Tam Buğday Üretimi İçin Pratik Yöntem
Çorumlu mühendis, buğdayı kepeğiyle aynı anda öğüten değirmen üretti.
Çorumlu mühendis Yasin Özkan, toplumun sağlıklı ekmek tüketmesi için yeni bir değirmen üretti.
"Dünyada bir ilk"
İcatıyla ilgili bilgi veren Özkan, "Tam buğday unu makinesi geliştirdik firma olarak. Bu makine dünyada bir ilk olup ülkemizde de ilk defa imalatı yapılmakta ve patenti firmamıza aittir" dedi.
Değirmen, buğdayın yüzde 100`ünü un haline getirebiliyor.
Mühendis Özkan, "Buğdayın içinde ne varsa işte yüzde 80 ortalama un yüzde 18 kepek yüzde 2 ruşeymini ihtiva etmektedir" diye konuştu.
Makineyi muadillerine göre öne çıkaran özelliği ise buğdayı kepeğiyle birlikte aynı anda öğütmesi. Özkan, bu konuda şunları söyledi:
"Bu makinanın en büyük özelliği buğdaydan tek seferde un yapabilmesidir. Herhangi bir tasnifleme, eleme makinesine veya ekstradan bir öğütme makinesine ihtiyaç duymadan tek seferde un yapabilmesidir."
Sağlık ekmek
Makine ayrıca bu özelliği sayesinde sağlıklı ekmek üretilmesini sağlıyor.
Özkan, "Esmer ekmek diye adlandırdığımız ekmeklere göre de lezzetlidir. Ve içindeki kepek insan sindirimine olumlu etki etmektedir. Bunun dışında içindeki ruşeymi insan gereği ihtiyacı olan proteini almasını sağlamaktadır. Ve lif açısından insanın güçlenmesini sağlamaktadır" diye konuştu.
"Crabcut" adı verilen makinenin genç mucidi seri üretim için yardım bekliyor.