir kanıt bulunmadan önce dozları üretmeye başladı. Bu nedenle, Pfizer/BionTech’in yaz sonunda, üretime başladığından beri yüz binlerce doz aşısı oluştu. Belçika'nın Puurs kentinde doldurulan şişeler,  Amerika'ya tedarik sağlayan Michigan'daki Kalamazoo şehri ile Avrupa'da piyasaya sürülecek. 

Öte yandan, iki doz halinde uygulanan ve -70 derecede saklanması gereken bu aşının dağıtımının  geleneksel aşılara veya oda sıcaklığında toz halinde tutulabilenlere kıyasla daha zor olacağı düşünülüyor.  Tonlarca kuru buz, dozları gerekli sıcaklıkta tutacak ve termal sensörler bu değerli kargonun sıcaklığını sürekli takip edecek.

Her şey, Alman firması BioNTech tarafından geliştirilen yenilikçi tedavinin kalbinde yapay genetik kodu üreten 'biyoreaktör' ile başlıyor. Virüs proteinini tetikleyen ve vücudun bununla savaşmasına izin veren sentetik genetik kod, Almanya'nın Mainz kentindeki BioNTech tesisinde üretildi.

Bu aşamada üretim, Belçika'nın Purrs kentindeki Pfizer fabrikasına taşındı ve kirlenmemesi için sıvı filtrelendi. Avrupa'ya tedarik sağlayacak fabrikada flakonlara mor kapaklar yerleştirildi.

Aşının kararlı kimyasal halde olması için eksi 70 derecede ultra soğuk bir depoda tutulması gerekiyor. Pfizer, aşısının yalnızca normal buzdolabı sıcaklıklarında beş gün tutulabileceğini, bu nedenle nakliye için donmuş durumda kaldıklarını söyledi.

(NTV)

Bu haberler de ilginizi çekebilir