Biden'ın öncelikleri!
ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, göreve başlar başlamaz önceliği olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleye odaklanacak.
Günlük 7 milyon test hedefi
Biden, çok fazla test yapılmasının vaka sayılarını artırdığını savunan Trump'ın aksine, ülke genelinde geniş çaplı test yapılması yönünde bir politika izleyecek.
Günde 7 milyon test yapılmasını sağlayacak bir sistem oluşturulmasını ve filyasyon programı için en az 100 bin kişilik istihdam oluşturmayı planlayan Biden, Kovid-19 testi, tedavisi ve aşısının ise ücretsiz olacağı vaadinde bulundu.
Biden, Kovid-19 aşısının üretimi ve güvenli bir şekilde dağıtımı içinse koordineli bir küresel yaklaşım izlemeyi planlıyor.
Maske zorunluluğu
Maske konusunda da Trump ile ayrışan Biden, eyalet valilerinden maske takılmasının zorunlu kılınmasını isteyecek ancak Biden'ın böyle bir yasal yetkisi olup olmadığı tartışma konusu.
Ekonomi
Salgını durdurmadan hiçbir ekonomik stratejinin işe yaramayacağına inanan Biden, ekonomiyi ise daha temkinli ve güvenli bir şekilde açmayı hedefliyor.
Biden'ın salgının vurduğu ekonomiyi iyileştirme planları arasında zor durumdaki ailelere doğrudan para yardımı, işsizlik maaşlarını artırma, küçük işletmelere desteği artırma ve öğrencilerin eğitim kredilerine en az 10 bin dolar af getirme gibi öneriler yer alıyor.
Büyük kurumsal şirketlere vergi artışı
Özellikle tıbbi malzemeler olmak üzere yerli üretimi artırmak ve otomobil sektöründe bir milyon istihdam yaratmayı hedefleyen Biden, vergi artışıyla büyük şirketleri hedef almayı planlıyor.
Zenginlere hediye olmakla eleştirilen Trump’ın başkanlığının ilk aylarında geçirdiği 1,5 trilyon dolar vergi indirimini tersine çevirmek isteyen Biden, kurumsal şirketlerin ödediği vergi oranını yüzde 28'e çıkarmak istiyor fakat bunun için Kongrenin onayı gerekiyor.
Trump, 2017 yılında büyük kurumsal şirketlerin ödediği vergi oranını yüzde 35'ten yüzde 21'e indirmişti.
Milyarderlerin vergi oranını yüzde 39,6'ya çıkarmak isteyen Biden, geliri yıllık 400 bin doların altında olanların ise vergi oranlarını yükseltmeyeceği sözü verdi.
Biden'ın, çoğunluğu ve kontrolü Cumhuriyetçilerin elinde olması beklenen ABD Senatosunda ekonomi politikalarını hayata geçirmesi ise zor olacak.
Sistematik ırkçılıkla mücadele
Biden, siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından ırkçılık karşıtı protestolarla sarsılan ve toplumsal olaylara gebe olan ABD'de sistematik ırkçılıkla mücadeleyi de öncelikleri arasına aldı.
Biden'ın sistematik ırkçılığın kökünü kurutmak ve ırksal adalet sağlamak için verdiği sözler arasında siyahların ve diğer etnik azınlıkların sahip olduğu küçük işletmeleri desteklemek, bu grupların konut edinebilmesini kolaylaştırmak, federal istihdamda beyazlar ve diğer azınlıklar arasında eşitlik sağlamak yer alıyor.
Biden, bu kapsamda görevdeki ilk 100 gününde ayrımcılığa karşı ''eşitlik yasasının'' geçmesi için çalışacağı vaadinde bulundu.
Polisin gözaltı sırasında boyuna baskı uygulamasını yasaklamayı isteyen Biden, ceza sisteminde orantısız sayıda siyah ve azınlık mahkumun bulunduğu ABD hapishanelerindeki nüfusu azaltma gibi reformlar yapılmasını hedefliyor.
İklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil ekonomi
Biden'ın bir diğer önceliği ise Trump'ın inkar ettiği iklim değişikliğiyle mücadele olacak.
Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çektiği ABD'yi göreve başladığı ilk gün tekrar anlaşmaya dahil etme sözü veren Biden, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında temiz enerji için 2 trilyon dolar ayırmayı planlıyor.
Yenilenebilir temiz enerjiye 4 yılda 2 trilyon dolar yatırım yapmak isteyen Biden, yeşil ekonomi oluşturmayı hedefliyor.
İnşa etmeyi planladığı rüzgar türbinleri, elektrikli araçlar ve ekolojik sürdürülebilir evlerle de milyonlarca kişiye istihdam sağlama taahhütleri veren Biden, karbon emisyonunu ise 15 yıl içinde sıfıra indirerek yüzde 100 temiz enerji kullanımını amaçlıyor.
ABD'nin ''sarsılmış imajını'' düzeltme
ABD'nin dünyada ve müttefikleri arasında ''sarsılmış'' imajını düzeltmek için de hızlı adımlar atma hazırlığı yapan Biden, Trump yönetiminin koronavirüs salgınında Çin yanlısı tutum alma ve başarısızlıkla suçlayarak çekildiği Dünya Sağlık Örgütüne tekrar katılacak.
Obama döneminde varılan İran nükleer anlaşmasına da tekrar dönecek olan Biden, Şubat 2021'de sona erecek ABD ile Rusya arasındaki nükleer anlaşmanın (New START) süresini uzatma sözü de verdi.
Biden, ofisteki ilk gününde ayrıca Trump'ın göreve geldikten bir hafta sonra nüfusunun çoğu Müslüman olan bazı ülkelere getirdiği vize yasağını kaldıracak.
Trump, 27 Ocak 2017'de İran, Suriye, Libya, Yemen, Somali, Kuzey Kore'ye seyahat yasağı getirmiş, yasağa daha sonra Venezuela, Nijerya, Sudan ve Myanmar da eklenmiş ve söz konusu karar büyük tepki çekmişti.
Biden, göreve başlar başlamaz almayı planladığı söz konusu kararlarla Trump'ın ABD'yi yalnızlaştıran ve müttefikleri ile ilişkilerini sorgulatan ''Önce Amerika'' politikasının neden olduğu hasarı onarmayı hedefliyor.