İSKİ'nin suya yüzde 25 zam teklifine İstanbullulardan tepki
İSKİ tarafından İstanbul'da suya yapılması teklif edilen yüzde 25 oranındaki zammı değerlendiren halk, üst üste gelen zamlardan bıktıklarını, zamların son bulmasını ve hükümetin bu işe el atması gerektiğini ifade ettiler.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) 2021 yılı bütçe tasarısında yer alan tarifeye göre İstanbul’da suya yüzde 25 oranında zam yapılması gündemde. Zam oranı, bugün gerçekleştirilecek İSKİ Genel Kurulu’nda görüşülerek karara bağlanacak.
Yılbaşı itibarıyla geçerli olacak zam oranlarına ilişkin İLKHA muhabirine konuşan İstanbul halkı, sürekli olarak yapılan zamlardan bıkıp usandıklarını, maaşlara küçük oranlarda zam yapılmasına rağmen faturalara ve diğer temel ihtiyaçlara büyük oranda zam yapıldığını, bununla bağlantılı olarak hayat pahalılığının sürekli arttığını ve ezilen tarafın hep halk olduğunu söylediler.
"Zam yapılmamalı, hatta fakirlerden hiç para alınmamalı"
Suya kesinlikle zam yapılmaması gerektiğini söyleyen Tayyip Uyanık, "Elhamdülillah her yerde suyumuz bol, neden zam olsun ki? Hatta çok fakir olanlardan hiç para alınmamalı. Her mahallede muhtar var, STK'lar var. Bu kurumlar fakir olanları araştırıp tespit ederek fatura parası alınmaması için harekete geçmeli." dedi.
"Her şeye zam, yeter artık!"
Yapılması planlanan zammı hiç iyi karşılamadığını belirten ve artan hayat pahalılığından şikayetçi olan Mustafa Çelik, "Tüketim bedeli haricinde vergilerle birlikte faturalarımız kabarıyor. 50 lira ödememiz gerekirken 80-90 lira ödüyoruz. Zam zam bıktık artık. Hükümetin bu işe artık el atması gerekir. Ekmek 2 lira olmuş. Her şeye zam, yeter artık! Hükümet çalışıyor ama hayat pahalı. Hükümetin buna dur demesi gerekir. Geçen 100 lira ile pazara gittim, file bomboş geri döndüm. Her şey 5 lira. Palamut 25, hamsi 35 lira. Vallahi 25 liraya balık aldım ama hanımla doymadık." diye konuştu.
"Kirayı veremiyorum kaldı ki elektrik ve suyu nasıl vereceğim"
Yaşanan durumun göz önünde olduğunu ve birçok faturasının üst üste ödenmemiş şekilde evde durduğunu ifade eden Aydın Katan, "Ben emekliyim ve 2 bin lira para alıyorum. Kirayı veremiyorum, kaldı ki elektrik ve suyu nasıl vereceğim. Kendimizi bankalara kaptırmış durumdayız. Başka çaremiz yok." şeklinde konuştu.
"Mart ayına ait faturam hâlâ ödenmemiş"
Yakın zamanda hem elektriğe hem de doğalgaza yüzde 30 zam yapıldığını, yeni bir zam daha yapılırsa halinde geçinmenin çok zor olacağını vurgulayan Ömer Oğur, şunları kaydetti:
Zam mı olacak? Daha birkaç ay önce zam oldu. Ben de zam olacağını ilk defa sizden duydum. Zaten birkaç ay önce hem elektriğe hem de doğalgaza yüzde 30 zam oldu. Bir zam daha yapılırsa geçim çok zor olur. Zaten geçinemiyoruz, para yetmiyor, ev kira. Benim mart ayına ait faturam hâlâ ödenmemiş. Mat ve nisan ayı arasında 250 lira fatura gelmiş. Faturaya itiraz ettim ama reddedildi. Harcamadığım kadarını bana fatura etmişler. Harcamadığım bir şeyin faturasını neden ödeyeyim?
"Faturalara çok, maaşa az zam yapılıyor"
Yaşanan gelişmelerden hep vatandaşın etkilendiğini söyleyen Orhan Atmaca da "Hep ezilen biziz. Ben Tekirdağ'da oturuyorum, aynı sıkıntıları orada da yaşıyorum. Faturalarla, maaşlara yapılan zamlarla hep ezilen biz oluyoruz. Ekmeğe yüzde 33, otobüse yüzde 33, suya yüzde 25 zam yapılmış. Bizim maaşımıza yüzde 5 zam geliyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)