• DOLAR 32.443
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2448.629
  • ...
Vatandaşlar saat muayene ücretlerinin kullanıcıya yansıtılması kararını doğru bulmuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamındaki periyodik muayene hizmetleri özelleştirme kapsam ve programına alındı. Karara göre, halen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan tüm ölçü aletlerinin belirli sürelerle yapılması zorunlu olan muayeneleri, özelleştirme ihalesini kazanan şirkete verilecek.

 

Özelleştirme işlemleri en geç 2025 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Sayaçlardaki kamu muayene yetkisinin özel sektöre devri, tıpkı daha önce devletten alınıp özel sektöre verilen araç muayene istasyonları gibi vatandaşa ek yük getirecek.

Bugüne kadar devlet eliyle yürütülen elektrik, su ve doğalgaz başta olmak üzere tüm sayaçların periyodik muayene işlerinin özel sektöre devredilmesi ve ücretlerinin son kullanıcıya yansıtılması kararını İLKHA muhabirine değerlendiren vatandaşlar faturalarını zaten zor nödediklerini, bunun için uygulamanın ya iptal edilmesi ya da ücretelerinin halka yansıtılaması gerektiğini söylediler.

"Memleketin halini görüyorsunuz işsizlik almış başını gidiyor"

Bazılarının yapılan zamların İBB tarafından yapıldığını düşündüklerini ancak bunu böyle olmadığını söyleyen Mesut Yılmaz, "Bu zamlar hep AK Parti dönemine ait. Bakın dolar 9, euro 10 liraya çıktı. 18 senedir baştalar hangi faturada indirim yapmışlar.  Bunlar neyin peşindeler. Memleketin halini görüyorsunuz. İşsizlik almış başını gidiyor, millet evine ekmek götüremiyor, çocuğunu okutamıyor. Şimdiye kadar oyumu hep AK Partiye verdim ama bunun vicdan azabını da çekeceğim." dedi.

"Çözüm baştakilerin gitmesi değil adalettir"

Kasada para bitmiş. Şehit paraları, deprem paraları yenmiş" diyen Erkan Poyraz, "Tüm bunların sonucunda olan gariban halka oluyor. Çözüm bu iktidarın gitmesi yerine başka birilerinin gelmesi de değildir. Çözüm adalettir, adil düzendir." diye konuştu.

"Muayene ücretleri yansıyacaksa hakkıyla yansısın"

Saat muayene ücretlerinin hakkıyla yapılması gerektiğini ve buna göre ücretlendirme yapılması gerektiğini belirten Ramazan Kayakıran, "Muayene ücretleri yansıyacaksa hakkıyla yansısın. Hizmetlerin karşılığı ödenecek ama maliye bunun yerinde olup olmadığını denetlemeli." şeklinde konuştu.

Saat muayene ücretlerinin vatandaşa yansımaması gerektiğini ifade eden Ahmet Tanırgan, Vatandaş zaten yeterince zor durumda olduğunu, normal faturasını zor ödediğini, asgari ücretle çalışanların olduğunu, emekli maaşı az olanların olduğunu ve bu sebebple vatandaşın zorlanacağını söyledi.

"Kepçe ile alıp kaşık ile geri veriyorlar"

Faturalara çok fazla zam geldiğini, çok az tüketim yapılmasına rağmen faturaların çok fazla geldiğini belirten Ramazan Esen, "Faturalar ağır, adam zaten zamanında sözleşmesini yapmış ödemesini de peşin yapmış. Ayrıca bakım ücretinin faturaya yansıtılmasının iptal edilmesi gerekir. Zaten vatandaşın bütçesi kendisine zor yetiyor. Sadece buzdolabı, televizyon ve ampül yanmasına rağmen 125 lira fatura geldi. Bu kadar ücret kesmenin anlamı nedir? Gerçekten kuruşu kuruşuna hesaplasalar haklarını alsınlar. Geçenlerde elektiriğe yüzde 35 zam yapıldı.  Bu çok fazla değil mi? Emekliye neden yüzde 35 zam yapmıyorlar? Kepçe ile alıp kaşık ile geri veriyorlar. Önce kepçeyle verip kepçeyle alsınlar. Buna da razı geliriz ama kepçeyle alıp kaşıkla geri vermek olmaz. Vatandaşın sırtına biniyorlar.

"Saat muayene ücretlerinin vatandaşa yansıtılması doğru değil"

Vatandaşlardan Mehmet Oruç, "Türkiyete sonradan çıkma tüm telefon şirketlerinin hepsi tombalacı. Eskiden tombalacılar ellerine sigara alıp tombala çekerlerdi. Şimdi telefon şirketleri de aynı şeyi yapıyorlar. Hepsi sahtekâr. Faturanın günü geçtiğinde hemen arayıp borcum olduğunu ve ödemem gerektiğini söylüyorlar. Şimdi saat muayene ücretlerini de böyle bir şirkete verecekler. Onlar da aynısını yapacaklar. Eskiden gelip suyu elektiriği kesiyorlardı. Paran varsa yatırıp açtırıyordun. Bu doğru bir davranış değildirr. Vatandaşı sıkıştırıyorlar. Kimse elektirik, su, doğalgaz faturası için kendisini rezil etmez." dedi.

"Dolar yükseldiğinde fiyatlar artıyor ama indiğinde neden inmiyor?"

Kim gelirse gelsin garibana hergün yeni bir kazık attığını söyleyen Ebedin Argıç, "Zenginler kat kat yukarıya çıkarken fakirler de kat kat aşağı iniyorlar. Faturalara hangi saaatte ne kadar zam geldiği belli değil. Zamların hepsi gizli gizli geliyor. Doğalgaz, su, elektiğik faturalarında neden indirim yapılmıyor? Her şeyi dolara bağlıyorlar. Dolar yükseldiğinde fiyatlar artıyor ama indiğinde neden inmiyor? Yarın dolar liraya da inse indirim yapmıyorlar." diye konuştu.

"Faturalar da zaten almış başını gidiyor, bir de saat muayene ücreti yansıyacak"

İsmini vermek istmeyen bir vatandaaş ise, "Asker ölüyor gariban, sivil ölüyor gariban. Bakın yer yerinden oynuyoır ama zengine bir şey oluyor mu? Zengin yaşıyor, fakir ölüyor. Faturalarda da aynısı. Zengin adam vergi vermiyor gariban vergi veriyor. 600 milletvekili var ne yapıyorar. Zehir zıkkım olsun, paralarımızı yiyip yatıyorlar. Faturalar da zaten almış başını gidiyor. Bir de saat muayene ücreti yansıyacak. Bir yerden alıp başka bir yere ödeyeceğiz, başka çare yok." ifadeleri kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir